1

Temat: Wymiana rutera Linksys WRT3200ACM na coś najlepszego na dziś pod OpenW

Witam

Mama taką konfigurację, ruter Linksys WRT3200ACM i AP: WR-1043ND-V2, chciałbym odstawić dziadka WR-1043ND-V2 i zrobić taką konfigurację. Ruter: coś nowego najlepszego na rynku i wspieranego przez OpenWrt, a Linksys WRT3200ACM przenieść na parter w domu jako AP zamiast obecnego WR-1043ND-V2.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

ruter: Linksys WRT3200ACM
AP: TP-Link TL-WR1043ND V2

2

Odp: Wymiana rutera Linksys WRT3200ACM na coś najlepszego na dziś pod OpenW

Coś nowego to są routery z AX które dopiero się rozwijają. Ja bym zaproponował jakiś minipc na router + zewnętrzne AP które możesz zmienić w razie potrzeby.

Taki Cudy X6 kosztuje ok 300zł/sztuka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Shoonay 2022-11-23 16:27:59)

Osobiście WRT3200ACM wymieniłem na to: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22278
Ale jeszcze jadę bez Openwrt, bo oficjalnie go niema, chociaż: https://forum.openwrt.org/t/adding-open … /96934/179

No i nadal nic nie przebije AX9000 z chińskim firmware w temacie mocy i zasięgu wifi 6, więc ten też pomaga w zestawie.

4

Witam

Dziękuję za odpowiedzi, czyli jako ruter kupić Cudy X6, a WRT3200ACM zostawić jako AP, czy odwrotnie.

5

Nie, Cudy weź jako AP jak już.

6

ok

A jakbym się przekonał do minipc jako router to co i gdzie maiłbym kupić i chciałbym mieć również OpenWrt od Ciebie do tego mini. No a WRT3200ACM dałbym wtedy na AP.

7

Co - co chcesz - gdzie - gdzie chcesz. Nawet na allegro. Pewnie dobrze by było że zjadało mało prądu, miało dwa ethenrety i było 64bitowe (co spełnia każdy współczesny celeron/intel/amd). Jaki kupisz taki będziesz miał, zobacz co ci odpowiada wyglądem, wielkością, ilością portów, wentylatorami itd.

8 (edytowany przez Cocon 2022-11-23 20:29:55)

Cezary, znalazłem taki miniPC

https://allegro.pl/oferta/przemyslowy-m … 1129725144

ciekawe, który obraz z grupy luci/openwrt-22.03/x86/64 miałbym na nim zainstalować i jak to zrobić. Wtedy faktycznie ruter bym postawił na tym miniPC, a AP byłby wtedy WRT3200ACM.

9

Jeden z grupy  luci/openwrt-22.03/x86/64 smile Albo on ma bios uefi albo nie, więc jeden z tym, z systemem ext4 lub squashfs, co wolisz.

10

czy ten miniPC, który znalazłem na aledrogo będzie odpowiedni do Twojego image?

11

Tak, sam mam coś podobnego.

12

Dziękuje bardzo Cezary,

To zamawiam i na pewno wrócę z kolejnymi pytaniami jak już podejmę walkę.

13

Nie no, czekaj. To ma dwa ethernety. Czyii zostaje jeden port na lan. Starczy ci? Jak nie to dokładasz switcha lub szukaj takiego sprzętu z większą ilością portów.

14

Spokojnie Cezary, wszystko pod kontrolą, wszystko u mnie działa tylko teraz zamieniam obecny ruter WRT3200ACM na ten miniPC. Droga sygnału Internet jest taka: ruter światłowodowy od dostawcy -> ruter WRT3200ACM -> switch TL-SG1016D, więc na obecnym WRT3200ACM wykorzystuję tylko 2x LAN i tyle potrzebuję przy miniPC, chyba że się mylę.

15

Więc może ci starczy.

16

Kurcze w specyfikacji nic nie pisze na temat WiFi 2,4/5GHz, mój obecny ruter WRT3200ACM ma WiFi 2,4/5GHz, a jego 4 anteny wyprowadziłem sobie z szafy sterowniczej za pomocą przedłużaczy do korytarza na zgrabną skrzyneczkę. Ten miniPC ma 2 anteny, no to nie problem lecz nie wiem jaki standard ma jego WiFi, napiszę więc do sprzedawcy.

