2,876

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

palibrzuch napisał/a:

Trzeba teraz chwilkę znaleźć i rozbierać sprzęt..

konsolę można podłączyć bez rozbierania obudowy, widać ją przez otwory wentylacyjne, wystarczy zrobić odpowiednio długie wtyczki

2,877

m80 napisał/a:
palibrzuch napisał/a:

Trzeba teraz chwilkę znaleźć i rozbierać sprzęt..

konsolę można podłączyć bez rozbierania obudowy, widać ją przez otwory wentylacyjne, wystarczy zrobić odpowiednio długie wtyczki

Jest już chyba sposób na flashowanie RT-AX53U bez seriala
https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … /124053/67
Tylko widzę że w testach prędkości nie powala a i problem z wielkością partycji

2,878

To szczerze niech jeszcze sobie poleży smile Mój G10 daje radę jak na razie. Poczekam na nowsze wersje. Ale fajnie, że nie trzeba go rozbierać. Wczoraj przyglądałem się przez te otwory tej płytce ale tylko powierzchownie smile

2,879

palibrzuch napisał/a:

To szczerze niech jeszcze sobie poleży smile Mój G10 daje radę jak na razie. Poczekam na nowsze wersje. Ale fajnie, że nie trzeba go rozbierać. Wczoraj przyglądałem się przez te otwory tej płytce ale tylko powierzchownie smile

A jak to działa na stackowym sofcie? Tam niby ssh jest to może da się co nieco pogrzebać i bez instalowania OpenWrt ?

2,880

Ja dosłownie uruchomiłem go na chwilę zobaczyć czy działa. Nie mogę go podłączyć do sieci swojej zamiast G10 bo nie ma tam zerotier i wireguard a bez tego router dla mnie jest bezużyteczny. Może ktoś założy o nim wątek to tam będzie można podyskutować.

2,881

Wgrałem do tego asusa openwrt. Przetestowałem zasięg 2.4 i z najdalszym urządzeniem sygnał był na poziomie 20% gdzie na G10 mam 48%
Niestety nie ma sensu dalsza zabawa nim jak dla mnie.
Czy da się wrócić do ori softu bez konsoli?

2,882

A Asus Recovery na nim działa?

2,883

Dzięki, nigdy nie miałem asusa i nie wiedziałem, że mają takie fajne narzędzia. Poszło system wrócił. Pozdrawiam

2,884

Totolink reklamuje X6000R, czyli obudowę X5000R z lepszym SoC-iem: https://www.totolink.net/home/menu/news … d/247.html

Ten SoC to MediaTek Filogic 820. Mocniejszy (i zapewne droższy) Filogic 830 napędza płytkę Banana Pi BPI-R3, która od wczoraj jest obsługiwana przez OpenWrt: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 10e4b63027

Czy Filogic odeśle na emeryturę MT7621? Czas pokaże. smile

2,885

Wszystko zależy od dostępności tych chipów. Jeżeli będą to producenci będą ich używać, bo mało co innego jest dostępne od ręki na rynku. Jak nie - cóż, będzie po prostu ciekawostką która zaginie po kilku modelach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,886

Witam,

potrzebuję routera (wifi niepotrzebne) z obsługą wkładek SFP do światłowodu i możliwością wgrania Gargoyl'a (znam go z obecnego TL-WR1043ND).

Tu na forum polecane są zazwyczaj 2 routery:
Mikrotik RouterBOARD RB760iGS (hEX S)
i
Ubiquiti EdgeRouter X SFP

Do Mikrotika widzę dostępne w Download różne wersje: samo OpenWrt, LuCI ale Gargoyla brak.
Z czego to wynika? Czy będzie kiedyś?

Do Ubiquiti widzę w Download wersję gargoyle-1.13 (1.13.0.2 / r11430-ecbbb373ed).
Czy ta wersja będzie od razu obsługiwać wkładkę SFP czy też trzeba coś doinstalowywać/modować?

Mikrotik jest 2x tańszy i łatwiej dostępny. Czy są jakieś inne sprawdzone routery z działającym SFP pod Gargoylem?

2,887

Że on jest za nowy na gargoyle i po prostu nie ma obrazów. W przyszłej wersji może tak.

Czy działa SFP też nie wiem, chyba nikt się jeszcze nie przyznał do tego.

2,888

Będzie Ci ciężko, prędzej kupisz mediakonwerter gbit z dziurą sfp. Ja kupilem sobie takie cos ostatnio dla zabawy ale jeszcze nie rozbieralem

https://allegro.pl/oferta/router-drayte … 184595236. Sfp działa, lte działa, usb z ssd działa, jakby ruszył na nim openwrt to rewelka.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,889

Wszystkie wspierane  z sfp to: https://openwrt.org/toh/views/toh_sfp_ports

U nas powinny być dostępne te mikrotiki, ubiquiti ew turris do ściągnięcia od sąsiadów. W RB2011  pamiętam że wkładka nie działała jak sprawdzałem parę lat temu, teraz już dostępu do takiego sprzętu nie mam. Z turrisem też był jakiś problem, ale to chyba zostało rozwiązane już spory czas temu.

2,890

Potrzebuję kupić zewnętrzny modem który będzie wspierał wireguarda/openvpn analogicznie jak/na gargoyle.
Co polecicie?

2,891

Dowolny na którym możesz zainstalować gargoyle. Serio, obecnie szukaj co można dostać w sklepach a później patrz czy na to jest system który chcesz.

2,892 (edytowany przez tomiapage 2022-09-18 11:37:03)

Czy jest jakieś małe urządzonko pokroju zbt cpe-102 żeby działało pod nim openwrt ? Troszke mocniejsze żęby było i zasilane z poe

2,893

tomiapage napisał/a:

Czy jest jakieś małe urządzonko pokroju zbt cpe-102 żeby działało pod nim openwrt ? Troszke mocniejsze żęby było i zasilane z poe

https://eko.one.pl/routerdatabase/ i zaklikaj sobie co potrzebujesz. Mikrotiki na przykład, ale bez gwarancji że uda Ci się je kupić.

2,894

roratoga napisał/a:

Czy zamiana netgeara 6220 na 6800 to krok do przodu czy zostać na tym 6220 ?

I jak tam zmieniłeś tego 6220 na coś innego?

2,895

igor13 napisał/a:
roratoga napisał/a:

Czy zamiana netgeara 6220 na 6800 to krok do przodu czy zostać na tym 6220 ?

I jak tam zmieniłeś tego 6220 na coś innego?

Jeszcze nie jakoś nie moge trafić dobrej ceny

2,896

Jakis czas temu kupilem okropnie tanio linksys whw01, ipq4019, 256MB ramu, 2 eth, niedawno dodali wsparcie do niego, dziala bardzo milo u mnie w domostwie. Czasem je mozna jeszcze kupic ponizej 150zl, warto na apeka czy do mesha, nawet jako glowny router.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,897

Mamy już może na forum jakiś użytkowników z Cudy X6 którzy chcieliby podzielić się wrażeniami?

Szukam czegoś na wymiankę TP-Linka WDR3600 (tp link pójdzie na górę jako drugi AP).
Zależy mi na nieco większym flashu - chciałbym mieć więcej miejsca na "zabawę" niż na WDR3600 smile

Nie ma na tym problemów typu brak hw offloadu na TP-linkach?

2,898

Korzystam z niego jako podstawowy router.
30 dni uptime. Żadnych problemów. Włączony HW offload.
Po kablu osiągam 100% łącza (800 Mb/s). Po WiFi (ax na telefonie) jest gorzej - 400-450 Mb, ale może ma znaczenie to, że mam sporo sieci w okolicy.

2,899 (edytowany przez darmach 2022-10-06 20:17:32)

rav3kjo napisał/a:
Cybe napisał/a:

Na AX to raczej nie masz zbyt wielkiego wyboru: TOTOLINK X5000R, Linksys E8450 (Belkin RT3200), Tenbay T-MB5EU V01.

ten Linksys ogarnie wszystko co tam wypisałem? Klient VPN na dane urządzenie, adguard i zasięg na 70m?

Zastanawiam się też właśnie nad Belkinem RT3200 widzę że ten linksys ma takie same anteny. Zakupiłeś to może? Możesz podzielić się jak zasięg? Bo chyba tylko to mnie zastanawia, z tego co widzę platforma zachwalana.

Na openWRT zauważyłem różnicę w sieci 2,4GHz pomiędzy RT3200, Cudy X6 i Asusem AX-RT53U. Interfejs 2.4GHz w Belkinie nie obsługuje AX? https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi

Wiecie może które radia z tych routerów są najlepsze? Czy też to kosmetyczne różnice?

Name                   WLAN 2.4GHz    WLAN Hardware
ASUS RT-AX53U    b/g/n/ax            MediaTek MT7905, MediaTek MT7975
Belkin RT3200       b/g/n                MediaTek MT7622BV, MediaTek MT7915E
Cudy X6               b/g/n/ax            MediaTek MT7915E

Wpadł mi jeszcze w oko TP-Link Archer C6 (poniżej 200 PLN na allegro) i tak mnie kusi żeby go wziąc do tandemu (roaming) z wyżej wymienionymi. Orientujecie się czy któraś konkretna wersja sprzętowa jest 'preferowana' w ekosystemie OpenWRT?

2,900

darmach napisał/a:

Mamy już może na forum jakiś użytkowników z Cudy X6 którzy chcieliby podzielić się wrażeniami?

Ja mam cudy x6.
Działa dokładnie tak samo, jak totolink x5000r, tylko ma 2x większego flasha, co było powodem jego zakupu, bo chciałem mieć adguarda na nim.