126 (edytowany przez smereka 2022-09-01 10:36:54)

Odp: zyxel nr7101

no do wczoraj miałem jedną kartę w play ale nie działało to na mojej może właśnie nie miałem tej ofert solo czy jaki ich tam. Przeniosłem do orange ale tutaj raz pokazuje ten AT+qeng="servingcell" 5G a raz nie. A at+qcainfo w ogóle nie pokazuje 5G. Wiec nie wiem czy modem jest popsuty czy jak. Niby jest aktualizacja do niego ale trochę się obawiam to robić. Niby komendami at da się...

127

Jeżeli nic nie leci to spada zawsze do lte. Puść sobie chociaż by pingi w tle, jakieś strumień muzyki, cokolwiek żeby coś leciało w tle to wskoczy na 5G.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Przeżyłem Cezary chwile grozy. Otóż w końcu udało mi się znaleźć metodę aktualizacji na forum openwrt dotyczącym tego modelu. Najpierw do 11.06 a potem do 11.07. Po aktualizacji do 11.06 za nic nie chciał się łączyć krzyczał że brakuje karty. Myślę to nic był trup i znowu jest trup - łatwo przyszło - łatwo poszło. Ale ostatnim tchnieniem myślę zmienię slot sim. Uwaga wcześniej działał na slocie sim 2. Zmieniłem na sim 1 i działa - niesamowite. Czyli jest jakaś metoda sterowania tym i to raczej zależna od modemu a na pewno firmware to w tym momencie zmienił

129

Czyli możliwe że slot sim jest sterowany przez np. gpio które wychodzi z modemu. Zobacz w manualu czy są jakieś polecenia at do sterowania gpio i delikatnie popukaj wszędzie.

130

A nie ma bezpośrednio komendy do zarządzania dual sim jak tu : https://forum.sierrawireless.com/t/dual … ands/12248

131

No tak, to też trzeba by było sprawdzić...

132

Na forum wiedzą też o moim błędzie:

https://forum.openwrt.org/t/flash-on-zy … /116006/35

dokładnie post od  Catfriend1 z Feb 25

Po przeczytaniu całości twierdzą, że qmi tak ma że powyżej 200mbit/s się wywala - a ja wtedy faktycznie speedtestami go jeździłem ostro. I u nich też tak jest. Ciekawe czy będzie kiedyś na to lekarstwo

133 (edytowany przez smereka 2022-09-01 13:24:58)

Dobra sloty opanowane elegancko.

Komenda sprawdzająca który slot używany:

AT+QUIMSLOT?
+QUIMSLOT: 2

OK

W moim przypadku był to slot oznaczony na obudowie jako 2

Przełączenie na slot 1:

AT+QUIMSLOT=1

Oczywiście ifdown i ifup muszą być użyte ale przełączanie zajmuje moment. Coraz bardziej podoba mi się ten sprzęt.

Żeby tylko qmi ulepszyli i nie zdychał w stresie....

UWAGA!

Zmienna jest chyba przechowywana gdzieś w pamięci modemu bo pamięta po zabraniu napięcia i ponownym włączeniu.

134

Cezary a ten cały modemmenger powinien lepiej działać - testowałeś może na jakimś sprzęcie, trudne do skonfigurowania, polecasz, nie polecasz?

135

modemmanager działa tylko z modemami na serial/qmi/mbim. Działa bez problemu tylko w zależnościach ma glib2 i wymaga całość masy wolnego flash żeby go używać - więc go nie używam. Do skonfigurowania proste, działa cały czas w tle obciążając system. Dla normalnego linuksa może i fajne, na routerze już mi się to średnio widzi.

136

Ok. Czyli nie ma rozwiązania dla szybkich modemów żeby nie wieszało?

137

Tobie nie powiesił się proces które zarządza połączeniem (uqmi czy modemmanager) tylko wywalił się sterownik qmi w kernelu. Dwie różne sprawy.

138

Ale wpisy sa podobne do tego użytkownika z forum openwrt. Czyli u niego też sterownik padł? Pisał że tez przy około 200mbit/s. To może jakaś zależność jest a ta prędkością...

139

Tak, też sterownik.

140

Dobra zrobiłem zgłoszenie na openwrt github jak prosiłeś

141

smstools3 na ttyUSB3 też działa. Mam wrażenie że szybciej sms są w skrzynce niż na innych routerach

142 (edytowany przez smereka 2022-09-02 15:52:53)

Udało się w końcu odpalić MBIM ale chodziło to dość dramatycznie w moim odczuciu. Picocom tak spowolnił że nie było widać co w konsoli pisze. Wyniki oczywiście się wyświetliły. Wywaliłem i z powrotem na qmi działa. Miałeś racje Cezary ostro obciąża cały router niemniej działa. Przełaćzenie miedzy qmi a mbim to:

Po tej komendzie działa jako qmi:
AT+QCFG="usbnet",0

Po tej komendzie działa jako mbim:
AT+QCFG="usbnet",2

Po każdej z komend trzeba zrebootować modem

143

Jak w każdym quectelu. Trochę cię wpuścili na minę, bo skrypty od mbim bardzo kuleję i trzeba samodzielnie łatać niektóre rzeczy. Szereg poprawiek zgłosił Leo-PL, ale wisi to już w zgłoszeniach od wieków i nikt się nie kwapi żeby to włączyć do repo.

144 (edytowany przez smereka 2022-09-02 16:04:23)

Dlatego to wywaliłem. Bodajże po 2 ifdown zdechł ten cały modemmenager i trzeba rebootowac cały sprzęt. A qmi śmiga elegancko nawet jak 10 razy zrzucę i podniosę interfejs (testowałem w kontekście skryptów samo restartujących).

Szczerze to nie wiem jak oni na tym pracują i chwalą. Chyba ze lubią łazić do routera i go resetować jak coś się zawiesi. Już sam fakt nawiązywania połączenia trwa długo...a przecież procek wydawać by się mogło to jeszcze nie taki staruszek

145

Ale ty wiesz że modemmanager jest standardowym demonem do obsługi modemów w linuksie... I działa to normlanie, szybko itd. Ty jest mała proteza ze względu na brak niektórych mechanizmów w openwrt.

146 (edytowany przez smereka 2022-09-02 16:12:06)

No ciekawe co będzie się działo jak 5G na dobre zagości w modemach, modemoruterach i innym podobnym badziewiu (za jakiś czas już pewnie nie tak drogim jak obecnie) pracującym pod openwrt. Albo będą czkawki na wszystkich albo to jakoś rozwiążą, udoskonalą... i być może pokłonią się Leo-PL

147

Obecne modemy 5G mają często możliwości pracy bezpośrednio na magistrali pci (nie usb), więc do tego w kernelu linuksowym jest inny sterownik (mhi, choć wynikiem znów jest standardowe np. mbim). Jak działa to pojęcia nie mam, takie modemy są za drogie żebym sobie kupił do zabawy. Ale można się spodziewać że po prostu będzie coś innego/nowszego.

148

Cezary z ten Twój cały 5G szatoł wink to czemu nie robisz na niego jedynego prawdziwego softu? Przecie on tez ma potencjał smile

149

Soft to ja już sobie zrobiłem, tylko wifi nie działa, bo dane kalibracyjne są kodowane pewnym algorytmem i nie wiadomo jak to ugryźć. Więc mój port się do niczego nie nadaje.

150 (edytowany przez smereka 2022-09-02 21:01:14)

A widzisz nie wiedziałem - to wyrazy współczucia wink Taki fajny sprzęt a musieli spier.....

Ja generalnie mam złe doświadczenia z mediatekiem od czasów kiedy niespodzianki prawił nexx. Może teraz użytkując tego nieszczęsnego zyxelika zmienię zdanie. Ale w Twojej opinii tak porównując to lepszy jest  IPQ 4019 czy mt7621at?

P.S jak wpadnie mi w ręce a czasami różnie to bywa ten sprzęt poproszę Ciebie oczywiście o Twój sofcik nawet bez wifi