17

On będzie miał jeden slot na kartę, więc dasz radę wrzucić tylko jedną kartę, 2.4GHz lub 5GHz. Bo takiej z dwoma radiami nie dostaniesz.

18

Cocon napisał/a:

Cezary, znalazłem taki miniPC

https://allegro.pl/oferta/przemyslowy-m … 1129725144

ciekawe, który obraz z grupy luci/openwrt-22.03/x86/64 miałbym na nim zainstalować i jak to zrobić. Wtedy faktycznie ruter bym postawił na tym miniPC, a AP byłby wtedy WRT3200ACM.

Ten komputerem jest slaby jak na taka kwote, co Ty oczekujesz od routera? Szkoda sensu ochac tam wifi skoro access pointa kupi za flaszke a masz swobode.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

19

Cezary napisał/a:

On będzie miał jeden slot na kartę, więc dasz radę wrzucić tylko jedną kartę, 2.4GHz lub 5GHz. Bo takiej z dwoma radiami nie dostaniesz.

Cezary, dostałem taką odpowiedź od sprzedawcy:
Dzień dobry,

W komputerach zainstalowana WiFi+BT karta NGFF banowana na chipsecie Realtek RTL8812AE, która wspiera obie częstotliwości: 2.4GHz (300Mbit/s max) oraz 5GHz (867Mbit/s max)

https://www.realtek.com/en/products/com … /rtl8812ae

Do tej karty są sterowniki do większości wersji Linux:

https://linux-hardware.org/index.php?id … -1186-3305

20

1. Wywal tą kartę za okno jeżeli chcesz używasz tego jako AP.
2. To karta która ma jedno radio pracujące albo na 2.4GHz albo na 5GHz, nie taka która ma dwa radia i potrafi pracować na obu jednocześnie.

21

Cezary napisał/a:

1. Wywal tą kartę za okno jeżeli chcesz używasz tego jako AP.
2. To karta która ma jedno radio pracujące albo na 2.4GHz albo na 5GHz, nie taka która ma dwa radia i potrafi pracować na obu jednocześnie.

odnośnie 1. To jaką kartę powinienem dokupić do tego miniPC, jak tą zamontowaną mam wywalić na pole.

miniPC będzie u mnie robiło za ruter nie jako AP.

AP to będzie obecny ruter czyli WRT3200ACM

22

"miniPC będzie u mnie robiło za ruter nie jako AP." więc potrzebujesz w nim wifi czy nie?

Jeżeli tylko na jeden zakres to dowolna z qualcommem. Jeżeli chcesz dwuradiową to taką nie dostaniesz jak już pisałem.
chyba że w/w sprzęt ma dwa sloty z sygnałami pci, ale pewnie nie.

23

Cezary napisał/a:

Coś nowego to są routery z AX które dopiero się rozwijają. Ja bym zaproponował jakiś minipc na router + zewnętrzne AP które możesz zmienić w razie potrzeby.

Taki Cudy X6 kosztuje ok 300zł/sztuka.

Aż szkoda gadać, dopiero teraz skumałem Twój przekaz Cezary jak również kolegi ambrozy5, czyli konfiguracja wyglądała by następująco:

ruter dostawcy (stary) ---> miniPC ruter (nowy) ---> switch TL-SG1016D(stary) ----> AP na piętrze WRT3200ACM (STARY)
                                                                                                                  [----> AP na parterze za flaszę smile np Cudy X6 (nowy)

Ja chciałem, żeby ten miniPC miał też WiFi qualcomm jak doradziłeś, ale to chyba nie wyjdzie, więc konfiguracja wyżej będzie odpowiednia.

24

Cudy X6 to ewentualnie w starszej wersji V1 (z 32 MB pamięci flash), bo w wersji V2 (flash 16 MB) to droższy klon Totolinka X5000R.

25

Ginti napisał/a:

Cudy X6 to ewentualnie w starszej wersji V1 (z 32 MB pamięci flash), bo w wersji V2 (flash 16 MB) to droższy klon Totolinka X5000R.

Witam, dzięki Ginti za podpowiedź

właśnie zamówiłem Cady X6 z flash: 32 MB

https://allegro.pl/oferta/router-cudy-x … MTQ5YzI%3D

na razie postawię na nim AP na parterze, czyli podmienię obecnego WR-1043ND-V2.
Jeśli chodzi o wymianę rutera WRT3200ACM na miniPC to na razie zaczekam.