1,276

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

IceG napisał/a:
Cezary napisał/a:

Bo luci-app-attendedsysupgrade  obecnie jest domyślny dla kolekcji luci.

Dziwną logikę zastosowali dla tego pakietu. No nic, pozamiatali. Muszę przejrzeć swoje dodawane pakiety w takim razie.

Albo po prostu wyedytuj źródła z których kompiluje i wywal luci-app-attendedsysupgrade jako zależność.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,277

Cezary napisał/a:

Albo po prostu wyedytuj źródła z których kompiluje i wywal luci-app-attendedsysupgrade jako zależność.

Tak też Cezary zrobiłem, najszybsze wyjście.

arturjacek napisał/a:

Ok ale w sumie pakiet działa. I to nawet całkiem spoko na T-Mobile. A fajnie jeszcze było by aby z Luci dało się zmieniać technologię GSM. O ile można poprosić. W oknie zapis widać. Ale już z poleceń go nie ma.

(...) IceG poproszę.

Zrobiłem nową kompilację dodając te polecenia w pakietach.

Tak jak pisał Cezary wcześniej lista poleceń at jest edytowalna więc można łatwo sobie coś dodać lub usunąć, trzeba tylko pamiętać o składni w linijce.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,278 (edytowany przez arturjacek 2022-10-28 16:34:10)

Ok dzięki. Jutro będę działał bo dzisiaj zostawiłem w biurze router. Dam znać co i jak z tym ZTE. Pozdrawiam Artur.
Cześć. Aktualizacja : Komendy dla zmiany technologii sieci GSM (LTE,3G,2G) są i działają. Dziękuję bardzo. Oczywiści trzeba zaktualizować router bez zachowania ustawień fabrycznych. Prośba czy da się przed wysyłaniem komend zmiany technologii rozłączyć modem z siecią GSM. Taki jakby tryb standby jaki można w OFW wywołać. Chodzi o dodanie takiej komendy albo do poleceń AT lub jakiegoś przycisku typu rozłącz w LUCI w pakiecie 3ginfo ?  W OFW nawet nie da się przełączyć technologii sieci bez rozłączenia się z usługą. Obejściem jest wpisanie w APN słowa :darmowy ale to zadziała wszystkim co nie mają Aero2. Prawdopodobnie bo na pewno nie wiem jak jest w Aero. Ale T-Mobile przestaje się łączyć z usługą i modem nie zwraca błędów komend ZSNT Do tego w domyślnym trybie od IceG w APN jest ten wpis : darmowy. Może usunąć ten wpis i zastąpić go słowem internet ? Pozdrawiam Artur.

1,279

Ty masz sobie ustawić apn taki jak używasz, nie zostawiać tego "darmowy". Skonfiguruj system tak jak ma być. Akurt IceG tak domyślnie robi konfigurację, ale to nie oznacza ze masz to tak zostawiać i taktować to jako gotowca. Tak, masz tam wpisać apn jakiego używasz.

1,280 (edytowany przez arturjacek 2022-10-28 16:35:47)

Tak wiem sądziłem , że może moja sugestia będzie nieco usprawnieniem - włożysz kartę i działa. Takie coś mi z tym słowem przyświecało.

1,281 (edytowany przez MiG25 2022-10-28 16:52:23)

Wejdź w Sieć /Interfejsy i zatrzymaj WAN to będziesz miał Standby

A co do APN to byłoby to ułatwieniem , ale kompilacja jest @IceG i robi to pod siebie smile

1,282

Dzięki za podpowiedź. O to chodziło.

1,283

MiG25 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Nie mam bezpośredniego dostępu do MF286D więc nie sprawdzę ale w MF286R działa zalogowanie się przez adb do modemu i po prostu wyłączenie ledów przez echo 0 w /sys/class/leds/*/brightness Tak po prostu, modem mapuje je sobie jako zwykłe ledy.

Tak ,to działa (trzeba mieć zainstalowane adb), wyłącza diody po kolei: power , voice , 3G/4G i sgnał :

adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:power_blue/brightness"
adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:voice_blue/brightness"
adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:net_blue/brightness"
adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:signal_blue/brightness"

Dioda WiFi i ewentualnie ta led w środku jest już sterowana bezpośrednio przez system:

echo "0" > /sys/class/leds/blue:wlan/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/blue:internal_led/brightness

EDIT: Choć za jakiś czas sygnał jednak się pojawia , trzeba znaleść co go permanentnie wyłącza ...

