1

Temat: emulator/generator configów

Może i głupie, ale czy istnieje jakiś sposób na emulowanie openwrt danego modelu routera? bardzo by to ułatwiło konfiguracje od nowa sprzętu.
Jak sobie pomyślę o aktualizacji z v19 na 22 to mnie głowa boli... vpn/vlany/dhcp/wifi/firewall <facepalm>
mozna by zainstlowac wirtualny opraz x86 ale zupelnie inne interfejsy bedą... jest jakaś opcja ułatwijąca życie czy trzeba brać urlop i klepać wszystko ręcznie? smile

2

Odp: emulator/generator configów

Możesz odpalić emulator arm czy mipsa ale to nadal będzie tylko CPU a nie wirtualny switch dzielony vlanami. Ale poza networkiem i interfejsami możesz jechać normalnie na emulatorze x86/64

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Możesz odpalić emulator arm czy mipsa ale to nadal będzie tylko CPU a nie wirtualny switch dzielony vlanami. Ale poza networkiem i interfejsami możesz jechać normalnie na emulatorze x86/64

dzięki smile ale wlasnie te interfejsy to to co robi różnicę smile

4

Kiedyś miałem pod opieką kilkanaście ruterów w różnych lokalizacjach + switch Netgear i w końcu w ramach nauki bash'a popełniłem taki generator configów. Mogę Ci podesłać ale nie wiem czy więcej czasu nie stracisz na poznawanie jak działa niż na pisanie jednego czy dwóch configów od zera :-) Zaletą jest to, że jak go już raz skonfigurujesz, to potem możesz szybko podmieniać różne parametry i generować konfigurację od nowa. Niestety dopiero zaczynam go dostosowywać do DSA i na razie nie do końca czuję jak to DSA poprawnie konfigurować, szczególnie jeśli chodzi o VLANy. Być może niedługo odważę się na upgrade 19->22 mojego głównego rutera domowego z VLANami, to pewnie skrypt dostanie trochę poprawek.

Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit