Temat: Dodatkowa pamięć Flash i struktura katalogów

Witam,

Chcę rozszerzyć pamięć flash w WL-500gP. Mam PenDrive 256MB. Myślę że powinno wystarczyć. Pamięć po włączeniu jest poprawnie rozpoznawana i montowana. Ma system plików FAT16

1) Jaki system plików będzie najlepszy do współpracy z OpenWRT? Zakładam, że pamięć będzie tam już na stałe.
2) Czy obsługa FAT jest w czym gorsza niż ext2 lub ext3?
3) Jak najlepiej pokładać katalogi na pam.zewn.?
4) Które katalogi z WL przysłonić montując te z pam.zewn?

Pozdrawiam Jarek

2

Odp: Dodatkowa pamięć Flash i struktura katalogów

1. Zależy. Jak chcesz tam mieć też pliki systemowe/pakiety itd to raczej ext2/ext3
2. FAT nie pozwala na trzymanie atrybutów chociażby. MAx wielkość pliku (przy 256M Cię nie dotyczy). I pewnie parę innych.
3. W ogóle nie układasz. Jeżeli zrobisz sobie tak że będziesz instalował pakiety na zewnętrznej pamęci to same Ci się utworzą, musisz tylko pamiętać o ustwieniu PATH i LD_LIBRARY_PATH
4. Raczej żadne.  Zrób tak, żeby pakiety instalowały się na tą pamieć/korzystaj z niej jako storage itd.

Ew zainstaluj na niej debiana/wl-500gp

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

który jest lepszy ext2 czy ext3?

Gdzieś widziałem, chyba w Olegu, że zamontowanie dodatk,pamięci instalowało na niej katalogi /tmp /usr /swap i były one montowane na istniejące katalogi w routerze. W efekcie po wpięciu pamięci operując np. na katalogu /usr dane były zapisywane na USBram i nie obciążało to pamięci routera.

4

ext3 ma księgowanie i zabezpiecza dane przez padem systemu. To zaleta, wada - tracisz na pliku journala. W tym przypadku chyba żadna różnica, byle żebyś nie zajechał flasha (np. taki swap na flashu jest kiepskim pomysłem).

Ja aktualnie mam 2GB kartę sd w czytniku.

Co do katalogów: /tmp jest domyślnie w ramfs i nich tak zostanie. swap jak pisałem jest takim sobie pomysłem, /usr nawet może być.

5

Co to znaczy?

Cezary napisał/a:

wada - tracisz na pliku journala.

6

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ext3

Metadane są księgowane w pliku, który zwykle zajmuje 32MB

7

Wielkie dzięki smile

8 (edytowany przez jkdobro 2007-01-28 20:48:14)

Witaj Cezary,

Trszkę Ci znów pozawrwcam głowę.
Ponieważ nadszedł czas, żeby zrobić porządek (użytek) USBRam, zabrałem się ostro do dzieła....... i oczywiście wywrotka na samym wstępie.

Zdecydowałem się na Ext2 i chciałem zformatować pamięć. Oczywiście coś poknociłem. Ale po kolei...
Po włączeniu USBRam router wykrywa i montuje pamięć, ale zgłasza jakieś błędy po moim formatowaniu. Widzę ją w /dev/discs/disc0 i tam są 2 pliki (disc, part1). Jeszcze jest widoczna jako /mnt/disc0_1/lost+found (to lost+found też jest katalogiem i tak się stało po moim formatowaniu. Formatowałem tak:

# mkfs.ext2 -m 0 /dev/discs/disc0/part1

coś zabrzęczało, zapukało..... smile i jest jak jest smile

Chyba powinienem zrobić to tak:

# mkfs.ext2 -m 0 /dev/discs/disc0

Czy dobrze myślę?

9

Niee, dobrze zrobiłeś. disc to całość, part1 to partycja i masz na niej robić filesystem (chyba ze pen jest tak stary że nie partycjonuje się go tylko na całym dysku jest filesystem - są takie).

To lost+found jest dobrze - tam przechowywane są pliki/klastry po padzie filesystemu i ich odzyskaniu.

A te "jakieś błędy" to jakie są?

10

Jan  1 00:00:13 (none) kern.info kernel: hub.c: new USB device 01:03.2-2, assigned address 2
Jan  1 00:00:13 (none) kern.info kernel: scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Jan  1 00:00:13 (none) kern.warn kernel:   Vendor: KINGMAX   Model: USB2.0 Flashdisk  Rev: 2.00
Jan  1 00:00:13 (none) kern.warn kernel:   Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 02
Jan  1 00:00:13 (none) kern.warn kernel: Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Jan  1 00:00:13 (none) kern.warn kernel: SCSI device sda: 512000 512-byte hdwr sectors (262 MB)
Jan  1 00:00:13 (none) kern.warn kernel: sda: Write Protect is off
Jan  1 00:00:13 (none) kern.info kernel: Partition check:
Jan  1 00:00:13 (none) kern.info kernel:  p1
Jan  1 00:00:13 (none) kern.debug kernel: WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
Jan  1 00:00:13 (none) kern.debug kernel: USB Mass Storage device found at 2

.... przedostatnia linijka.

11

To żadne błędy, tak ma być smile

12 (edytowany przez jkdobro 2007-01-28 22:00:48)

Czyli zrobiłem to prawidłowo? smile

Nigdzie nie mogę znaleźć jaki fs jest teraz na USBRam. Jak to sprawdzić?

13

Tak jest.

14

Nigdzie nie mogę znaleźć jaki fs jest teraz na USBRam. Jak to sprawdzić?

15

zwykłe mount powie Ci jaki system masz aktualnie podmontowany.

16

No jasne.... Już tego używałem....... smile zaćmienie.

Jeszcze mam 2 pytania.

1. Czy da się przez free sprawdzić ile jest wolnej pamięci na USBram? Jeśli nie to czym?

2. Zauważyłem uruchamiając free, że cały czas mi ubywa wolnej pamięci. Tak co 5 min. ok. 10-20kB. Co prawda cron robi cały czas loga (co 1 min.) ale nie pożera aż tyle. Po starcie systemu mam wolne ok.15-16MB, a po 1 godz. tylko niecałe 8MB. Czym może to być spowodowane?

17

1. df
2. Buforami? linux zawsze wykorzystuje pamięć, nie leży ona odłogiem. (możesz też mieć uruchomione coś co ma przecieki pamięci, ale to już inna bajka)

18 (edytowany przez jkdobro 2007-01-29 00:01:13)

Chyba wiem co powoduje, ale nie wiem dlaczego. Co? Mam otwarty ten nieszczęsny port 22 na WANie i cały czas ktoś się dobija. Powoduje to odpalanie dropbear, tak 1 raz na sekundę. Widzę to po zmianie numerów procesów w top. Tylko nie wiem dlaczego ubywa pamięci. Teraz zostało już tylko 6,5MB wolnego.... sad

Moszę przenieść i przekierować por na WANie.
Zmiany w firewall.user. Czy tak będzie właściwie?

iptables -t nat -A prerouting_rule -i $WAN -p tcp --dport 2222 -j ACCEPT
iptables        -A input_rule      -i $WAN -p tcp --dport 2222 -j ACCEPT
iptables -t nat -A prerouting_rule -i $WAN -p tcp --dport 2222 -j DNAT --to 192.168.2.1:22
iptables        -A forwarding_rule -i $WAN -p tcp --dport 22 -d 192.168.2.1 -j ACCEPT

19

Ale co właściwie zmieniasz? Chcesz zostawić ssh na 22 i sztucznie forwardować pakiety z 2222 do 22 na tym samym routerze? To nie prościej po prostu powiedzieć, żeby dropbear słuchał na 2222 i dodatkowo odblokować na iptables 2222?

20

Tak właśnie myślałem zrobić.
A do się inaczej, ale nie zmieniając portu ssh z 22?

21

Tak jak napisałeś: przychodzące pakiety na 2222 przekierować na localhosta na 22. A czemu nie chcesz uruchomić dropbeara na 2222?

(ciekawe czy na openwrt poszedł by ajaxterm. Nie pamiętam jego zależności (potrzebny mechanizm podobny do apache2 z mod_proxy). Była by to jakaś alternatywa.

22

Niestety te ustawienia firewalla nie dziłają. Próbując z PuTTY od strony WAN wejśś przez port 2222, podaje że brak połączenia. Mam też w tej chwili otwarty port 22 i przez niego wchodzę bez problemu (z kompa z pracy). Wygląda, że nie działa przekierowanie z 2222 na 22.
Co może być nie tak?

23

U mnie działa tak:

iptables -I input_rule -p tcp -d 192.168.1.1 --dport 22 -j ACCEPT
iptables -t nat -p tcp -I PREROUTING -s 0/0 --dport 2222 -m state --state NEW -j DNAT --to 192.168.1.1:22

Gdzie:
2222 - tu chce zeby ssh sluchało 
22 - tu jest fizycznie
192.168.1.1 - adres ip routera ale od strony lan

czyli to co przychodzi na wan:2222 jest kierowane na lan:22

24 (edytowany przez jkdobro 2007-01-29 21:09:00)

Kurcze strasznie to skomplikowane (ten zapis konfiguracji) muszę jescze duuuuużo poczytać, żeby załapać o co chodzi z tymi opcjami. smile
Skopiowałem na "żywca" to co opisałeś, ale przetestować mogę dopiero jutro, jak będę po stronie WAN (czyli w pracy) smile Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam Jarek

EDIT.
Wsadziłem to do /etc/firewall.user , chyba tam ma to być?

25

Może być. Zauważ że nie ma żadnych zmiennych, regułki są jako insert a nie append więc może to być gdziekolwiek.