1 (edytowany przez jzef 2022-09-11 07:05:38)

Temat: SMS Ktoś dzwonił

Karta SIM Orange prepaid siedzi w modemie Hilink a ten w OpenWrt. Modem obsługuje SMS'y - można bez problemu wysłać SMS na modem.
Jak dzwonię na modem z innego telefonu to nie pojawia się SMS typu Ktoś dzwonił.

Sprawdziłem usługi na stronie orange.pl i mam włączone takie jak CLIP, Ktoś dzwonił, Poczta głosowa. Wyczytałem w opsie Ktoś dzwonił iż:

Usługę możesz włączyć wyłącznie wtedy, gdy masz wyłączoną Pocztę Głosową.

Wyłączyłem więc Pocztę głosową, sprawdzam znowu usługi i już nie ma na liście Poczty głosowej.
Próbuję więc dzwonić z innego telefonu, mam 5 sygnałów jakby numer zajęty i koniec połączenia. Niestety w skrzynce odbiorczej na modemie nie ma żadnego SMS'a informującego.

Czasami zamiast sygnałów pojawia się komunikat głosowy Abonent tymczasowo niedostępny.

2

Odp: SMS Ktoś dzwonił

To nie jest temat w żaden sposób związany z OpenWrt. Dzwień do swojego operatora i pytaj się dlaczego nie dostałeś smsa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jzef 2022-09-11 07:19:17)

OK, proszę przenieść temat do działu Inne. Myślałem iż ktoś, gdzieś już pytał na forum o to.

4 (edytowany przez jzef 2022-09-11 07:23:43)

Zrobiłem test z dwoma telefonami.

Przełożyłem kartę do smartfona i wyłączyłem go. Próba dzwonienia, komunikat głosowy iż użytkownik ma wyłączony telefon. Po włączeniu telefonu z kartą orange mam natychmiast SMS'a Ktoś dzwonił więc usługa działa. To jest wina modemu.

Karta SIM w modemie bez obsługi voice to nie to samo co wyłączony telefon bo chyba tylko wtedy działa ta usługa Ktoś dzwonił.

Co na to poradzić?

5 (edytowany przez jzef 2022-09-11 07:51:32)

Nowy test ale tym razem karta SIM prepaid T-Mobile w modemie Hilink i dzwonię z innego numeru.
Pokazuje iż linia zajęta i zaraz mam w modemie SMS Kto tam - Nieodebrane połączenia ale ja chę mieć kartę Orange w modemie.

Gdy karta Orange w modemie i dzwonię z innego to też pisze linia zajęta.

6

możesz zrobić jeszcze jeden test -  podłacz modem do komputera z linuxem i  tam zainstaluj modem manager  i zobacz  jezeli sms dotrze  to  wina bedzie gdzies po stronie openwrt

7

Modemmanager nie działa z modemami hilink. Hlink sam wszystko obsługuje, dostarcza tylko gotową sieć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8 (edytowany przez jzef 2022-09-11 12:21:41)

Wyłączyłem usługę Ktoś dzwonił, poczekałem i sprawdziłem czy wyłączona - była wyłączona. Ponownie włączyłem i sprawdzam. Gdy dzwonię na modem mam komunikat iż linia zajęta ale SMS'a brak.

A może to dlatego iż mam włączoną usługę CLIP - prezentacja numeru?

Sprawdziłem obie karty - T-Mobile i Orange w smartfonie -> Przekazywanie połączeń i w obu są podobne ustawienia - tzn. jest ustawiony jakiś numer gdy linia zajęta i poza zasięgiem:

T-mobile:

Zawsze przekazuj        Wyłączone
Przekazuj gdy zajęty        +48602953200
Przekazuj przy braku odpowiedzi    Wyłączone
Przekazuj, gdy poza zasięgiem    +48602953200

Orange:

Zawsze przekazuj        Wyłączone
Przekazuj gdy zajęty        +48500111333
Przekazuj przy braku odpowiedzi    Wyłączone
Przekazuj, gdy poza zasięgiem    +48500111333

Wyłączyłem usługę CLIP i jak wysyłam SMS'a to modem nadal widzi numer z którego SMS przyszedł.
Niestety jak dzwonię na modem to nadal brak SMS'a że Ktoś dzwonił.

9

Czy wgranie nowszego firmware hilink mogłoby pomóc w tej sprawie?

10 (edytowany przez jzef 2022-09-11 14:02:25)

Z tego co się dowiedziałem, prawdopodobnie jest to wina operatora Orange i/lub prepaid, który inaczej niż T-Mobile obsługuje powiadamianie.

Prawdopodobnie w Orange powiadomienie SMS przyjdzie tylko wtedy gdy karta SIM zgłosi się do sieci w urządzeniu z funkcjami głosowymi (voice) np. smartfonie. Mój modem USB nie obsługuje funkcji głosowych i dlatego to nie działa.

W T-Mobile jest to zrobione inaczej - uważam, że lepiej i karta może być w urządzeniu bez obsługi funkcji głosowych i dlatego z kartą T-Mobile powiadamianie SMS działa na modemie bez funkcji głosowych.