1,051

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

smereka napisał/a:

Mf286d ma jakieś ograniczenia co do kanałów? Na mf289f też widzę tylko 4 pasma na OFW

To raczej zależy jaki kraj masz ustawiony. Tutaj jest opis kanałów z informacją gdzie działa DFS: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels

1,052

frutis napisał/a:
MiG25 napisał/a:

ak ktoś ma plik upgrade.zip  B11 na B12 , to niech wrzuci , sam modem sobie zupdejtuje dla zasady.

https://dleu.ztems.com/zxmdmp/download. … .0.0B12.up

Thanks for sharing.. so I’ve to avoid doing all OTA stuff smile

1,053

A friend of mine has updated to B12, but CA with cell lock on Vodafone BTS still doesn’t work sad

1,054

Maybe on Vodafone BTS Cellock is not possible on any modem ?
I.E. in polish Play there is exacly the same issue , not posible to do CA with Cellock on any modem.

1,055

MiG25 napisał/a:

Maybe on Vodafone BTS Cellock is not possible on any modem ?
I.E. in polish Play there is exacly the same issue , not posible to do CA with Cellock on any modem.

But MF289F module is working with CA and cell lock

1,056 (edytowany przez pawol 2022-08-21 19:36:14)

i use Play modem with T-mobile and CA + cell lock works OK

1,057

@pawol , ale w sieci Play Ci działa Celllock z CA ?
Bo to ,że modem z Play to nic nie znaczy , chodzi o to ,że w sieci Play obojętnie na jkim modemie z możliwością ustawienia Celllock , ustawienie tego powoduje ,że nie ma żadnej agregacji.

1,058 (edytowany przez pawol 2022-08-21 21:10:59)

Nie mam dostepu do karty Play. Na karcie TMo bez problemu agreguje i lokuje każdy dostepny na dzielnicy band

1,059

Tak ,z T-Mobile i Plus modemy agegują pasma przy ustawionym Cellock , tylko w Play modemy mają problem , po ustawieniu EAFCR/PCI nie agregują pozostałych częstotliwości.

1,060

widac play ma tak skonfigurowana siec ze primary moze byc tylko konkretny band

1,061

Tak informacyjnie - aktualizacja do B12 włącza sama agregację upload.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,062

Cezary napisał/a:

Tak informacyjnie - aktualizacja do B12 włącza sama agregację upload.

ULCA is started working from B03

1,063

Not in that sense. If was disabled in B11, B12 enabled it again by default.

1,064

W jakim sensie włącza ?
W B11 w web była już ta opcja , ale nie pamiętam ,czy domyślnie wyłączona , czy włączona.
W samym modemie AT+ZULCA była już chyba we wcześniejszych wersjach niż B11.
W B12 domyślnie AT+ZULCA ustawione jest na 1 , wcześniej na 0 ,czy jak ?

1,065

Jak sobie wyłączyłeś wcześniej to po aktualizacji B12 znów to włączy bez twojej wiedzy. I trzeba znów wyłączyć.

1,066

Cezary napisał/a:

Jak sobie wyłączyłeś wcześniej to po aktualizacji B12 znów to włączy bez twojej wiedzy. I trzeba znów wyłączyć.

Ok.. nice to know smile

1,067 (edytowany przez pawol 2022-08-24 17:42:01)

@IceG
Na twoim ostatnim buildzie nie dziala z difolta połaczenie z 3ginfo do BTSearch.
Trzeba wejść w konfigurację i dać save & apply. Coś jakby musiało nadpisać.
Przy czym konfig routera  miałem z backupa z poprzedniego builda

1,068

pawol napisał/a:

@IceG
Na twoim ostatnim buildzie nie dziala z difolta połaczenie z 3ginfo do BTSearch.
Trzeba wejść w konfigurację i dać save & apply. Coś jakby musiało nadpisać.
Przy czym konfig routera  miałem z backupa z poprzedniego builda

Zmienilem nazwy więc tak starsze ustawienia nie będą kompatybilne, trzeba je nadpisać aby smigalo. Zalecam więc zrobic kopie ustawien teraz aby dzialalo z nowa kompilacją ;-) .

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,069

No to dobrze obczailem

1,070 (edytowany przez smereka 2022-09-02 11:28:40)

Osiągnął ktoś na ów sprzęcie na qmi na openwrt prędkość 200mbit/s i działało mu to dobrze , nie było żadnych dziwnych wpisów w logach? Pytam bo mi nr7101 jak to określił Cezary "wyskoczył z butów" big_smile Niektórzy na openwrt twierdzą ze tak może być ale dobrze by było sprawdzić na innym sprzęcie. W mojej lokalizacji pomimo posiadania mf286d w liczbie kliku sztuk nie mogę sprawdzić bo operatorzy nie są w stanie temu podołać.

1,071

Ja raz wyciągnąłem na nim 300Mbps na karcie Orange, ale to był pojedynczy test. Z kartą T-Mobile praktycznie za każdym testem, który robiłem było 200+Mbps, co u innych operatorów w zasadzie się nie zdarzało.

1,072

Leo-PL napisał/a:

Ja raz wyciągnąłem na nim 300Mbps na karcie Orange, ale to był pojedynczy test. Z kartą T-Mobile praktycznie za każdym testem, który robiłem było 200+Mbps, co u innych operatorów w zasadzie się nie zdarzało.

I w logach wpisów o błędach rozumiem, że nie ma?

1,073 (edytowany przez MiG25 2022-09-02 14:45:37)

Nr7101 ma ten problem,że szybki modem 5G jest zestawiony z gorszym procesorem Mediatek MT7621AT, ciekawe czy przynajmniej  ma 4 rdzenie ?Czy tak jak np. R6220 ma dwa rdzenie.
Może tu jest problem wydajności, sprawdź obciążenie procka , i czy wszystkie rdzenie sa obciążane równomiernie.

A błędy (a raczej warny )w MF286D na pewno są- te związane z USB ,ale nie wysypuje się.
EDIT: AT to oznacza 4 rdzenie (a w zasadzie 2rdzenie 4 watki)...

1,074

smereka napisał/a:
Leo-PL napisał/a:

I w logach wpisów o błędach rozumiem, że nie ma?

Na buildach z mastera nie obserwuję warnów i kontroler się nie wywala, a próbowałem to zrobić dość intensywnie. Co innego na backporcie do 19.07 neutral

1,075

Na MF289F dziś rano miałem ponad 200Mbps ,i przy wyłączonym ofloadingu obciążał jeden procesor prawie na 100% , jak go się włączyło ,to tak jakby nie robiło różnicy czy jest speedtest ,czy nie.
Dla MT7621AT w NR7101 to chyba od razu trzeba to włączyć ( i jeszcze do tego HW).