Odp: ZTE MF286R - OpenWrt
@piratee: a ten mf286r o którym piszesz ma klapkę, kable, pinu itd? I faktycznie jest MR286R?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286R - OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@piratee: a ten mf286r o którym piszesz ma klapkę, kable, pinu itd? I faktycznie jest MR286R?
Na środkowym pinie będzie prawdopodobnie termistor. Po wyjęciu na świeżo akumulatora z mojego MF286 mam tam 37,4 kilooma do minusa. Mierząc w obie strony.
Drugi pomiar po chwili wykazał już 38,6k - bateria stygnie - więc pewnie mówimy o ok. 40 kiloomach nominalnie. I dokładnie tyle wskazał trzeci pomiar po circa 3 minutach.
Czyli dla testów można zapiąć ogniwo + rezystor 39k, ciekawe czy to da radę.
Albo i 47k, to jest IMO bliżej do typoszeregu termistorów. Ogniwo jeszcze nie wystygło do temperatury pokojowej, a pomiar wskazuje 44k.
O ile w ogóle rezystor jest potrzebny, chyba że modem przez to sprawdza czy w ogóle bateria jest zainstalowana. @piratee możesz sprawdzić.
Tak ma wyprowadzone piny pod klapką i jest też sygnalizacja baterii - dioda z przodu.
Tak to jest R z T-mobile.
Z Play nie ma wyprowadzonych pinów.
Mogę sprawdzić.
Rozumiem tak:
Z prawej "+", z lewej "-" a środkowy 47k do plusa czy minusa ?
Szok i niedowierzanie. Mamy kolejną odmianę...
EDIT: na razie sprawdź bez żadnego rezystora.
Podłączyłem ogniwo do routera:
- nie zaświeciła się ikonka bat
- router po wyłączeniu zasilania zgasł.
Jeśli ma piny , i pod klapką nie ma informacji ,że urządzenie nie wspiera baterii to raczej ta bateria jest wspierana.
To spróbuj z rezystorem. Leo nie odpisał czy drugi koniec to GND , czy do plusa , ale nic się nie stanie jak się pomylisz ( 47kOhm to bardzo duzy opór , nic nie spalisz). Stawiam ,że drugi koniec rezystora do minusa/GND.
ok zrobię sobie jakąś protezę aby zwarcia nie zrobić podając napięcie na styki i rezystor muszę zobaczyć czy mam.
jak nie to elektronik po drodze ![]()
Działa ![]()
Rezystor 47k do masy zaświeca się dioda bat i router działa bez zasilania
Czyli jednocześnie jest to detekcja obecności baterii. Good job.
ale zauważyłem, że jak przechodzi na pracę bateryjną wywala USB (zamontowany pendrive)
Tue Sep 6 08:46:01 2022 kern.info kernel: [ 533.703710] usb 2-1: USB disconnect, device number 2
Tue Sep 6 08:46:01 2022 kern.err kernel: [ 533.710808] blk_update_request: I/O error, dev sda, sector 1375 op 0x1:(WRITE) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
Tue Sep 6 08:46:01 2022 kern.err kernel: [ 533.721412] Buffer I/O error on dev sda1, logical block 1344, lost async page write
Tue Sep 6 08:46:01 2022 kern.err kernel: [ 533.730450] blk_update_request: I/O error, dev sda, sector 832 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 1 prio class 0
Tue Sep 6 08:46:01 2022 kern.err kernel: [ 533.741237] Buffer I/O error on dev sda1, logical block 801, lost async page write
Tue Sep 6 08:46:01 2022 kern.err kernel: [ 533.750882] blk_update_request: I/O error, dev sda, sector 832 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 1 prio class 0
nie mogę ponownie zamontować - musi być restart routera
Tak już było chyba przy opisie mf286 - przy przejściu na baterię wyłączał zewnętrzne usb. Przeszukaj wątki.
@Cezary masz pomysł jak sprawdzić czy jest praca bateryjna czy z sieci.
Zauważyłem, że w logach brak informacji o przejściu w taki stan.
Ja mam wszystkie logi na usb/pendrive, przejście na zasilanie bateryjne pozbawia mnie logów.
Na grupie było , że sprawdzenie statusu zasilania:
root@ZTE_Test:/# sms_tool -D -d /dev/ttyACM0 at "AT+ZPOWERMODE?;+ZBATTERYLEVEL?"
+ZPOWERMODE: 1
+ZBATTERYLEVEL:53
OK
Chodzi mi o sprawdzenie stanu zaniku i powrotu aby zrestartować router by ponownie zamontować pendriva.
Tak, AT+ZRTEMP to mówi. Zobacz
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p262799
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 09#p262809
Pewnie nie wywala całego USB , tylko odcina 5V ,stąd pendrive przestaje działać, może można mu podać "zewnętrzne zasilanie" ![]()
Może przy odłączeniu zasilania któraś dioda gaśnie (np power) , wtedy możnaby odczytywać jej stan przez adb...
EDIT; No to przy pomocy ZRTEMP da się swierdzić ,czy jest zasilanie , bo baeria wtedy albo jest ładowana ,albo jest naładowana ![]()
bez baterii
root@P1G:~# sms_tool -D -d /dev/ttyACM0 at "AT+ZRTEMP"
+ZRTEMP: 0,0,0,0,0,25
z baterią
OK
root@P1G:~# sms_tool -D -d /dev/ttyACM0 at "AT+ZRTEMP"
+ZRTEMP: 1,2,100,4,0,25
OK
Wg opisu na forum 6 wartość to temperatura baterii ale z czy bez pokazuje 25
No przecież ty nie masz baterii tylko rezystor wstawiony. Więc jak chciałeś odczytać temperaturę baterii z termistora którego nie masz?
Zamiast rezystora wstaw termistor NTC 47k , przyklej do baterii , to będziesz miał jej temperaturę ![]()
Ekm. Zaraz się okaże że ktoś zrobi projekcik w jakimś cadzie na drukarę 3D i będzie zamiennik baterii z pokrywą metodą DIY
No tak temp bierze z termistora a ja mam stała wartość rezystancji.
W wolnej chwili kupie termistor NTC 47k i zrobię testy jak pokazuje temp.
Mam troszkę luźnych ogniw 18650.
Ekm. Zaraz się okaże że ktoś zrobi projekcik w jakimś cadzie na drukarę 3D i będzie zamiennik baterii z pokrywą metodą DIY
Kusisz, diable ;-)
To byłoby do zrobienia bez większego problemu, najwięcej zabawy będzie pewnie z wykonaniem PCB który zinterfejsuje się ze stykami routera.
PCB to nie problem ( w Eagle wykliksm), ogniwo nie mieści się pod klapką:)
Nie musi się mieścić, może wystawać jak plecki do iphone.
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286R - OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc