1 (edytowany przez oneiro 2022-10-23 23:58:45)

Temat: M-BUS czy RS485

Witam.

Z ciepłomierza mogę zdalnie odczytać przewodowo zużycie poprzez dwa protokoły komunikacyjne:
a) m-bus
b) RS485

Który z w/w protokół komunikacyjnych będzie łatwiejszy do podłączenia pod router z OpenWRT i wyciągnięcie danych z transmisji? Jeśli potrzeba jakiegoś konwertera to do czego?? DO GPIO, USB, a może od razu TCP/IP? Oraz dla obu przypadków jakie polecacie albo na co zwrócić uwagę kupują niezawodny konwerter.

Pozdrawiam, Krzysiek

2

Odp: M-BUS czy RS485

Rs-485 modbus rtu

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

Na pewno jest przewodowo ten Modbus ,czy może tak jak w licznikach energii czy ciepłomierzu Kamstrup multical po podczerwieni...
Jeśli po przewodzie to zwykły chiński konwerter USB na RS485 wystarczy.

4

@ambroży5 - RTU co oznacza? I nie modbus tylko m-bus. Może się mylę, ale z tego co wiem to są dwa różne protokoły i słowo "m" oznacza meters i został stworzony głownie do liczników mediów, modbus to protokół przemysłowy do sterowania automatyką, znacznie starszy i mniej elastyczny niż m-bus występujący w co najmniej dwóch wersjach. 

@MiG25 - Chodzi mi o m-bus, nie modbus jak wyżej napisałem. I są dwie opcje, interface bezprzewodowy wm-bus oraz przewodowy m-bus do wybrania w moim przypadku. Wolę przewodowy m-bus bo jedocześnie przewody zasilą im moduł komunikacyjny wpinany w kompaktowy licznik ciepła. Przy bezprzewodowych w wm-bus siedzi bateria którą trzeba wymieniać co ileś lat w zależności jak często ustawisz sobie odczyty.  Natomiast co do Kamstrupa, Isty, B-Metersa to z tego co wiem używanie podczerwieni zużywa baterię ciepłomierza i tym samy czas eksploatacji urządzania spada w funkcji ilości odczytów w czasie. Polskie Aptorowe (Powogaz z Poznania, w sumie teraz z Żernik pod poznaniem kiedy sprzedali parcele w mieście pod budownictwo mieszkaniowe) Elf2 mają wpinane interface ze swoim zasilaniem nie zużywając energii z baterii samego licznika stąd właśnie wybrałem ten ciepłomierz. Do tego interface mają dodatkowe wejścia impulsowe, które mogę użyć do liczenia zużycia ciepłej i zimniej wody a nawet jeśli bym się uparł to gazu i prądu bo mają 4 extra 4 takie wejścia, trzeba tylko nakładę na licznik zmontować i skalibrować. Może nie znam wszystkich dostępnych rozwiązań na rynku ale Apator wg mnie mnie ma najlepsze rozwiązanie w stosunku do kosztów.

PS. Mogę jeszcze wybrać Aptor Faun ale kosztowo wychodzi 2x drożej natomiast to jest już profesjonalne rozwiązanie z większą ilością interface'ów (jedocześnie mogą pracować dwa niezależnie) z mnogą ilością zasileń (nie tylko bateria, wówczas bateria pełni zasilania buforowego), ale po prostu nie kalkuluje mi się bo trzeba do niego dokupić przetwornik przepływu. I legalizując co 5 lat trzeba dwa urządzenia, a nie jedno.

5 (edytowany przez MiG25 2022-10-25 15:28:36)

A nam chodziło o modbus po rs485.

I co do za ciepłomierz bez przetwornika przepływu.... Ciepłomierz musi mieć czujnik przepływu i dwa czujniki temperatury ,i na tej podstawie jest obliczana moc i z tego energia.

6

Ale modbus i m-bus to chyba nie jest to samo ??

7

No na pewo nie to samo , tyle że z modbusem ja mam jakieś tam doświadczenia , a z m-busem żadnych...

8

Mam tak samo, pomimo że siedzę w SAP PCo, Kepwere,  OSI PI etc to z m-bus nie miałem do czynienia, stąd ten wątek smile

9

Ok , ale w pierwszym poście pisałeś też o RS485 , więc to podchwycone było...

10

W przemysłówce tylko modbus rtu albo tcp/ip , mbus to problematyczny shit, do tego tańsze końcowki etc, do mbusa trzeba albo bramkę anybus albo konwerter mbus do modbusa  i kombinacje z rejestrami etc... Nie warto

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

11

Znalazłem jeszcze konwerter mbus do rs232 oraz jakieś chińskie wynalazki na aliexpresie na usb.

