Temat: TP-Link TL-WR1043ND jako switch + AP
Witam,
Mam do jednego z pomieszczeń mam puszczony kabel ethernetowy, do którego do tej pory był podłączony tylko jeden komputer, ale chciałbym jeszcze postawić w tym pokoju drukarkę sieciową, zainstalować WiFi bo czasami ludzie tam z laptopem/smartfonem/tabletem siedzą oraz „przedłużyć” kabel sieciowy do kolejnego pomieszczenia. Naturalnie postanowiłem kupić gigabitowy switch i podłączyć do niego jakiś stary, nieużywany AP, ale gdy zobaczyłem, że dobry 5-portowy switch z obsługą jumbo frames pow. 9K i VLAN to wydatek ok. 130 zł naszła mnie myśl, żeby wykorzystać TP-Link TL-WR1043ND, który chodzi już za ok. 160 zł. Ma on lepsze WiFi, więcej możliwości dzięki OpenWrt, bez problemu skonfiguruje się go jako AP, VLANy też da się zrobić, a poza tym będzie tylko jedno urządzenie pobierało prąd i zajmowało miejsce, a nie dwa.
Zastanawiam się tylko jak będzie z wydajnością, bo to na czym mi najbardziej zależy, to transfer po kablu. Czy ktoś bardziej zorientowany byłby mi w stanie powiedzieć jak WR1043ND sprawował by się w porównaniu do np. Netgear’a GS105GE (http://www.netgear.com/business/products/switches/unmanaged-desktop-switches/GS105.aspx )? Lepiej? Gorzej? Porównywalnie? To generalnie rzecz biorąc jest dobry pomysł?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :-)