1

Temat: TP-LINK Archer C20 Ver 1 - Brick

No a więc, mam przycisk do papieru. .. Przed grzebaniem działał na stockowym sofcie.

Soft podałem mu przez tftpd-hpa tak jak to było opisane tutaj: https://openwrt.org/toh/tp-link/tp-link_archer_c20_v1

Ale zamiast softu recovery podstawiłęm: openwrt-19.07.6-ramips-mt7620-tplink_c20-v1-squashfs-factory.bin żeby wstał ze wszystkimi komponentami od razu...

soft pobrał, bo robiłem zrzut w wireshark, no ale już nie wstał
po uruchomieniu zapala się tylko dioda od usb i gaśnie

wlutowałem piny do seriala ale nie wiem jak to podłączyć, znalazłem 3.3V VCC, ale nie pojawiają się 3V na TX. W każdym razie, po serialu via USB UART nic w konsoli się nie pojawia.

Da się coś z tym zrobić? Czy tylko śmietnik?

2

Odp: TP-LINK Archer C20 Ver 1 - Brick

VCC/3.3v nigdy się nie podłącza w tym przypadku.  Tylko tx/rx/gnd, na dodatek do przejściówki która działa na napięciach 0-3.3v a nie zwykłym rs232c.

Jeżeli przeczytałeś wiki to wiesz że zgranie samego factory uwala router, obraz powinien być specjalnie przygotowany żeby wgrać przez tftp. Spróbuj uruchomić ten serial.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Przejściówka jaką posiadam przestawia się w systemie jako: "Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port".

Wygląda tak: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1TOq2cCBY … blami.jpgv

Nie mam pojęcia czy obsługuje 0-3.3v.

4

Powinna, choć równie dobrze może też pracować na 0-5V i wtedy też możesz mieć problem. Jeżeli masz miernik to sprawdź jakie napięcie jest na końcówkach - jeżeli powyżej 3.3v to j/w.

5

Ona jest pewnie tak skonstruowana: https://components101.com/sites/default … Pinout.jpg

I wyprowadzenie 3.3V nie jest przylutowane, ale jakby ktoś potrzebował to można przylutować, tyko trzeba obudowę otworzyć.

Zmierzyłem miernikiem i na czeronym kablu jest 5V. Ale nie wiem co nam to do sprawy wnosi, ponieważ tego kabla się nigdzie nie podłącza right?
Pozostałe to gnd, tx, i rx. A to jest nam potrzebne. No w każdym razie próbowałem ostatnio to podłączać i nic się nie konsoli nie pojawiło. Używam gtkterm, z bound rate  ustawionym na 115200.

6

Na 99% ona pracuje na 0-5v, więc zapomnij o niej. Jeżeli wyprowadzone zasilanie jest 5v to przewody sygnałowe też raczej pracują z tymi poziomami napięć.

7

Cezary napisał/a:

Na 99% ona pracuje na 0-5v, więc zapomnij o niej. Jeżeli wyprowadzone zasilanie jest 5v to przewody sygnałowe też raczej pracują z tymi poziomami napięć.

A znasz coś co działa na 100% na te 3.3V i będzie się dało coś podziałać w temacie?

8

Szukaj cp2102 na allegro.

9

Zamówione. Czekamy. Jak przyjdzie to dam znać czy coś w temacie się ruszyło.

10

Przejściówka przyszła ale nic się w konsoli nie zgłasza niestety.

11

Sprawdź czy tx z rx nie pomyliłeś i czy dobrze masz ustawioną prędkość transmisji.

12

Czesc i czolem.
Jestem nastepny w kolejce ))
Nonszalanco zapodalem stock na zainstalowanego gargoyla, router jest w petli re-bootowania.

Czy cos-Szanowni Koledzy-nalezy zmienic w stos.do ww opisanej procedury unbrick ?
Nadmieniam, iz posiadam przejsciowke TTL-serial /bo akurat robilem debiana na Zyxel NSA325v2/..

Z gory dzieki za input.

pozdrawiam/ZS

PS. Srubki wykrecilem ale jak sie otwiera to cholerne pudlo?

13

Najlepiej niepotrzebną kartą kredytową – wsuwasz pomiędzy szczeliny i ostrożnie jedziesz dookoła.
A przez TFTP nie działa podanie softu?

14

Jeżeli jeszcze działa to wgraj obraz przez tftp, nie musisz go otwierać.

15 (edytowany przez zsolarewicz 2022-12-06 11:10:54)

Cezary napisał/a:

Jeżeli jeszcze działa to wgraj obraz przez tftp, nie musisz go otwierać.

Aaa, to byloby super. Dzieki!
Nie wiem,czy petla re-boot/migniecie wszystkich diod i potem po kolei.I znowu - oznacza 'jeszcze dziala..'

Rozumiem,ze trzeba urypac te pierwsze 512 bajtow ze stockowego *.bin - zgodnie z opisana procedura?

16

Możliwe że tak.

17

Cezary napisał/a:

Możliwe że tak.

.
Mozesz rozwinac mysl? Mam go probowac zatrzymac na uboot-cie? Czy tftp fleszuje bezposrednio zakresy pamieci/NAND?/ ?

18

Jak masz bootloopa, to raczej nie utłukłeś bootloadera i powinno dać się to bez większych problemów odzyskać. Plik recovery powinien mieć wielkość 8 126 464.
Sprzęt jest podobny do Archera C2 V1, a tam – z tego co pamiętam – przy niższych numerach seryjnych routera flashowanie TFTP trwało około 20 minut i trzeba było antycypację ustawić na 1000.

19

tftp niestety w tym modelu wgrywa też uboota. Więc jak wgrasz zły obraz to nadpisze ci uboota złymi danymi i się już nie uruchomi.
Przeglądając historie forum masz wyciąć te pierwsze 512 bajtów a czy to zadziała tego już nie wiem - ryzykuj i sprawdzaj. Będziesz co najwyżej router w plecy. Albo przygotuj obraz i w wgraj znów openwrt, to wiemy że działa.

20 (edytowany przez zsolarewicz 2022-12-06 11:35:30)

Cezary napisał/a:

tftp niestety w tym modelu wgrywa też uboota. Więc jak wgrasz zły obraz to nadpisze ci uboota złymi danymi i się już nie uruchomi.
Przeglądając historie forum masz wyciąć te pierwsze 512 bajtów a czy to zadziała tego już nie wiem - ryzykuj i sprawdzaj. Będziesz co najwyżej router w plecy. Albo przygotuj obraz i w wgraj znów openwrt, to wiemy że działa.

OK,ogarniam.
Wersja do recovery z OpenWRT/Gargoyle: pierwotna/cala/ czy sysupgrade?

Ps.Router w plecy to nic ale nieudana operacja..;)

21

Przygotowana wg wiki: uboot wycięty z oryginalnego obrazy i doklejony do niego obraz factory. Na wiki najdziesz też gotowy obraz czyjejś produkcji.

22

Gdybyś chciał najpierw wrócić do OFW, to tutaj: https://megawrzuta.pl/download/512455da … 6c3f9.html masz plik recovery.
Połącz: komputer –> switch (najlepiej 100 Mbps) –> router, ustaw IP karty: 192.168.0.66, maska: 255.255.255.0, brama: 192.168.0.1, odpal TFTP na adresie 192.168.0.66 i wgrywaj.

23 (edytowany przez zsolarewicz 2022-12-06 11:49:40)

Dzienks wszystkim!

Ps. Jedyne to akurat nie mam routera/switcha na stanie ale rozumiem ze ustawiam static IP na karcie w desktopie i dalej
moge dzialac?

24

To próbuj bez switcha, ale jak działasz na Windowsie, to on ci po stracie sygnału zmieni adres w TFTP na 127.0.0.1.
Oprócz IP ustaw też na wszelki wypadek maskę i bramę.
TFTP sobie ściągnij 32 Portable: http://philippe.jounin.pagesperso-orang … 32.452.zip

25 (edytowany przez zsolarewicz 2022-12-06 13:06:08)

Cybe napisał/a:

To próbuj bez switcha, ale jak działasz na Windowsie, to on ci po stracie sygnału zmieni adres w TFTP na 127.0.0.1.
Oprócz IP ustaw też na wszelki wypadek maskę i bramę.
TFTP sobie ściągnij 32 Portable: http://philippe.jounin.pagesperso-orang … 32.452.zip

OK.;
Takie rzeczy zwykle robie z Linuxa/Arch/.