1 (edytowany przez peter82kr 2022-08-30 05:36:48)

Temat: Problem ze zmiana maca na wanie.

Probowalem tego:

# uci set network.wan.macaddr=00:11:22:33:44:55
    # uci commit network

Niestety wan nie reaguje na zmiane maca.Poczatkowo sie zmienil ale po rebocie wrocilo wszystko spowrotem.

I jeszcze pytanie jakie maci maja miec vlany oraz czy maja byc dodane do firewalla w seksci wan?

Nawet po zmianie maca i ustawieniu dhcp wan nie pobieral adresu z dhcp tam jest jakas opcja w ustawieniach wanu ignore dhcp for this device i jest zaznaczona.mam to odznaczyc?

Jeszcze dodam ze moje vlany pod internet oraz iptv maja mac identyczny z wanem i wanem6 nie wiem czy tak ma byc.

Sprawdzilem konfig wanu w /etc/config/network

Tam mam prawidlowy mac ale luci wyswietla zupelnie inny i nie mam lacznosci.

2

Odp: Problem ze zmiana maca na wanie.

W zależności która to wersja adres mac może się ustawiać w innym miejscu, np. sekcji device. Czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … eadresumac Luci ustawia to poprawie, więc ustaw przez luci.

Dla wanu ma być odznaczona. Nie chcesz żeby serwer dhcp słuchał na wanie. Tak jest domtślnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez peter82kr 2022-08-30 06:57:06)

Ale nie mam w luci ustawien od maca na wersji 21.02.3

Jest jakas opcja send client id when requesting dhcp ale nie wiem czy tu mam wpisac mac bo to sie maciem nie nazywa tylko jakies klient id.

lol znalazlem zle szukalem.

szukalem w interfaces zamiast w devices.

4

Oczywiście że jest, np. sieć/interfejsy/urządzenia/tu-nazwa-interfejsu/konfigurowanie/adres mac.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.