Temat: Konfiguracja QoS Tp-link wr740n
Witam
Mam prośbę z pomocą dokładnego ustawienia QoS w routerze tp-link wr740n na firmware oczywiście Gargoyle .Chcę ustawić tą opcje ze względu gdyż podobno pomaga na gubienie pakietów jak i zarządzaniu opóźnieniami w przesyłaniu danych,ponieważ dotychczasowo internet potrafi przymulić bez korzystania p2p(uTorrent itp) i to nawet przy korzystaniu z jednego komputera. Np.przy kilku testach sprawdzania prędkości internetu potrafiło zaraz przy drugim teście przymulić połączenie internetowe i wtedy nawet wolniej wchodzą strony,a nawet zdarza się zerwanie połączenia internetowego.
Przy ustawieniu QoS chciałbym mieć ustawione parametry na 3 komputery bez ograniczania na ściąganie przez p2p.
Jeśli chodzi o moje dane z korzystania z komputera to np.na 1 komputerze jest coś zazwyczaj ściągane przez uTorrenta i chciałbym,aby było ściągane jak najszybciej bez żadnego ucinania no chyba,że jakiś inny komputer coś pobiera to wtedy wiadomo,że będzie na 1 komputerze wolniej pobierało,a dwa pozostałe komputery służą do przeglądania internetu bądź youtube czasem sytuacje są wręcz odwrotnie,że inny komputer ściąga coś z uTorrenta,więc w rachubę nie wchodzi limit danych na mniejsze pobieranie,lecz na z optymalizowanie tego internetu.Poza tym nie znam się tutaj za bardzo dobrze,więc jak coś źle myślę to z góry przepraszam.
Podaje też załączone ss zamieszczone poniżej.
Jak widać internet mam różny mianowicie od 23-13:00 internet mam 2x szybszy czasami też zdarza,że internet jest nadal 2x szybszy niż powinien być w ograniczonych granicach godzinnych,ale z tym różnie bywa.
W okolicach od 13-23:00 internet mam zwykły bez podwojenia,ale jak wspomniałem po wyżej z tym to różnie bywa.
W drugiej kolejności jak można zauważyć mam bardzo słaby upload.

Bardzo bym prosił o dokładne wytłumaczenie co i jak trzeba zrobić z tymi ustawieniami,gdyż nie za bardzo się na tym znam. Dodatkowo mało miałem wspólnego z firmware Gargoyle tylko ze standardowym tp-link.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.