Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Zwał jak zwał, ważny projekt a nie zastosowanie ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 52 53 54 55 56 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zwał jak zwał, ważny projekt a nie zastosowanie ![]()
Ooo a wiecie jakie diody tam są ? Prąd , napięcie aby przygotować zawczasu kolorowe zamienniki. Taka choinka w czasach kryzysu ? No to jest pomysł
Jeszcze jakiś pakiet w OpenWrt do sterowania linijką diodową w rytm "Jingle Bells" i gotowe.
Oho, ktoś tu okrywa możliwość sterowania diodami ![]()
Ja tylko mierzyłem konsumpcję prądu przez ów pacjenta i gdzieś w watkach to opisałem.
IceG załamie się jak będzie miał jeszcze choinkę stroić w swoim pakiecie ![]()
Oho, ktoś tu okrywa możliwość sterowania diodami
Potraktujcie to jako luźny żarcik. Choć samo wyłączanie tych wszystkich diod jak w OFW było by spoko.
Choć samo wyłączanie tych wszystkich diod jak w OFW było by spoko.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 16#p272016
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 77#p276477
IceG załamie się jak będzie miał jeszcze choinkę stroić w swoim pakiecie
Chwilę człowieka nie ma, a już wymyślają
"to do".
arturjacek napisał/a:Choć samo wyłączanie tych wszystkich diod jak w OFW było by spoko.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 77#p276477
A prościej w lucynie da się ? Proszę rozważyć w miarę możliwości , funkcjonalność łatwiejszą niż grzebanie w systemie. I odwracalną . No i to , że ekspert ze mnie żaden.
frutis napisał/a:arturjacek napisał/a:Choć samo wyłączanie tych wszystkich diod jak w OFW było by spoko.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 77#p276477A prościej w lucynie da się ? Proszę rozważyć w miarę możliwości , funkcjonalność łatwiejszą niż grzebanie w systemie. I odwracalną . No i to , że ekspert ze mnie żaden.
Mogę spróbować to dodać, do wyklikania w Lucynie.
A ktoś wie jak ponownie włączyć diody bez restartu modemu?
Przez ostatnie dni czytałem wątek, dosyć często pojawiał się temat ZLOCKCELL.
Pojawiały się wpisy, że w niektórych sieciach, to nie działa, więc chciałbym wtrącić swoje 3 grosze.
Ogólnie architektura sieci mobilnych jest taka, że UE (telefon/modem) jest konfigurowany przez eNodeB (stacja bazowa), a nie na odwrót.
Nie słyszałem, aby istniał bezpośredni interfejs na którym UE mógłby powiedzieć stacji bazowej, że obsługuje tylko wybrany PCI.
Co najwyżej, to jakby się uprzeć, to UE mógłby wysyłać sfałszowane pomiary sąsiednich celli.
Jedyny moment, w którym UE samodzielnie wybiera celle to random access, tutaj ZLOCKCELL ma jeszcze jakiś sens.
Ale eNodeB i tak może zrobić jakiś handover loadbalancingowy i wtedy jest ryzyko, że UE odrzuci rekonfiguracje, bo dostanie inną celle i jest problem.
Jak komuś nie działał ZLOCKCELL, to coś takiego mogło się wydarzyć.
Po stronie modemu może to być również słabo zaprogramowane, bo to raczej nigdy nie miała być funkcja komercyjnie aktywowana w GUI i tylko jakiś hack to wewnętrznych testów.
arturjacek napisał/a:frutis napisał/a:https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 16#p272016
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 77#p276477A prościej w lucynie da się ? Proszę rozważyć w miarę możliwości , funkcjonalność łatwiejszą niż grzebanie w systemie. I odwracalną . No i to , że ekspert ze mnie żaden.
Mogę spróbować to dodać, do wyklikania w Lucynie.
Jestem całkowicie "ZA"
. Mam modem na zewnątrz i LED'ami kusi złodzieja ![]()
Przy okazji. Podlinkujcie frameworka do przejścia z SW T-Mobil na WRT.
Jestem całkowicie "ZA"
. Mam modem na zewnątrz i LED'ami kusi złodzieja
Zaklej taśmą. Serio.
Witam wszystkich ![]()
Przewertowałem oba tematy związane z MF286D. Dużo się tego wszystkiego nazbierało.
Chciałbym zweryfikować to co przeczytałem czy w całym tym gąszczu informacji nic mi nie umknęło.
Mam MF286D z firmwarem t-mobile. Chciałbym zmienić go na najnowszą wersję Nordic za pomocą frameworka.
1. Czy wersja Play-Nordic będzie odpowiednia dla routera z t-mobile?
2. Chciałbym również zaktualizować przy okazji firmware modemu. Czy po wykonaniu zmiany do Nordic B02 zmienione zostanie domyślne hasło na takie, które trzeba wyciągać z systemu za pomocą seriala? Wiem, że jest Nordic B02-B11, który ustawia hasło na admin, ale nie zaktualizuje on modemu, który to pozostanie w wersji B02. Czy może coś się w temacie zmieniło i są już dostępne nowe pliki frameworka, które umożliwiają aktualizacje do Nordic B11 albo 12 wraz z aktualizacją modemu?
3. Czy jest już jakaś działająca procedura aktualizacji firmwaru modemu do wersji B11/B12 działająca dla OFW Nordic?
4. Czy są jakieś wady lub przeciwwskazania dla ewentualnego pozostawienia wersji modemu w wersji B02 a używania firmwareu routera w ver B11?
Dzięki, za pomoc.
