1

Temat: Wi-Fi na wsi

Jest potrzeba zrobienia Wi-Fi na wsi, gdzie jedynym wyjściem jest internet bezprzewodowy.
Czy takie rozwiązanie byłoby sensowne?:
1. Karta SIM + modem 3272s / 3372s (albo coś w tym stylu i niekoniecznie HiLink), do tego C2600 z Gargoyle albo LuCI.
2. Czy C2600 będzie dodatkowo potrzebował huba, czy da radę (przy założeniu, że zasięg będzie w miarę stabilny)?

2

Odp: Wi-Fi na wsi

To da radę, pod warunkiem że sygnał będzie stabilny i mocny i modem nie będzie szukał połączenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeśli masz modem i router, to dobry wybór.
Jeśli chcesz kupować, to lepszym wyborem będzie taki np. zte mf286 .
Jak patrzę na pewien portal sprzedażowy, to sam modem kosztuje ~150 zł.
Na tym samym portalu zte kosztuje np. ~170 zł.

4

Nie, no routerów mam kupę różnych.
Zastanawiam się tylko, czy te modemy, które wymieniłem, to się jeszcze stosuje, czy teraz celować w coś innego albo w ogóle – tak jak piszesz – router z modemem (ZTE albo DWR).

5

Modemów na usb już chyba nawet nie produkują. Jak ktoś ma w swoich zasobach to może z niego korzystać, modem jak modem.
Jeżeli ktoś nie ma i chce kupić to już zaczyna się to mało opłacać (chyba że będzie stosował go jeszcze np. do komputera czy coś takiego).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Trzeba też podejść od strony o jakich prędkościach się myśli , i jakie są możliwości w tej lokalizacji ( jak daleko nadajnik , jakie ma częstotliwości, każdy operator indywidualnie) , i na koniec jaki ma się budżet na to.

7

mam kilka huawei e3272 i mogę tylko powiedzieć, że jeśli nie masz dobrego zasięgu lte i z internetu ma zamiar korzystać kilka osób, jakieś yt i netflixy, to niestety ale ten modem się raczej nie nada, ja mam u siebie bdb zasięg i podpięty do routera i kiedyś sobie potestowałem na nim jak by wszystko działało i szału nie ma, tak ze 2 osoby jeszcze dawało radę, jak było umiarkowane użytkowanie, jeśli jesteś sam, albo jako jakiś backup w razie utraty połączenia to jest ok

8

Od wielu lat nie mam doświadczenia z internetem przez modem.
Być może rzeczywiście zostaje tylko gotowy „kombajn”, typu ZTE MF albo D-Link DWR, chociaż z drugiej strony i tak już nie mam gdzie składować sprzętu sieciowego.

9 (edytowany przez secam7 2022-09-25 22:00:43)

Niby "rozmiar nie ma znaczenia", ale taki ZTE MF jest ileś razy większy od modemu e3372.
Czyli (moim zdaniem) ma lepsze anteny (GSM/LTE), 2(?) na pasmo 2600 i pozostałe??
Ja osobiście na mojej wsi ma tak: https://www.speedtest.net/result/13722018461
To po WiFi 5G, tylko 300MHz (taka karta w laptopie), router ZTE MF286D.
Polecam!
Edit: https://www.speedtest.pl/wynik/342237494