1 (edytowany przez tohm 2022-11-14 23:24:51)

Temat: Wysyłanie logów przez msmtp i błąd podszywania się pod domenę

Mam Gargoyle 1.13 i po przeniesieniu się na nowy hosting próbuję skonfigurować wysyłanie e-mail TLS z routera.

Konfig z msmtp (v. 1.8.19):

account default
host serwer1.nowyhosting.pl
port 587
domain moja.domena.pl
tls on
tls_starttls on
tls_certcheck off
auth plain
user tomasz@moja.domena.pl
password hasło_do_skrzynki
auto_from off
from tomasz@moja.domena.pl

Przy próbie wysłania maila otrzymuję:
Mon Nov 14 21:21:35 2022 user.err msmtp: host=serwer1.nowyhosting.pl tls=on auth=on user=tomasz@moja.domena.pl from=tomasz@moja.domena.pl recipients=router@moja.drugadomena.pl smtpstatus=550 smtpmsg='550 Bad HELO - Host impersonating domain name [moja.domena.pl]' errormsg='SMTP server does not accept EHLO or HELO commands' exitcode=EX_PROTOCOL
Mon Nov 14 21:21:35 2022 daemon.err uhttpd[2854]: msmtp: SMTP server does not accept EHLO or HELO commands
Mon Nov 14 21:21:35 2022 daemon.err uhttpd[2854]: msmtp: server message: 550 Bad HELO - Host impersonating domain name [moja.domena.pl]
Mon Nov 14 21:21:35 2022 daemon.err uhttpd[2854]: msmtp: could not send mail (account default from /etc/msmtprc)

Napisałem do hostingu i otrzymałem odpowiedź:
"Problem jest tylko jeden, adres IP który łączy się z serwerem identyfikuje się niewłaściwą domeną Poniżej zamieszczam log z serwera pocztowego

2022-11-09 01:50:44 H=(moja.domena.pl) [185.XXX.YYY.ZZZ] rejected EHLO or HELO moja.domena.pl: Bad HELO - Host impersonating domain name [moja.domena.pl]

Musi Pan dostosować swoje oprogramowanie w taki sposób aby nazwa hosta używana do identyfikacji IP (hostname) była inna od domeny, która znajduje się na naszym serwerze."

Informacyjnie:
Poczta i moja.domena.pl oraz moja.drugadomena.pl są obsługiwane na serwer1.nowyhosting.pl.
185.XXX.YYY.ZZZ jest stałym, publicznym adresem IP od providera internetu, jest to adres IP na WANie routera

Komputer w sieci LAN ze skonfigurowanymi w Outlooku skrzynkami z tego samego hostingu i z tych samych / na te same domeny wysyła maile bezproblemowo

Próbowałem edytować msmtprc na różne sposoby i pomysły mi się skończyły. Jakieś pomysły jak to ugryźć?

2

Odp: Wysyłanie logów przez msmtp i błąd podszywania się pod domenę

Wg manuala to opcja domain steruje tym co jest wysyłane do HELO/EHLO, więc sobie zmień to z moja.domena.pl na cokolwiek innego, tak jak napisali.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Wg manuala to opcja domain steruje tym co jest wysyłane do HELO/EHLO, więc sobie zmień to z moja.domena.pl na cokolwiek innego, tak jak napisali.

Racja!. Zgodnie z dokumentacją "The default is ‘localhost’, which is stupid but usually works" po zmianie na "localhost" zadziałało. Wstyd się przyznać, ale już wcześniej tak próbowałem ustawić, tylko popełniałem najgłupszy z możliwych błędów: po zmodyfikowaniu  i zapisaniu konfigu wracałem do GUI i klikałem przycisk "Wyślij wiadomość testową", co nadpisywało mój poprawny plik. Teraz już wiem, że po zmianach GUI nie mogę dotykać. Maila testowego wysłałem zgodnie z Twoim tutorialem https://eko.one.pl/?p=openwrt-email#msmtp
Nie wiem jednak co teraz zrobić, żeby zamiast pliku .txt wysyłać to, co naprawdę potrzebuję, czyli (wybiórczo, wedle uznania) checkboxy z "zawartość wiadomości" z GUI, np. maila z najczęściej odwiedzanymi witrynami.
Linuxowiec ze mnie żaden, wszystko robię metodą prof. Macajewa, wzorując się na tekstach pozostawionych na forum dla potomnych i Twoich tutorialach i podejrzewam, że trzeba porobić wpisy do CRONa wykonujące w określnym czasie odpowiednie skrypty. Ale jakie? Podpowiesz, gdzie tego szukać?

4

Gargoyle ma swój dodatek który wysyła na mejla wiele różnych rzeczy. Próbowałeś go? w nim masz praktycznie pokazane jak zbierać dane i je wysyłać.

5

Cezary napisał/a:

Gargoyle ma swój dodatek który wysyła na mejla wiele różnych rzeczy. Próbowałeś go? w nim masz praktycznie pokazane jak zbierać dane i je wysyłać.

Jeśli masz na myśli "Email notifications for Gargoyle (with SSL support)" to od niego zacząłem. I to właśnie przez problem podszywania się pod domenę zacząłem grzebać w konfigu msmtp.

Po kolejnych testach doszedłem, że gdy poustawia się przez GUI harmonogram wysyłki, oraz to, co ma być wysłane a dopiero po zapisaniu tego zmodyfikuje msmtprc to wysyłka działa, ale mail przychodzi w formacie kodu HTML a nie jak pierwotnie w formie ładnie sformatowanych tabelek. Jedyne co zmieniam w automatycznie wygenerowanym przez GUI pliku msmtprc to wpis "domain" wskazując "localhost"   

Dlaczego więc przychodzi to w takiej formie?:

from tomasz@mojadomena.pl
Content-Type: text/html; charset='UTF-8';
<html><body>
<h1>Recently visited sites:</h1><br><table style='color:#333;font-family:Helvetica,Arial,sans-serif;width:640px;border-collapse:collapse;border-spacing:0'>
<tr><th style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#F3F3F3;font-weight:700'>Time</th><th style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#F3F3F3;font-weight:700'>IP address</th><th style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#F3F3F3;font-weight:700'>Website</th></tr>
<tr><td style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#FAFAFA;text-align:center'>Sun Nov 13 05:01:23 CET 2022</td><td style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#FAFAFA;text-align:center'>2</td><td style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#FAFAFA;text-align:center'>192.168.168.125</td></tr>
<tr><td style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#FAFAFA;text-align:center'>Sun Nov 13 05:21:53 CET 2022</td><td style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#FAFAFA;text-align:center'>2</td><td style='border: 1px solid #CCC; height: 30px;background:#FAFAFA;text-align:center'>192.168.168.118</td></tr>

.....

6

Strzelam że format mejla jest nieprawidłowy i dlatego nie intepretuje tego jako html.