1 (edytowany przez poho 2022-11-18 20:42:44)

Temat: Blokowanie sieci LAN przed AP z siecią gościnną

Cześć,
Mam router A (neoZdrada) LAN-192.168.1.1 z internetem, za nim jest sieć domowa
i
router B (OprnWRT 18.06.9) WAN-DHCP klient routera A, router B rozdaje sieć gościnną.
1. Jak zablokować gościom dostęp do urządzeń w sieci domowej?
2. Zapewne gość routera B  będzie miał dostęp do routera A, ale może da się też zablokować gościom na dojście do interfejsu routera A?

2

Odp: Blokowanie sieci LAN przed AP z siecią gościnną

1. Zrób sobie reguły firewalla które zablokują adresowi routera B dostęp do czegokolwiek innego niż gateway, czyli routerA
2. Zablokuj na firewallu dostęp do interfejsu z adresu routera B...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mar_w 2022-11-18 21:58:24)

Z pierwszym punktem może być problem bo router B na WAN ma adres sieci lokalnej z routera A i to chyba nie idzie przez firewalla tylko switchem do innych urządzeń .
Router A ma OFW a więc tam nie poszaleje z firewallem.

Lepiej jakby autor mógł wydzielić drugą sieć na routerze A typu Gość i tam zrobić dostęp tylko do Internetu. Niektóre routery na OFW mają tryby dla sieci Gość tylko do Neta.

Może jakby autor na routerze B zablokował Forward z dowolnego adresu LAN B do prawie wszystkich adresów LAN A + musiałby zablokować dostęp do routera B od strony LAN B i odblokować na porcie WAN routera B porty SSH czy www żeby móc cokolwiek ustawić na routerze B wchodząc od tej lepszej sieci A.
EDIT: ale jeden adres z sieci LAN A czyli router A jest mu potrzebny do wyjścia w świat i nie może blokować go w całości tylko porty docelowe swojej bramy takie jak 80, 443, 22, 23 i co tam jeszcze jest otwarte na adresie routera A

Lepiej jakby pierwszym routerem było Openwrt a drugim te wszystkie gnioty od operatorów to wtedy można szaleć z ustawieniami jak się chce, dowolnie dzielić switcha lub bridgować porty do vlanow itp. Odwrotnie to już gorzej.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

Cezary napisał/a:

1. Zrób sobie reguły firewalla które zablokują adresowi routera B dostęp do czegokolwiek innego niż gateway, czyli routerA
2. Zablokuj na firewallu dostęp do interfejsu z adresu routera B...

Chyba coś źle robię.
W routerze B
W FW wpisałem jako źródło sieć gość z każdym adresem i portem, jako docelowy WAN i tam adresację 192.168.1.0/24 i brałem drop jak i reject. Za każdym razem z sieci Gość mogłem skanerem zobaczyć wszystkie urządzenia w sieci 192.168.1.0/24
Punkt drugi zrobię jak tylko opanuję punkt pierwszy smile

mar_w napisał/a:

...
Lepiej jakby autor mógł wydzielić drugą sieć na routerze A typu Gość i tam zrobić dostęp tylko do Internetu. Niektóre routery na OFW mają tryby dla sieci Gość tylko do Neta....

Jest to jakiś pomysł, tylko połączenie z A do B jest kablowe, a gościa na A chyba mogę puścić tylko na WiFi.

mar_w napisał/a:

...
Lepiej jakby pierwszym routerem było Openwrt a drugim te wszystkie gnioty od operatorów to wtedy można szaleć z ustawieniami jak się chce, dowolnie dzielić switcha lub bridgować porty do vlanow itp. Odwrotnie to już gorzej....

A ma Internet po świetle, a B nie daje takich opcji, także niestety kombinuje w takim układzie jak opisałem.

5

Dziękuję za podpowiedzi.
Oczywiście okazało się, że nie działało, bo nie zrestartowałem firewalla.
Wystarczy wyciąć ruch do całej sieci LAN przed routerem B i interfejs routera A też jest nieosiągalny.