1 (edytowany przez radar41 2022-12-09 23:21:17)

Temat: TpLink MR3420 v5 - unieruchomiłem

Witam.
Odkurzyłem z szafy stary router i chciałem go dać koleżance, żeby poprawić jej zasięg, ale zainstalowane tam było LUCi. A pamiętam, że były problemy z działaniem Wifi na tym sofcie to szybko TFTP i wrzuciłem oryginalny soft. Ale z racji, że w podmianki softu bawiłem się dość dawno to zapomniałem i dałem mega ciała, bo po przesłaniu firmwaru do routera po prostu nie poczekałem tylko z rozpędu wyciągnąłem zasilanie i efekt wiadomy.....wszystkie kontrolki murgaja i restart.
Jako że nie mam konwertera UART, ale mam Hot Aira i kilka programatorów SPI to myślę sobie czy jeśli wylutowalbym kość pamięci to czy mogę wrzucić ten oryginalny firmware przez programator i będzie to dzialac??

Z góry dzięki za odpowiedź.

2

Odp: TpLink MR3420 v5 - unieruchomiłem

Ale po co. Ten tplink ma normalnie recovery i możesz wgrać mu nowy soft przez tftp. https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką odpowiedź. Oczywiście tak też przywracałem ten oryginalny soft tym trybem. Niestety wyciągnąłem zasilanie. I teraz nawet jeśli trybem recovery znów prześlę soft i poczekam aż router się zrestartuje to i tak w kółko migają diody i się restartuje.

4

Wgraj ponownie openwrt przez tftp i zobacz czy wstanie.

Tak, jak masz programator to możesz kość odlutować i wgrać soft do flash. Tylko że musisz zrobić odpowiedni wsad, najlepiej by było jak by ktoś ci zgrał całą zawartość z działającego routera.

5 (edytowany przez radar41 2022-12-09 23:54:32)

Kurcze, wgrałem jak podpowiedziałes i działa smile. Dzięki wielkie.
To od razu pytanie: czy na tej wersji 22.03.2 też są problemy ze zrywaniem wifi jak było kiedyś czy to poprawiono? Bo jeśli poprawiono to tak zostawię.

6

Od dawna żadnych problemów nie ma. Tylko że powinieneś pomyśleć nad zmianą routera, bo dla wydania 22.03 to 8/64 które tam masz to już absolutne minimum.

7

Ok. Dzięki za odpowiedź. Myślę że skoro się soft załadował poprawnie i router działa i najważniejsze że będzie działać poprawnie wifi to przy jedynej obciążającej go konfiguracji jaka będzie włączenie PPPoE i WPA2 w ustawieniach, powinien dać sobie jeszcze radę. Dzięki.