Pod adb trzeba ubić proces z "led" w nazwie i wtedy mamy "ciemny parapet". smile

1,284 (edytowany przez MiG25 2022-10-28 23:17:34)

Jeśli to ten proces , to nie zadziałało:

root@MF286D:~# adb shell "ps" |grep led
 1157 root       0:00 zte_topsw_led
root@MF286D:~# adb shell "killall -9 zte_topsw_led"
root@MF286D:~#

LED Power i czerwona od braku karty SIM dalej się świeci .... (Nie wspominając o WiFi ,bo ta jest z routera bzpośrednio).

1,285

Cezary napisał/a:

Ty masz sobie ustawić apn taki jak używasz, nie zostawiać tego "darmowy". Skonfiguruj system tak jak ma być. Akurt IceG tak domyślnie robi konfigurację, ale to nie oznacza ze masz to tak zostawiać i taktować to jako gotowca. Tak, masz tam wpisać apn jakiego używasz.

Przy nowej kompilacji zmienię nazwę APN na "internet".

P.S.
Apeluję przy okazji, aby jednak używać obrazów Cezarego dla tego routera, są bardziej dopracowane i mniej problematyczne.

Ja nie mam mega doświadczenia w kompilowaniu, wiec przepraszam Wszystkich użytkowników, że muszą czytać opisy, klikać po różnych menu, tracić czas i konfigurować wszystko pod Siebie. Sorki smile.

Postaw kawę

1,286

Ale jest problem ideologiczny - moje obrazy luci są dość podstawowe i nie mają w sobie np. twoich pakietów do luci do obsługi modemów.

Zrób ze swoich pakietów chociaż by na githubie jedno repo ze wszystkimi pakietami tak żeby można było prosto dodać repo i wyklikać sobie instalację pakietów z luci. Chyba ktoś to nawet pisał u Ciebie taki pomysł.

1,287

IceG napisał/a:

Tylko wiesz ,że to za jakiś czas będzie za mało , i będzie dlaczego nie ma autowykrywania apn wink
Także nie bierz takich uwag za bardzo do siebie.

1,288 (edytowany przez IceG 2022-10-29 11:51:43)

MiG25 napisał/a:
IceG napisał/a:

Tylko wiesz ,że to za jakiś czas będzie za mało , i będzie dlaczego nie ma autowykrywania apn wink
Także nie bierz takich uwag za bardzo do siebie.

@MiG25 "Daj palec a weźmie całą rękę". Zawsze będzie za mało.. wink a może OpenWrt mogło by to.. jeszcze może tamto.. no tak mogłoby tylko Ktoś to musi dodać.

Mam zaczęty pakiet AutoAPN, ale ciągle nie mogę się zmobilizować i wygospodarować dłuższej chwili aby go opisać w kod, GUI dla LuCI mam i pomysł działania jest, brak tylko czasu.

Cezary napisał/a:

Zrób ze swoich pakietów chociaż by na githubie jedno repo ze wszystkimi pakietami tak żeby można było prosto dodać repo i wyklikać sobie instalację pakietów z luci. Chyba ktoś to nawet pisał u Ciebie taki pomysł.

Ja to jestem małym użytkownikiem forum, który z Twoją Cezary pomocą i forumowiczów przypadkiem próbuje z lepszym lub gorszym skutkiem ubogacić pakiety LuCi o coś dla modemu. Owszem ktoś mi to pisał na githubie, ale trzeba mieć wiedzę jak to wszystko wprowadzić w życie, aby działało wink.

Postaw kawę

1,289

To ci rozpisze później jak to zrobić jak już będę przy komputerze.

1,290

MiG25 napisał/a:

Jeśli to ten proces , to nie zadziałało:

1157 root       0:00 zte_topsw_led
root@MF286D:~# adb shell "killall -9 zte_topsw_led"
root@MF286D:~#

LED Power i czerwona od braku karty SIM dalej się świeci .... (Nie wspominając o WiFi ,bo ta jest z routera bzpośrednio).

Nieprecyzyjnie napisałem.
Trzeba zgasić diody Twoim sposobem, a potem ubić proces z "led" w nazwie.
U mnie stoi tydzień na parapecie i nic się nie świeci. smile

1,291

A jak jest realizowane wyłączenie led'ów w oryginalnym oprogramowaniu? Jakis proces gada z modemem przez adb?