Wszystkiego dobrego ![]()
Hej. Tutaj najwięcej uwagi skupia się na openwrt. Nie mam pojęcia czy są jakieś narzędzia do aktualizacji czy zmiany OFW. Do Cezarego ,czy to co opisałeś w innym wątku :
" MF286D zepsuło się przy okazji, zamiast
DEVICE_PACKAGES := ipq-wifi-zte_mf286d
powinno być
DEVICE_PACKAGES += ipq-wifi-zte_mf286d
Bo inaczej w obrazie nie lądują inne domyślne pakiety (np. sterownik do qmi). "
To coś dla użytkowników openwrt takiego , że powinniśmy się martwić?
Do Cezarego ,czy to co opisałeś w innym wątku :
" MF286D zepsuło się przy okazji, zamiast
DEVICE_PACKAGES := ipq-wifi-zte_mf286d
powinno być
DEVICE_PACKAGES += ipq-wifi-zte_mf286d
Bo inaczej w obrazie nie lądują inne domyślne pakiety (np. sterownik do qmi). "
To coś dla użytkowników openwrt takiego , że powinniśmy się martwić?
Tylko jeżeli wczoraj pobrałeś czysty obraz bez luci dla MF286D. Jeżeli pobrałeś dziś, lub pobrałeś obraz mifi czy luci, to absolutnie nie.
Ok dzięki.
Przewertowałem oba tematy związane z MF286D. Dużo się tego wszystkiego nazbierało.
Chciałbym zweryfikować to co przeczytałem czy w całym tym gąszczu informacji nic mi nie umknęło.Mam MF286D z firmwarem t-mobile. Chciałbym zmienić go na najnowszą wersję Nordic za pomocą frameworka.
1. Czy wersja Play-Nordic będzie odpowiednia dla routera z t-mobile?
2. Chciałbym również zaktualizować przy okazji firmware modemu. Czy po wykonaniu zmiany do Nordic B02 zmienione zostanie domyślne hasło na takie, które trzeba wyciągać z systemu za pomocą seriala? Wiem, że jest Nordic B02-B11, który ustawia hasło na admin, ale nie zaktualizuje on modemu, który to pozostanie w wersji B02. Czy może coś się w temacie zmieniło i są już dostępne nowe pliki frameworka, które umożliwiają aktualizacje do Nordic B11 albo 12 wraz z aktualizacją modemu?
3. Czy jest już jakaś działająca procedura aktualizacji firmwaru modemu do wersji B11/B12 działająca dla OFW Nordic?
4. Czy są jakieś wady lub przeciwwskazania dla ewentualnego pozostawienia wersji modemu w wersji B02 a używania firmwareu routera w ver B11?
Z racji, że okazało się, że mój programator CH341A ma wyprowadzone piny szeregowe, to postanowiłem sprawdzić i przy okazji odpowiedzieć jeśli ktoś szukałby informacji na powyższe ![]()
Ostatecznie postanowiłem wrzucić firmware Nordic przez framework. Mogę potwierdzić, że wersja Play-Nordic z tego linku https://www.mediafire.com/file/y3zaxuiz … -.zip/file obsługuje też routery z t-mobile.
Z racji, że zależało mi na updacie również firmwareu modemu, a na chwilę obecną nie jest to możliwe frameworkiem nordic-nordic B11, to resztę procedury robiłem aktualizacjami przyrostowymi. Mogę potwierdzić, że wgranie firmwaru Play-Nordic zmieni hasło do routera i trzeba je odczytać przez serial.
Dobrego tygodnia!
Miałeś serial , to wgraj jeszcze raz framework Nordic to Nordic , zaczniesz od B02 , i zaktualizujesz do B12 (tam już jest ludzki wybór pasm ptaszkami).
Będziesz musiał tylko fakeowe IMEI podstawić na czas aktualizacji.
A czy ktoś wie co trzeba ustawić żeby router zaktualizował oprogramowanie po wrzuceniu ręcznie pliku image.zip do /etc_rw/fota/ ?
Mowa oczywiście o oryginalnym oprogramowaniu.
@MiG25
Tak,tak, właśnie to zrobiłem ![]()
To był duży skrót myślowy bo na szybko w pracy pisałem ![]()
Nie widziałem, że mam w domu serial i chciałam to zrobić frameworkiem, ale z racji że znalazłem kontroler to właśnie zrobiłem procedurę z odczytaniem hasła do routera, zmianą IMEI i oficjalnymi updatami przez GUI
A czy ktoś wie co trzeba ustawić żeby router zaktualizował oprogramowanie po wrzuceniu ręcznie pliku image.zip do /etc_rw/fota/ ?
Mowa oczywiście o oryginalnym oprogramowaniu.
A próbowałeś zmienić godzinę w routerze na jakąś nocną? Np. 2.30 i restart routera? One w starszych wersjach OFW instalują update w godzinach nocnych.
Ponadto czy wersja oprogramowania na płycie i na modemie jest w tej samej wersji?
A próbowałeś zmienić godzinę w routerze na jakąś nocną? Np. 2.30 i restart routera? One w starszych wersjach OFW instalują update w godzinach nocnych.
Ponadto czy wersja oprogramowania na płycie i na modemie jest w tej samej wersji?
Wersje mam zgodne. Mnie chodzi o to jaką zmienna trzeba ustawić przez nv set żeby to od razu zadziałało. Nie testowałem zmiany godziny i czekania czy coś się wydarzy. Dodam, że chcę aktualizować router nie podłączony do sieci.
Strony Poprzednia 1 … 52 53 54 55 56 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc