1 (edytowany przez kabal 2022-11-04 15:38:44)

Temat: Synology NAS pod multimedia i jaki system plików.

Witam serdecznie.

Zakupiłem Nas'a Synology. Chcę z niego zrobić serwer multimedialny pod filmy, muzykę. Zastanawiam się jaki system plików pod tego typu dane będzie najbardziej odpowiedni. Przeszperałem już Internety odnośnie ext4 i btrfs i zdania są podzielone (ale wątki te miały po 5-10lat). I tak stwierdziłem że spytam Was tutaj drodzy koledzy, drogie koleżanki.
Założenie jest takie że będzie to działało na 2 dyskach 6TB w Raid 1.

Proszę o radę/poradę/podpowiedź jaki system plików pod tego typu dane będzie najlepszy. Może ktoś z Was ma tego typu doświadczenia.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

2

Odp: Synology NAS pod multimedia i jaki system plików.

Ten który proponuje ci synology podczas formatowania dysku. Bo to znaczy że ogarniają go całkiem nieźle i mają narzędzia do tego. Pewnie btrfs bo będziesz mógł robić np. snapshoty, choć pewnie w życiu tego nie wykorzystasz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kabal 2022-11-04 16:18:01)

Cezary napisał/a:

Ten który proponuje ci synology podczas formatowania dysku. Bo to znaczy że ogarniają go całkiem nieźle i mają narzędzia do tego. Pewnie btrfs bo będziesz mógł robić np. snapshoty, choć pewnie w życiu tego nie wykorzystasz.

Dzięki Cezary za błyskawiczna odpowiedź.

Domyślnie system Synology "narzuca" btrfs - no ale mamy wybór...

Czytałem o właściwościach/zaletach btrfs - czyli snapshoty. Ale snapshotów nie będę z tego zasobu robił. To bedzie zasób tylko na multimedia w raidzie 1 (czyli backup też z automatu) wiec ten bajer niepotrzebny.
Najbardziej rozchodzi mi się o wydajność i brak błędów zapisu/odczytu przy np kopiowaniu, odtwarzaniu.
Z info co wyczytałem w necie zaletą systemu plików btrfs jest funkcja copy on write (CoW) (źródło: https://www.easeus.com/resource/btrfs-vs-ext4.html). No ale ponoć EXT4 jest szybszy..

P.S. Btrfs będzie użyty na 2 pierwszych dyskach które będą właśnie pod wolumen dla plików osobistych (też w raid 1)

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

4

Dostaw domyślnie. W sumie chyba każdy system da się rozwalić jak mu się złe rzeczy robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.