1

Temat: Energooszczędny serwer / SBC

Witam.

Jaki sprzęt polecicie co ma (dwie opcje):
a) dobry stosunek ceny do wydajności;
b) wydajny;

a przy tym był energooszczędny? 

Myślę o czymś z ARM64 na pokładzie, minimum 4GB RAM a najlepiej slot/-y SO-DIMM,  minimum dwa gniazdo M.2 (idealnie pci-e, sata też może być) ale ostatecznie zadowolę się też SATA pod 2.5" lub tradycyjnym złączem. Ponadto min dwa porty USB, dobrze by było chociaż jedno w standardzie C, a najlepiej jeszcze jako zasilanie USB PD, ale to już wymyślam. No i GB LAN (choć więcej niż jeden porty byłby lepiej).

Oraz dałoby się odpalić Linuxa (nie koniecznie OpenWRT).

Pozdrawiam, Krzysiek

2

Odp: Energooszczędny serwer / SBC

Jedyna płytka która mi przychodzi do głowy z więcej niż jednym m.2 to https://wiki.banana-pi.org/5G_%2B_4G_LT … gate_route

Innych chyba nie ma, przynajmniej nie potrafię tak na szybko znaleźć ich w głowie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a do czego chcesz używać tego serwera?

4

Do czego?  Rozbudowuję lokalną sieć o kontrolę dostępu, videodomofon z funkcją logowania, rejestrator a także przymierzam się do zdalnego odczytu liczników oraz do podłączenia bramek (zigbee, ble, wifi, rs485, can, modbus/profinet etc zależnie jakie interface będzie miał czujnik).

Ogólnie poszczególne urządzenia będą źródłem danych, a na SBC które planuje zakupić mają spływać tylko logi, pewnie jakąś bazę danych tam będę trzymać i jakieś programy do sterowania/odczytu z czujników, więc niby nic obciążającego, ale jak już kupuję to wolę kupić coś z potencjałem (którego może nie wykorzystam, ale nie wiem co będzie za kilka lat). W szczególności chcę mieć dwa dyski żeby w RAID działały. Backupy oczywiście też uruchomię. 

Ma to chodzić 24/7, myślałem o przemysłowych komputerach, ale cena nie adekwatna do możliwości, stąd idę w tym kierunku.  Co najwyżej co jakiś czas będę wymieniał dysk, niemniej i tak kupię SSD o możliwie dużym TBW (najlepiej w SLC, ale ceny z kosmosu, więc patrzę tylko na TBW, odpowiednik MTBF dla HDD). Z racji non-stop działała widzę jakie są ceny energii to koszt prądu powoli robi się znaczący, więc patrzę na ten parametr.

5

Cena gra rolę czy nie? Jeżeli tak to kup jakiś w miarę zaawansowany terminal który ma usb3.0 i ze dwa gniazda na sata, sam terminal będzie brał 8 do 20w, zależy co tam jest.
Jeżeli nie gra roli to możesz szaleć typu Rpi CM4 + odpowiedni motherboard z gniazdami na nvme.

6

Można też kupić Nas'a. Zużycie pradu niewielkie, a z procesorem x86 możliwości znacznie większe.

7

możesz jeszcze się zastanowić nad komputerkami typu intel nuc (czy odpowiednikiem amd jeśli jest), te tańsze mają tdp na poziomie 10w (chociaż ogólnie nie wiem czy taniej nie wyjdzie rpi cm właśnie), albo np użyć jakiegoś starszego laptopa, lub np z uszkodzoną matrycą, też zależnie od modelu, można zejść dość nisko z poborem prądu

8

weż pod uwagę 2 rzeczy o których sie nie pisze  -  sbs to sama płytka  , trzeba , szybka karta  SD,  zasilacz , obudowa ,  wifi  , anteny  ,   2 sprawa to wsparcie  systemu  - róznie to wygląda  . Z drugiej strony  mały terminal + switch  + dyski  .  Moim zdaniem  jezeli to ma mielić duzo danych , nexcloud , czy coś w te klocki to raczej x86  - raz wydajnośc dwa OS  do wyboru

9

Dzięki za rady, o gotowym NASie nie pomyślałem, a to ciekawe. Muszę poczytać tylko co w takich siedzi w środku.
O problemach SBC wiem, zasilacze, karty SD (czasami mają eMMC) i anteny mam, wifi nie jest ważne. Obudowę bym musiał tylko dobrać.

Na początek nie spodziewam się dziennego dużego dziennego przyrostu danych, rzędu kilkudziesięciu kB / dzień (życie zweryfikuje, na razie planuję same logi z różnych źródeł zaciągać i przedstawiać w czytelny sposób), jeszcze jestem na etapie kompletowania, a bardziej na kuciu, kładzeniu koryt kablowych i okablowania tam, gdzie się już się wyklarowało.

Po ponownym zastanowieniu w sumie najważniejsze to:
- energochłonność stąd myślę o ARM, im mniejsza tym lepsza
- min. dwa dyski (złącze SATA/ M.2 wsio ryba ale bardzie M.2 pod NVMe, mniej energii niż HDD)
- min dwa porty USB (in więcej innych interface tym lepiej)
- RAM najlepiej w SO-DIMM (bo mam pamięci) ale jeśli wbudowana to najlepiej 4 GB, ale min 2 GB

x86 - też w sumie może być, ale to ostateczność, za proste :>
Gotowy terminal, jak wyżej, ale co polecacie? Padło już Intel Nuc

@Cezary Banana Pi server 4.0 te linki są do wiki, ale nie mogę znaleźć nawet rzędu cen chociaż, a i tak wydaje się aż nadto co potrzebuję.

PS. W Rassberry nie chcę iść

10

Niektóre masz np. tu: https://www.tme.eu/pl/katalog/komputery … ld=1000011

11 (edytowany przez frutis 2022-09-06 11:39:01)

Za 800-1200 można kupić używanego nasa Qnap (TS-253A, TS-253B, TS-253Be). Taki nas pobiera do 15W przy obciążeniu.
Na plus Qnapa jest wyjście HDMI. U mnie obecnie nas robi za TV (tuner usb). Ram pasuje od laptopów.
Ale w najnowszych modelach Ram jest już wlutowany (TS-253E).

Są też modele pod dyski ssd 2,5:
- HS-251
- HS-251+

No ale to oczywiście pójście na łatwiznę smile

Jeśli jesteś na etapie robienia instalacji i przewidujesz w niej ups'a to warto do takiego sbc poprowadzić takie zasilanie.

12 (edytowany przez ad2014 2022-09-06 13:52:01)

Wg tego co piszesz pasował by Ci banan pi R2  , wsparcie openwrt jest na bieżąco  ma 2 sata i 2 USB 3.0  ale   to twoja decyzja , można kupić z 2 ręki . Ale to nie najnowsza konstrukcja .