1 (edytowany przez WodnyTraper 2021-07-31 15:03:23)

Temat: Inteligentna Sieć WiFi / Mesh oparta o OpenWRT.

Witam Ponownie,

jak wiadomo apetyt rośnie w miarę... etc.

Mam koncepcje przebudowania gruntownie mojej sieci domowej. Otóż właśnie lada dzień zostanę szczęśliwym posiadaczem

łacza optycznego od T-Mobile. Czas pokaże czy wybór operatora był dobry.

Ale szykując nowy router natrafiłem na funkcję która mnie zainspirowała do zadania tego pytania:

Otóż będę miał następującą topologię urządzeń w sieci:

1. Router główny RT-AC58U z OpenWRT

2. AP wpięty kablem do Routera Głównego taki sam ASUS RT-AC58U z OpenWRT

3. Reapeater TP-LINK RE200 - wgram na niego OpenWRT

4. AP jakiś TP-Link z OpenWRT w zakresie WiFi 2,4GHz wpięty  kablem do Routera głównego.

I teraz pytanie czego użyć, aby zrobić jedną wspólną sieć aby urządzenia mobilne automatycznie

przełączały się pomiedzy najlepszym AP w zakresie 2,4 i 5.

Natrafiłem na protokół 802.11r - może to wystarczy, czy od razu budować pełną sieć Mesh.

Nie jest pewny czy poradnik Cezarego wystarczy na przypadek z Reapeaterem w sieci.

Może ktoś z Was robił juz coś podobnego i coś podpowie?

dziękuję za pomoc.

2 (edytowany przez Cezary 2021-07-31 15:13:53)

Odp: Inteligentna Sieć WiFi / Mesh oparta o OpenWRT.

Mylisz dwa pojęcia.

Żeby klient przełączał się automatycznie wystarczy że masz wszystko spięte kablem i wystarczy włączyć 802.11r, czyli "fast roaming". Jeżeli klient zechce to się przełączy, szybko i tyle.

Mesh w tym rozumieniu to sposób połączenia routerów (zwykle bezprzewodowo) i nic wspólnego tu z klientem nie ma. Tylko zamiast typowej gwiazdy masz połączenie każdy-z-każdym i system sam wybiera gdzie lecą pakiety.

Taki tp-link często w swoich materiałach reklamowych mówi o meshu jako panaceum na słaby zasięg u klienta a tak prawdę mówiąc chodzi o to że dodatkowy AP łączy się bezprzewodowo do innego AP, a klient może się przełączyć jak będzie się przemieszczał.

EDIT: i coś co już kilka razy pisałem - to klient decyduje czy i kiedy się przełączy. Nie zależy to od tego kiedy będzie silniejszy AP, nie od tego kiedy wejdzie w zasięg innego AP tylko od widzimisie klienta i jego oprogramowania. Jeden przełączy się natychmiast, drugi będzie trzymał połączenia do końca aż straci zasięg.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

uruchamiałem kiedyś koledze mesh w wykonaniu ASUSa dość wygodne narzędzie, ustawienia sie replikują po urządzeniach, jest jedno SSID i można węzły połączyć zarówno kablem jak i bezprzewodowo.

A w moim przypadku rozumiem, że wystarczy mi 802.11r, tylko odznaczyć na wszystkich urządzeniach i Router główny i wszystkie AP rozgłaszają taką samą sieć o identycznym SSID tylko na różnych kanałach a RE200 wzmacnia jeden z AP (mac adresem to ograniczę)

4

a może można na openwrt odtworzyć koncepcję ASUSA?

5

Tak. Albo muszą rozgłaszać ten sam SSID albo różne ale ustawić ten sam "mobility domain" na każdym AP.

6

WodnyTraper napisał/a:

a może można na openwrt odtworzyć koncepcję ASUSA?

Przecież to openwrt jest. Jak sobie to oskryptujesz to tak będziesz miał. Możesz sobie napisać skrypt który ściągnie dane z jednego z AP i sam się skonfiguruje.

7

no dobrze powgrywam soft, pokonfiguruje i zobacze jak działa, wrócę z tym z kilka dni. Na razie jedno SSID.

8 (edytowany przez WodnyTraper 2022-12-14 13:28:08)

Aktualizacja,
po zmianie rozgłaszania SSID na jedną wspólną nazwę sieć WiFi stała się bezobsługowa.
Czasem trzeba zresetować jakieś urządzenie.
Pracuję jeszcze nad wymianą wszystkich urządzeń na OpenWRT i włączenie 802.11r.
Brak sieci Mesh nie stanowi jakiegoś większego problemu.
Mała uwaga, jak ustawić w urządzeniach mobilnych, że sieć WiFi się usypia przy ich odłożeniu, to przy otwieraniu urządzenia łączymy się z najsilniejszym sygnalem w pobliżu. To załatwia problem przełączania na najlepszy AP.