Temat: LuCi 22.03 na ZTE MF286/MF286A/MF286D
Cześć, czy komuś udało się postawić LuCi 22.03 na ruterze tej serii ZTE MF286/MF286A/MF286D ?
Mógłby ktoś mnie wspomóc ?
Dziękuję z góry
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LuCi 22.03 na ZTE MF286/MF286A/MF286D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć, czy komuś udało się postawić LuCi 22.03 na ruterze tej serii ZTE MF286/MF286A/MF286D ?
Mógłby ktoś mnie wspomóc ?
Dziękuję z góry
Ale co to za pytanie? Przeciez w/w modele są normalnie wpierane, są obrazy od wielu miesięcy, dziesiątki ludzi to używa. Z czym masz problem?
No tak obraz jest, ale słyszałem, że aby to wgrać trzeba wlutowywać się w płytkę i wyprowadzić sobie COMa.
https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#serialChodzi mi, że nie wiem, jak to wgrać.
W przypadku modelu MF286D musisz wlutować serial i wgrać soft przez bootloader, tak jak jest to opisane w linku w którym podałem. Którego punktu nie rozumiesz?
Jak poszukasz w wątku o mf286d to chłopaki znaleźli metodę z wykorzystaniem frameworka zte, poszukaj tam informacji.
W modelach MF286 i MF286A taż tak jest ?
W zależności od jakiego operatora pochodzi router. Serial zawsze, czasami się zdarza że w sofcie jest już telnet lub można uruchomić go i wtedy da się z poziomu samego softu producenta. Ale to zależy.
Mam ZTE MF286D z Playa muszę kupić sobie serial USB i przylutować, a potem zobaczę, co dalej...
Dzięki
No nie musisz , możesz spróbować Frameworkiem do Playa :
https://www.mediafire.com/file/y3zaxuiz … -.zip/file
Podmieniając w nim pliki na Openwrt:
A mógłbym w 2 zdaniach mi tak szybko powiedzieć, jak to zrobić, jak to podmienić ?
A czy ten Framework pasuje też to T-mobile ?
Z tego co znajduję to i tak musze być podpięty przez usb, aby przeprowadzić odpalenie Frameworka, nie ?
Nie , wystarczy jak będziesz podpięty przez kabel LAN ( choć teoretycznie nawt mógłby wystartować przez wifi , ale pewniej przez lan).
Tak , powinien pasować też do T-Mobile PL , mają te same softy ,tylko Pla był pierwszy i tak się przyjęło.
No a podmieniać pliki to chyba wiesz jak
Rozpakowujesz ten Framewok , idziesz do katalogu UPDATE, i w nim zamieniasz pliki ,które są w tym drugim pliku linku...
Udało mi się połączyć.
Dla tych co by mieli ten problem i program by nic nie wykrywał, to rozwiązanie jest takie:
- wyłączyć wszystkie inne karty sieciowe prócz karty połączonej z routerem
- wyłączyć antywirusa (zaporę)
Po wgraniu wersji BD_TMOPLMF286RMODULEV1.0.2B01 na model MF286D mruga mi niebieska lampka i ruter się nie uruchamia.
Wybrałem tą wersję bo do wersji MF286D pokazywał "Invalid selected version!".
Jak to można teraz odkręcić ?
Uff po restarcie router mruga, ale okazuje się, że po załadowaniu oprogramowania się restartuje i znowu miga tylko niebieska dioda. Dhcp nie działa. Może ja coś źle robię ? ![]()
HELP
Ale dlaczego do MF286D ładujesz oprogramowanie z MF286R ?
Jeszcze raz zrób twady reset , i podaj jaka wersja oprogramowania podaje ten Framework ?
EDIT: Zaraz , le to może ty nie masz MF286D ,tylko MF286R ?
A co trzeba zrobić aby wgrać do ZTE MF286 od orange
@daro33 , Na pewno trzeba spawdzić dokładnie co do za sprzęt , bo naklejka niewiele mówi, a później to https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21845
Ale dlaczego do MF286D ładujesz oprogramowanie z MF286R ?
Jeszcze raz zrób twady reset , i podaj jaka wersja oprogramowania podaje ten Framework ?EDIT: Zaraz , le to może ty nie masz MF286D ,tylko MF286R ?
Tylko ja nie mogę się połączyć oprogramowanie się ładuje i po jakimś czasie zaczyna migać tylko niebieska dioda.
Jak wykonać twardy reset ?
Próbuje się podłączyć przez konsole COM2 port 115200, ale wyskakują mi krzaki...
Na zdjęciu strzałki pokazują wartości pinów po włączeniu routera (kabel USB odłączony od komputera).
Po podłączeniu samego kabla USB do komputera i jego zmierzeniu, piny pokazują:
Czarny: masa
Zielony: 3,64V
Biały: 3,47V
Czerwony: 4,94V
Tak jak byś masy nie miał podłączonej.
Tak jak byś masy nie miał podłączonej.
Pomierzyłem piny. Czarna złączka idzie do masy.
Próbuje się podłączyć przez konsole COM2 port 115200, ale wyskakują mi krzaki...
konwerter ch340 czy cp2102?
Albo w ogóle pracuje na 5v a nie 3.3v
armen10 napisał/a:Próbuje się podłączyć przez konsole COM2 port 115200, ale wyskakują mi krzaki...
konwerter ch340 czy cp2102?
Krzaki są na konwerterze 2303, ale mam jeszcze cp2102.
Według opisów w obie strony podłącza się tylko:
- GND
- RXD
- TXD
Czy coś się zmieniło ?
Nie, tylko te trzy linie. Konwerter ma własne zasilanie z usb.
Udało mi się podłączyć serialem. Teraz cały czas w kółko ładuje się to, co na zrzucie..

Rozumiem, że muszę zatrzymać ładowanie autoboota, tak ?
ath>
Czyli nic się nie wgrało, albo wgrało się źle.
Skoro masz serial to postaw sobie serwer tftp (pod windows: tftp64) i wgraj openwrt wg https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 1ea37fa1c6
On teraz chce pobierać obraz z tftp. Więc możesz zmienić nazwę initramfs na root_uImage, ustawić na karcie sieciowej adres 192.0.0.1 z maską 255.0.0.0.0 i zobaczyć czy to sobie dociągnie. Jak wystartuje to przez winscp przesyłasz obraz z sysupgrade do katalogu /tmp, robisz sysupgrade -n /tmp/nazwa-pliku, restart i masz.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LuCi 22.03 na ZTE MF286/MF286A/MF286D
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc