Temat: Blokowanie stron
Witam. Czy jest możliwość zablokowania youtube dla 2-3 urządzeni? Dodałem domene do adblocksa, ale wtedy wszystkie urządzenia mają zablokowany dostęp.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Blokowanie stron
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Czy jest możliwość zablokowania youtube dla 2-3 urządzeni? Dodałem domene do adblocksa, ale wtedy wszystkie urządzenia mają zablokowany dostęp.
Tym które nie mają być blokowane wyślij inne dnsy, np. 8.8.8.8: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp
Wielkie dzięki.
Coś jest nie tak
root@OpenWrt:~# uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="192.168.1.220"
root@OpenWrt:~# uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="6,8.8.8.8,8.8.4.4"
root@OpenWrt:~# uci commit dhcp
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/dnsmasq restart
udhcpc: started, v1.33.2
udhcpc: sending discover
udhcpc: no lease, failingTak ma być, przy restarcie dnsmasq zawsze rzuca taki komunikat.
Czym jest dhcp.lan.dhcp_option="192.168.1.220" ? Jeżeli to gateway to tam "3," zabrakło.
Faktycznie pominąłem tą trójkę. Teraz jest ok. Dzięki wielkie
Coś jeszcze mi nie pasuję,pewnie robię coś źle. Dodaję dwa urządzenia i w pierwszym działa ok ale w drugim urządzeniu (laptop) tracę internet
root@OpenWrt:~# uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="3,192.168.1.220,192.168.103"
root@OpenWrt:~# uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="6,8.8.8.8,8.8.4.4"
root@OpenWrt:~# uci commit dhcp
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/dnsmasq restart
udhcpc: started, v1.33.2
udhcpc: sending discover
udhcpc: no lease, failingGateway tylko jeden. Nie dwa jak masz teraz.
A więc dla każdego następnego urządzenia muszę dodawać oddzielnie?
Od początku: ablock działa na serwerze dns, żeby korzystać z adblocka trzeba korzystać z tego serwera dns.
Masz jeden serwer dns dla wszystkich klientów (tak jest domyślnie). Jeżeli klient ma mieć blokady to musi korzystać z tego serwera dns. Jeżeli klient nie ma mieć blokady to nie może korzystać z tego dnsa.
Więc jeżeli chcesz zablokować kilka stron (yt) dla kilku urządzeń to masz dwa wyjścia
- robisz adblocka na dns, klienci łączą się do niego i mają blokady. Ci którzy nie mają blokad muszą korzystać z innych dnsów
- robisz dwa serwery dns, na jednym robisz adblocka i robisz odpowiednie przekierowania klientów którzy mają mieć blokowanie na dns który ma ablocka.
Czy zrobisz tak czy tak to od ciebie zależy.
Ok. A czy jest możliwość żeby był adblok dla wszystkich urządzeń, ale 3 urządzenia miały zablokowany dostęp do youtuba?
Sorry za pytania ale jestem laikiem w tej dziedzinie.
Nie. Adblock działa na całego dns i nie ma wybiórczych list dla poszczególnych hostów. Wszyscy mają to samo.
Dziękuję za odpowiedź
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Blokowanie stron
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc