2,851

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Tak, nawet na rynku się to u nas pojawiało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,852

Komputronik rekin biznesu. No cóż chyba mój g10 dalej że mną zostanie wink
Obecnie na bulidzie Cezarego śmiga jak zły. Nie przewala giga po lanie ale ja lanu prawie nie używam wink ważne, że wifi działa bardzo dobrze.

2,853

Szał zakupowy, zmigruję całą sieć - dokupiłem jeszcze X6 z Conrada ;-)

2,854

Wariat wink

2,855

Cezary napisał/a:

Cóż, jesteśmy bardzo małym forum i dość hermetycznym, więc jakąkolwiek teorię spiskową że to przez wzmiankę na tym forum tak cena poszła chyba można odrzucić.

Czy ja wiem? Dziennie odwiedza to forum mnóstwo ludzi. A nuż jest tak, jak swego czasu z My Net-em N750?

P.S. Cudy i RT-AX-53 – wciąż ten sam MT7621…

2,856

Cybe napisał/a:
Cezary napisał/a:

Cóż, jesteśmy bardzo małym forum i dość hermetycznym, więc jakąkolwiek teorię spiskową że to przez wzmiankę na tym forum tak cena poszła chyba można odrzucić.

Czy ja wiem? Dziennie odwiedza to forum mnóstwo ludzi. A nuż jest tak, jak swego czasu z My Net-em N750?

P.S. Cudy i RT-AX-53 – wciąż ten sam MT7621…

Nakręcacie owczy pęd zakupowy i kupujecie śieciowe mediateki sprzed kilku lat w nowym ładnym opakowaniu... Qualcom 807x ma racje bytu jedynie

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,857

ambrozy5 napisał/a:

Nakręcacie owczy pęd zakupowy i kupujecie śieciowe mediateki sprzed kilku lat w nowym ładnym opakowaniu... Qualcom 807x ma racje bytu jedynie

<Pocztówka z Atheros AR9344>

2,858

Od 4 lat posiadam Gargoyle na TP-Link Archer C7, ale kilka pytań:
1. pojawiaja się zwiechy, czasem 1x/tydz, a czasem kilka razy dziennie - pomaga wył/zał. Czy to może już być starość, ew. co w nich wysiada?
2. czy to nadal dobry model, czy jednak warty już wymiany? Na co?
...

Cezary napisał/a:

1. Jako przykład: zasilacz lub na płytce wyschły kondensatory.
2. Może jeszcze zostać jeżeli nie masz jakieś łącza gigabitowego
...

Wracam, bo wątek odżył chyba smile  Jak ma sie porównanie tego C7  do wymienianych tutaj ostatnio sprzętów, np.  Asus RT-AX53U? Ew. kto z Was podejmie się naprawy C7 i czy to się opłaca? Ew. poproszę PW

2,859

W jakim sensie "porównanie" Sprzęt sprzed dekady, inne radio. Tak jak byś chciał porównywać 10 letnią skodę do 5 letniego SUVa. I to i to się nadaje że po bułki rano podjechać.

2,860

Cezary napisał/a:

W jakim sensie "porównanie" Sprzęt sprzed dekady, inne radio. Tak jak byś chciał porównywać 10 letnią skodę do 5 letniego SUVa. I to i to się nadaje że po bułki rano podjechać.

O rety smile To nie kumam o czym ta dyskusja? O badziewiach z możliwością Linuksa?

2,861

To co obecnie lepiej kupić? Cudy X6 czy Asus RT-AX53U - zakładając że oba będą docelowo na OpenWRT a cena jest w miarę zbliżona. Na USB mi nie zależy, raczej na jakości radia i stabilności. Praca wyłącznie w trybie AP.

2,862 (edytowany przez palibrzuch 2022-08-12 13:02:01)

Jest ponownie w komputroniku ale czekają na dostawę i nie wiadomo czy paragon będzie z datą do 12 sierpnia. Cyrk

Edit
Jak na razie komputronik milczy. Promocja jest do 12 włącznie?

Na olx rekiny biznesu już sprzedają po 249 oczywiście ogłaszając, że openwrt na nim działa wink
ABY tylko parę złotych zarobić, żenada...

Edit

Kupiłem i już wysłali. Fv już przesłałem do asusa.

2,863

Jaki router do ~600zł do internetu 300/200Mbps (w przyszłości większy) który można kupić nowy ze sklepu? Nie musi mieć Wifi, zależy mi na stabilności i żeby połączenia Wireguard do niego osiągały pełną prędkość łączą.

Obecnie mam Mi R3G, byłoby wszystko ok, gdyby nie to że średnio trzy razy w miesiącu zawiesi się do tego stopnia że musi być fizycznie resetowany z prądu.

2,864

Mamy takie czasy że najpierw znajdź coś w sklepie a później patrz czy jest na to openwrt. Bo wymyślać sprzęt to można, ale co z tego jak nie ma go na rynku bo są braki.

2,865

Popatrz na Ubiquiti EdgeRouter, ja tam lubię te sprzęty

2,866

areq napisał/a:

Popatrz na Ubiquiti EdgeRouter, ja tam lubię te sprzęty

300zł za wiekowego mediateka no to trochę przeginka...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,867

fakt za tyle ja kupilem uzywke netgear r7800

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

2,868 (edytowany przez ambrozy5 2022-08-19 16:56:06)

lukjod napisał/a:

fakt za tyle ja kupilem uzywke netgear r7800

120zl trendnet tew-827dru z ipq8064 smile

2,869 (edytowany przez lukjod 2022-08-20 13:38:01)

nice !!!
Ale czy on obsluguje openwrt, nie widze go w bazie?

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

2,870

Oficjalnie nie, nieoficjalnie są obrazy.

2,871

Czy ktoś już dostał zwrot z asusa z promocji wakacyjnej? Na razie nie ruszam routera bo jak nie zwrócą hajsu to odsyłam go do komputronika.

2,872

Obecnie korzystam z Xiaomi Router 3G + padawan (bo openwrt było niestabilne) + modem Huawei E3372 +  dysk SSD po USB (2.0 bo przy 3.0 się psuło wifi).
Jako że u mnie w końcu pojawiła się w miarę sensowna oferta na internet światłowodowy (600Mb z opcją upgradu do 1G) zastanawiam się nad zmianą na coś mocniejszego a tego Xiaomi bym dał na działkę. Tylko zależy mi na USB i obsłudze modemu bo chciałbym mieć łącze zapasowe na wypadek awarii + mam parę skryptów do automatyzacji w domu gdzie potrzeba dodatkowych pakietów z entware (więc obsługa dysku na usb). Na wifi6 jakoś szczególnie mi nie zależy bo chyba żaden sprzęt (aktualnie) w domu tego nie obsługuje ale przyszłościowo to chyba jednak warto?

Tak przeglądam listę sprzętu i wyskakuje mi asus rt-ax53u... Tylko jak tam ze stabilnością i wydajnością sterowników? Dalej kiepsko? Jak nie ten Asus to co innego (200-400zł) ?

2,873

Coś co wielokrotnie było już dyskutowane w tym wątku. Sprawdź najpierw co jest na półkach w sklepie i co jest wspierane przez openwrt.

2,874

No ten asus rt-ax53u np. jest do kupienia za niecałe 300zł.

2,875

Napisałem do nich bo w sumie nie chcę zostać z tym ruterem ax53u za 300 bo to się nie kalkuluje. Dziś dostałem zwrotkę.

Hello, 

thank you for participating in this Promotion. Your claim has already been approved. 

The payment of your cashback usually takes place within 90 working days after the release of your application.

We kindly ask you for your patience.

----
Kind regards  |  Mit freundlichen Grüßen  |  Cordialement

Your ASUS Promotion-Team!

Trzeba teraz chwilkę znaleźć i rozbierać sprzęt i testować ax. Na sofcie ori połączenie zestawiło mi się na 1,2 giga a prędkości po wifi było ponad 800 przez ścianę.