1,292

kompilacja r21112-eb456aedfe by  @IceG , nie można(?) dodać pakietu mwan3. Qos też wyleciał w najnowszych jego  obrazach.  Czy u któregoś z łaskawców jest może obraz z loadbalancingiem wstępnie skonfigurowanym 2xwan z luci? A może i sam IceG umieści na githubie taką wersję? Mam u siebie neo 80 chcę to spiąć z lte, też od pomarańczowych. Czym ograniczyć () ilość jednoczesnych połączeń np. do 100  (P2P) dla  konkretnego IP w lokalnej? 2xwan+qos+mwan3+3ginfo+luci. I tu już koniec koncertu życzeń.

1,293

Dlaczego nie można zainstalować? Co konkretnie się dzieje?

1,294

suse napisał/a:

kompilacja r21112-eb456aedfe by  @IceG , nie można(?) dodać pakietu mwan3. Qos też wyleciał w najnowszych jego  obrazach.

Nowa kompilacja naprawia braki pakietów. APN ustawiony jako "internet".

suse napisał/a:

Czy u któregoś z łaskawców jest może obraz z loadbalancingiem wstępnie skonfigurowanym 2xwan z luci? A może i sam IceG umieści na githubie taką wersję? Mam u siebie neo 80 chcę to spiąć z lte, też od pomarańczowych. Czym ograniczyć () ilość jednoczesnych połączeń np. do 100  (P2P) dla  konkretnego IP w lokalnej? 2xwan+qos+mwan3+3ginfo+luci. I tu już koniec koncertu życzeń.

Z konfiguracją niestety nie pomogę, ponieważ nie używam/używałem pakietu(-ów).

Postaw kawę

1,295

IceG napisał/a:

Ja to jestem małym użytkownikiem forum, który z Twoją Cezary pomocą i forumowiczów przypadkiem próbuje z lepszym lub gorszym skutkiem ubogacić pakiety LuCi o coś dla modemu. Owszem ktoś mi to pisał na githubie, ale trzeba mieć wiedzę jak to wszystko wprowadzić w życie, aby działało wink.

Opisałem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacj … pozytorium 
Jak coś zakręciłem i nie jest jasne to pytaj.

1,296 (edytowany przez arturjacek 2022-10-30 23:43:16)

Cześć. Jutro opiszę jak teraz działa kilka funkcji opisanych przeminie. Chodzi o pakiety or kolegi IceG. Pakiety są naprawdę spoko i coraz więcej idzie się do przodu.dzieki.

1,297 (edytowany przez IceG 2022-10-31 10:16:03)

Cezary napisał/a:

Opisałem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacj … pozytorium 
Jak coś zakręciłem i nie jest jasne to pytaj.

Ok, dziekuję pewnie będę pytal przy ewentualnych problemach.

O ile dobrze Cezary rozumiem to ten klucz publiczny powstaje dopiero przy indeksacji i musze go importowac jak w opisie. Po dodaniu na router powinien być gdzieś w folderze opkg. Chodzi mi o to aby go później dodać do files/etc/opkg, żeby nie importować recznie za kazdym razem przy swojej kompilacji.

Postaw kawę

1,298

Klucze robią się już na etapie kompilacji i masz je w każdym obrazie który samodzielnie zbudowałeś. Dodaje sie automatycznie. Obejrzyj swój działający obraz.
Ale tylko twoje obrazy. Inni muszą klucze importować (albo nie muszą, można też wyłączyć weryfikację).

1,299

arturjacek napisał/a:

Cześć. Jutro opiszę jak teraz działa kilka funkcji opisanych przeminie. Chodzi o pakiety or kolegi IceG. Pakiety są naprawdę spoko i coraz więcej idzie się do przodu.dzieki.

Czuje się jak uczeń w szkole wezwany do tablicy z pracy domowej smile.

Wszyscy na forum wiedzą że moje pakiety nie są idealne, ale jakoś nie ma chetnych aby się wykazać pod tym wzgledem. Wiki do LuCI JS jest, jest github, więc każdy moze poświęcić 15/30/60 minut i pyknąć fajny, przydatny pakiet.

Postaw kawę

1,300

O to mi Cezary chodzilo, bo dziwne byloby abym majac swoje zrodla musial importowac raz jeszcze swoje klucze. Z opisu tak to mozna by "zrozumieć" smile.

Postaw kawę