Temat: Pytania o Gargoyle, most i Xiaomi

Elo,

Mam kilka pytań:

- mam dwa routery, drugi ruter (TP-Link TL-WDR4300) z Gargoylem ustawiony w trybie mostu i przez ethernet jest do niego podpięte cosik z ethernetowym interfejsem:

https://i.imgur.com/C0Ta5St.png

1. Czy możliwe jest aby ta druga sieć radiowa (Gargoyle4300) miała inne hasło niż sieć główna? Jest tylko jedno pole na hasło i jest to hasło dla mostu do sieci głównej, a czy ta druga sieć może mieć swoje własne hasło? Nie chciałbym, żeby się tam ktoś podłączał.

2. Pytanie dodatkowe: czy w takim trybie pracy rutera da się zrobić blokadę połączeń po adresach MAC? Nie widzę takiej opcji, ona by rozwiązała problem identycznego hasła.

- mam w stanie spoczynku trzeci ruter, Mi Router 3G, chciałem go sprzedać, ale w sumie nim to zrobię to spytam:

3. czy on potrafiłby pracować z Gargoylem w trybie mostu zamiast tego WDR4300 z powyższego pytania? Bo jakby się dało to chętnie bym go zastąpił.

pozdrawiam

2

Odp: Pytania o Gargoyle, most i Xiaomi

1. Jak widzisz - nie, gui tego nie dopuszcza. Jak byś zrobił z konsoli to tak, możesz ustawić jak chcesz
2. nie
3. na każdym modelu ma takie same opcje. A jak się będzie sprawował to już musisz sam sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. podpowiesz jak to hasło zmienić z konsoli?

3. hardwarowych ograniczeń nie ma? bo dodam, że ten ruter most nie tylko sieje sygnał radiowy, ale przede wszystkim dostarcza neta po ethernecie do playera, który nie ma wifi, a pamiętam, że gdy to robiłem to jakiś inny ruter odpadł, bo nie dało się tego na nim zrobić i od Ciebie kupiłem tego 4300, bo on to umożliwił

4

1. Jest w /etc/config/wireless. Możesz edytorem zmienić. Tylko później nic nie ruszaj w gui, bo się to nadpisze.
3. Nie, ograniczeń hardware nie ma, co najwyżej będzie źle działał, bo to mediatek smile

5

Ok, to jeszcze pytania ostateczne :-)
Chcę się pozbyć jednego z tych routerów, więc się teraz waham którego.

Potestowałem siłę sygnały (zasięg) Mi 3G vs WDR4300 i TP-Link jest trochę lepszy w tym zakresie.
Z drugiej strony Xiaomi ma więcej pamięci i szybszy CPU, więc jest  bardziej przyszłościowy (dla nowszych wersji openwrt). Piszesz o mediateku...

1. czy można zakładać, że sterowniki do tego cpu będą coraz lepsze czy raczej to zamknięta droga i nie będzie lepiej?

Kolejnym plusem 4300 są wymienialne anteny i mniejszy pobór prądu, ma też więcej portów ethernet.
Z kolei Mi Router wspiera 802.11ac a 4300 tylko 11n.

2. czy ilość ramu i flasha jest dla 4300 zagrożeniem w najbliższym czasie? najbliższym czyli powiedzmy 3-5 lat.

Takie oto dylematy się ma na wsi ;-)

Dzięki za odpowiedzi.

6

1. Są coraz lepsze. Może kiedyś dogonią te od qualcomma
2. Tak. Wystarczy  podbicie kernela czy dodanie jakiś usług do systemu i zaraz może się okazać że 8MB to za mało.

7

Biorę się w końcu za tego Xiaomi i nawiązując do powyższej dyskusji chcę spytać czy obecny Gargoyle/OpenWRT już lepiej wspiera mediateka 7621?

8

Gargoyle nadal jest oparte o starszą wersję openwrt, choć bez problemu działa na mt7621. Jak chcesz sprawdzić aktualne wersje sterowników to instaluj wersję rozwojową openwrt, choć ona nie jest przeznaczona do codziennego użytkowania.