Temat: WR842ND v1.1

Jaką najwyższą wersję Gargoyle można wgrać do tego routera?

2

Odp: WR842ND v1.1

Dowolną smile Tyle że on ma 32MB ramu więc zostań na 1.12, bo na 1.13 już może chodzić wolno interfejs.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

OK. Dziękuję.

"Gargoyle w wersji 1.11/1.12 nie należy używać z routerami wyposażonymi w 32MB (lub mniej) pamięci RAM."

Hmm ... To informacja, że wersji 1.12 nie. Cezary jak to jest?

5

Witam, podepnę się z być może kuriozalnym pytaniem.
Zmienilem opewrt 21.02 na 22.03 w TL-WR842N v3, czy możliwe jest że w domyślnej instalacji zmnienił się adres MAC routera?.
Dziwnym trafem w tym samym momencie straciłem zewnętrzne stałe IP że zastanawiam się czy to nie przez zmianę no ale jeśli nie ma takiej opcji to nie, prawda?.

6

josephwriter123 napisał/a:

"Gargoyle w wersji 1.11/1.12 nie należy używać z routerami wyposażonymi w 32MB (lub mniej) pamięci RAM."

Hmm ... To informacja, że wersji 1.12 nie. Cezary jak to jest?

Już wtedy że działało na 32MB. Ale z dwojga złego już lepiej wgrać  1.12 i trochę cierpieć że nie chodzi super szybko interfejs niż zostać z softem którym jest sprzed 5 lat i nie ma żadnych poprawek bezpieczeństwa.

7

seny napisał/a:

Witam, podepnę się z być może kuriozalnym pytaniem.
Zmienilem opewrt 21.02 na 22.03 w TL-WR842N v3, czy możliwe jest że w domyślnej instalacji zmnienił się adres MAC routera?.
Dziwnym trafem w tym samym momencie straciłem zewnętrzne stałe IP że zastanawiam się czy to nie przez zmianę no ale jeśli nie ma takiej opcji to nie, prawda?.

Tak, ostatnie wersje prostują przypisanie adresacji tak zeby była zgodna z oryginalnym softem. Więc tak, może się zmienić adres mac (pomijam że jakiś bagol jest i np. losowo ci przypisał adres bo nie mógł odczytać go ze flash).

8

Dziękuję Panie Cezary.
Przez swoją głupotę zaczynałem już nękać operatora.
Rzeczywiście zmienił się MAC, nie wiedziałem jaki miałem wczesniej ale trafiłem zmniejąc końcówkę wan na C7, domyślnie 22.03 ustawiło C8. Bardzo się ucieszyłem.

Cezary, dziękuję. I taki komentarz: nie zauważyłem żeby jakoś wolno chodziło. Interfejs chodzi normalnie. Może wrzucę 1.13 zobaczę jak spowalnia?

10

Przy 32MB RAM, to może nawet nie spowalniać , tylko po prostu nie dać się wejść na stronę konfiguracyjną... Może nie dać się wrzucić pliku ,żeby przywrócić poprzednią wersję , trzeba będzie zwalniać ram i robić to przez konsolę.... ( no ale próbuj smile )