1,201 (edytowany przez MiG25 2022-10-15 20:29:49)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Może ustawiłeś ZLOCKCELL ? Wtedy przy specyficznych warunkach się resetuje ( jak pamiętam w plusie jak ustawiłem na band z 5MHz to tak się działo , a jak na 20MHz o było ok).
Ale restart modemu w logach błoby widać ... ( I na diodach też ,bo by wszystko na moment zgasło).
To może po prostu słaby sygnał...

1,202 (edytowany przez automaciek 2022-10-15 20:43:19)

Cezary napisał/a:

Pada Ci modem? Wróć do oryginalnego softu, jeżeli to Nordic to daj mu się zaktualizować do B12 (obecnie taką wersję Nordic) i popracuj trochę na oryginale.

Teoretycznie da się przywrócić org przez  cli open wrt. Na początku wątku.jest info o przywróceniu mtd9, a co z mtd8? Dodam ze nie mam kopii i muszę bazować na cudzych plikach.

Co ciekawe polecenie "przywróć domyślne pasma" jak i

AT+CGDCONT

wykłada router tzn. znika modem, gasną wszystkie LED'y, open wrt/Luci jest dostępne. Dopiero odłączenie zasilania przywraca funkcjonalność.

1,203

jeśli przechodziłeś na openwrt przez uboot ,to nie powinieneś skasować mtd8 , natomiast jeśli frameworkiem ,to mtd8 się wykasował.
Ale nic straconego , mtd8 i mtd9 są standardowe i możesz je brać z frameworkow , jak i ze zrodel.

1,204

Nie musisz, bo openwrt nie tnie tego i nie zmienia rozkładu partycji w tym modelu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,205

Framework rusza mtd8 ( a w zasadzie flashuje mtd8+mtd9), więc trzeba zwrócić na to uwagę.

1,206

Podpowiesz więc step-by-step ścieżkę z mtd8 i 9?
Coś mi się kojarzy że na org sofcie była sytuacja, ale zrzuciłem to na soft i wieszajace się GUI. Router ma gwarancję, więc dobrze by było wrócić do Nordic.

1,207 (edytowany przez arturjacek 2022-10-15 22:38:48)

automaciek napisał/a:

Ja to mam szczęście. Było ok wczoraj, a dziś ciągle zrywanie połączenia. Co chwilę "połączony", "rozłączony". W logach systemowych nic się nie dzieje. Niby coś tam działa, ale każda próba speed test wykłada połączenie. Help me!

Z kartą PLAY miałem to samo. Na jakimkolwiek MIFi czy OpenWRT od Cezarego czy Ice4G to samo. Speedtest i router martwy. TZN połączenie GSM. Obecnie z kartą T Mobile działa bardziej stabilnie. Modem w wersji B11. Też jestem zainteresowany jak można z linii komend przejść z Openwrt do Nordic. U mnie robił to kolega smereka z u bpta jak mniemam. Kopie zapasowe zrobił. Może by się modem zaktualizował ? Pozdrawiam Jacek.

1,208

Nowe info w sprawie. Przywróciłem router do ustawień początkowych, jak na razie UP TIME 40 godzin i zero problemów. Czyżbym próbując instalować speedtest-cli i zależne coś namieszał?

1,209

Cześć. Obraz https://github.com/4IceG/ZTE-MF286D/rel … pgrade.bin niestety poprzez LUCI włączenie statystyki i mamy błąd.
Opcja restartu urządzenia - brak wygaszania diod w urządzeniu. Tak jakby nie reagował router.

1,210

arturjacek napisał/a:

Cześć. Obraz https://github.com/4IceG/ZTE-MF286D/rel … pgrade.bin niestety poprzez LUCI włączenie statystyki i mamy błąd.
Opcja restartu urządzenia - brak wygaszania diod w urządzeniu. Tak jakby nie reagował router.

Sprawdze to popoludniu.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,211

Ok dzięki.
Czy z APN można usunąć wpis darmowy ?

1,212

Nawet musisz ustawić swój apn.

1,213

No to wiem. Tylko w obrazie jest od razu zaszyty wpis darmowy w APN. Być może nie trzeba by tego do szczęścia bo wtedy mogła by zadziałać funkcjonalność auto apn ? Czy się mylę ?

1,214

uqmi nie ustawia apn (a przynajmniej nie od razu), więc przynajmniej na początku wygląda to tak jak by ignorował wpis o apn a modem leciał na tym co ma wpisane. Ale generalnie ustaw swój apn.

1,215 (edytowany przez arturjacek 2022-10-24 09:44:45)

Generalnie po usunięciu wpisu o apn czyli zostawieniu pustego pola APN router działa. Oczywiście można wpisać APN ale w zasadzie modem jakoś się odnajduje nawet po zmianach sim. Za to wpis darmowy blokuje go bo takiego apn to tylko Aero2 ma zdaje się. I do tego jest to OK.

1,216 (edytowany przez automaciek 2022-10-24 10:42:18)

Aby wrócić do "Nordic" (bo jednak świruje) po instalacji OpenWRT poprzez apkę ZTE to:

Pobrać https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/NORDIC/B12/

Przez WinSCP przenieść mtd8.bin do /tmp
Putty:

NAND erase: device 0 offset 0x1000000, size 0x800000
NAND write: device 0 offset 0x1000000, size 0x800000

Przez WinSCP przenieść mtd9.bin do /tmp
Putty:

NAND erase: device 0 offset 0x1800000, size 0x1d00000
NAND write: device 0 offset 0x1800000, size 0x1d00000
reboot

dobrze wydedukowałem?

1,217

Nie... w pierwszym poście tego wątku masz. Przez bootloader.

1,218 (edytowany przez automaciek 2022-10-24 10:44:01)

Nie pójdzie przez CLI na działającym OpenWRT?
Tylko rozbiórka?

1,219

Spróbuj. Jak uwalisz to tak będziesz musiał reanimować go przez uboota  i serial.

1,220

automaciek napisał/a:

Nie pójdzie przez CLI na działającym OpenWRT?
Tylko rozbiórka?

Jakby poszło to proszę daj znać bo też jestem zainteresowany eksperymentalnie tematem smile
Jak nie pójdzie też napisz smile

1,221

Czy konwerter CH341A powinien działać z tym routerem? Mam ciszę, zwarcie RX z TX wyświetla to co wpisuję.

1,222

Może masz napicia na 5v?

1,223

Mam coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/33033851823.html
Ustawione w konfiguracji A (3,3V). Napięcie nie podpięte do płytki, tak jest w opisie na stronie OpenWrt dla tego modelu.

1,224

A może miejscami zamieniłeś podłącza rx do tx?

1,225 (edytowany przez frutis 2022-10-24 13:28:28)

RX i TX niby poprawnie podłączone. Zauważyłem, że jak jest podpięty serial to nie świeci się dioda z tyłu na płycie przy starcie/restarcie. Tak ma być?

EDIT: zamieniłem miejscami RX i TX i teraz działa smile
Na Wiki OpenWrt jest: GND, RX, TX
Ja mam podłączone: GND, TX, RX

Albo jest błąd na Wiki albo mój konwerter ma źle opisane wyjścia...