Co do RS485 to tak, jest taka opcja, generalnie wszystkie dostępne opcje to:
1 M-Bus + 4 wejścia impulsowe APT-ELF2-MBUS-1 0949-500-083
2 M-Bus + 2 wejścia impulsowe + 1 wyjście impulsowe APT-ELF2-MBUS-2 0949-500-084
3 RS485 z Modbus APT-ELF2-RS485-1 0949-500-081
4 Radiowy Wireless M-Bus APT-ELF2-WMBUS-1 0949-500-082
5 USB-serwisowy APT-ELF2-USB-1 0949-500-080

Przy czym ostatnie odpada (nie służy odczytom), zostaje mi M-BUS (wire/wireless) oraz "RS485 z Modbus" ale ten ostatni nie ma wejść impulsowych do np. liczników wody i musiałbym szukać nakładek na wodomierze RS485 innych producentów, a Apator ma tylko impulsowe oraz mbus, nie ma natomiast na RS485. 

Mogę iść w droższe rozwiązania , ale mam w sumie 12 punków pomiarowych i chyba zaryzykuję z m-busem i na próbę kupię jeden moduł.

@Ambrozy5 - tak, też widziałem bramkę m-bus ==> modbus, jeśli coś działałeś w temacie to jest do ogarnięcia czy nie udało się?

12 (edytowany przez jaketherake 2022-10-27 20:20:52)

Do 10 liczników coś takiego wystarczy: https://consteel-electronics.com/konwer … 32/M-BUS-S

Ewentualnie do 15 liczników: https://control.com.pl/oferta-kt-mbus10/

13

Dziękuję uprzejmie. Trochę poszukałem na ali, amazon, shopee, olx, allegro google zakupy i wszędzie w zasadzie to samo, poza nimi znalazłem jeszcze wspominany anybus (ponad 3k zł), ale Twoje widzę pierwszy raz i wydają się obiecujące pomimo 10 urządzeń. Coś podobnego ma Apator, ale koszt ponad 3k zł, ale obsługuje więcej urządzeń. 

Jeszcze mam dwa pytania techniczne:

1. Nigdzie nie było wspominane, ale czy trzeba zakańczać końce przewodów jakimś rezystorem?
2. Jak wczyta się w dokumentację standardu m-bus - warstwa fizyczna to czytamy:

[...] A logical “1” (Mark) corresponds to a nominal voltage of +36 V at the output of the bus driver (repeater), which is a part of the master; when a logical “0” (Space) is sent, the repeater reduces the bus voltage by 12 V to a nominal +24 V at its output. [...]

Wobec tego zastanawia mnie zasilanie układów tj.

Zasilanie: 9~25V DC
Zasilanie 12 – 24 VDC
(w zasadzie podobnie jest w innych urządzeniach)

Chyba są tam jakieś przetwornice step up, bo nominalnie jest tam 24V na linii bez transmisji (jakie zasilanie odbiorników), a dla stanu wysokiego 36V.

PS. Oba przytoczone konwertery są na 10 urządzeń. Docelowo będę miał 12, najwyżej kupię dwa smile

14 (edytowany przez jaketherake 2022-10-27 21:08:46)

Ten drugi od Control jest na 15, tylko nie zmienili linka do dokumentacji. Nie znam ceny, trzeba do nich zadzwonić. Kompetentni ludzi, brałem od nich trochę sprzętu.
M-bus'a nie trzeba terminować, na zaciskach licznika masz ~36V. Jeśli chodzi o odczyt, to wiele zależy od budżetu oraz gdzie to miałoby być pobierane. Jest mnóstwo bramek do różnych standardów z Mbus. Można by wziąć w Twoim przypadku taką do 20 liczników, np.: na Modbus lub MQTT. Bawiłem się też tym: https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-m-bus z różnymi licznikami i działa, taka wersja po taniości do domu. W biznesie bramka za kilka tysięcy ginie w tłumie wink

15 (edytowany przez oneiro 2022-10-27 21:19:36)

Ogólnie widzę, że mają nawet Mbus na Ethernet to byłby najwygodniejsze, ale RS232 też jest OK. Jeszcze raz dzięki za namiary

https://control.com.pl/konwertery-transmisji/

Wspominasz tez o MQTT ale w w/w linku nie znalazłem, masz może namiar na inny sklep?

O kurczę. Na razie jestem na etapie wyboru sprzętu i jeszcze nie doszedłem do obróbki zebranych danych, na Ty mi już podsyłasz gotowca, zajeb...... big_smile

16

https://consteel-electronics.com/komuni … 7931-B2-20

Soft do konfiguracji jest "mało" intuicyjny, ale ich bramki zasadniczo robią co trzeba.

17

Tutaj masz jeszcze soft do czytania liczników Mbus: https://www.relay.de/en/products/software/mbsheet
od firmy która współtworzyła standard. Oczywiście konieczny jest konwerter.

18

Pięknie dziękuję smile