Temat: OpenWRT LUCI-Konfiguracja WAN połaczonego z LAN

Witam
Proszę o pomoc bo w gargoyle było łatwo a tutaj sobie nie radzę. Mam dwa routery WDR3600. Jeden na piętrze(A) i do niego podłączony jest internet WAN PPPoE.  Drugi router na parterze i jest polaczony z tym pierwszym kablem. Tylko w routerze B(parter) kabel od routera A jest wpięty do WANa. Chciałbym aby wan połączony był z LAN a następnie oba rouery rozgłaszają wifi na tych samych kanałach i o tym samym SSID. Na routerze A mam skonfigurowane a na routerze B trzeba to jakos polaczyc wszystko z portem WAN i LAN w tym routerze B. Aha router B ma wylaczony DHCP i dostanie on staly adres ip z routera A.

Router B

Konfiguracja WAN:
Nie wiem co tutaj wybrać czy DHCP czy static czy niezarzadzalny czy most przekaźnikowy ?

Konfiguracja LAN:
Analogicznie wiem co wybrać w zaleznosci co jest wybrane dla ustawień WAN ?

W obu interfejsach w zakładce ustawienia sprzętowe jest też opcja:
-Utwórz bridge na określonych interfejsach
a)switch Ethernet eth0
b)intefejs vlan eth0 (lan)
c)intefejs vlan eth2 (wan)
d) siec bezprzewodowa
e) siec bezprzewodowa 5ghz
f) intefejs niestandardowy

-ustawienia firewalla sa zdefinioane dwa domyślnie:
a)lan
b)wan

i ktoremy czyli dla interfejsu LAN co przypisac i dla intefejscu WAN co... analogicznie punkty wyżej. Nie znam się i proszę o pomoc jak najprościej... Proszę tez o wyrozumiałość.

2

Odp: OpenWRT LUCI-Konfiguracja WAN połaczonego z LAN

Troche przekombinowane. Jesli chcesz aby router b byl w tej samej sieci co router to najprosciej:
-wylaczasz dhcp na routerze b
-ustawiasz na lanie w routerze b jakis adres z puli routera a
-wpinasz kabel z gory w switch routera
I wszystko powinno chodzic. Co do ustawien firewalla to nie wiem czy przy takiej konfiguracji jest on w ogole potrzebny bo brama jest router a, ale to ktos musialby potwierdzic moje slowa. Wanem sie w ogole nie przejmuj.

3

Tylko problem w tym że muszę wykorzystać WAN bo brakuje mi portów. I dlatego WAN chciałem wykorzystać do połaczenie do z portem LAN routera A.

W Gargoyle poprstu była opcja wyłączenia WANa... a gniazda użycia do POŁACZENIA Z LAN.  Tutaj jest trudniej dlatego zgłupiałem już...

4

A tu wejdź do /etc/config/network, wywal sekcję wan a w lan dodaj sobie eth0.2 do eth0.1 po stacji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez pepe_lodz 2013-11-07 23:00:22)

Co masz na myśli po stacji ? CZy z GUI mogę usunąć WAN ?

I czy będzie to jak usunę z GUI WAN, następnie dla lan ustawie static i wpisze stały ip jaki daje mu router A, a następnie zrobie bridge przy LANie i zaznacze opcje eth0 z eth2 oraz sieci wifi ? Czy sieci wifi nie mostkować z LAN ?

6 (edytowany przez sakson 2013-11-07 23:13:39)

Pewnie mialo byc po spacji.

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0.1 eth0.2 '

Dalej przekombinowane tongue Szybciej bedzie jak zrobisz to z konsoli a jesli boisz sie vi to uzyj winscp. Domyslnie masz wifi w lanie wiec nic tam nie musisz grzebac. Tylko dodac eth0.2, przypisac adres dla interfejsu lan i wszystko chodzi.

//edit
W sumie to mozesz z luci to zrobic kasujac wan i dodajac w interefejsie lan w Physical Settings eth0.2. Dla mnie za duzo skakania po zakladkach w GUI tongue

7

OK jutro będę sprawdzał od ran jak będę przy routerze...

8

Spacji, spacji.

9 (edytowany przez pepe_lodz 2013-11-08 08:02:54)

Ok zrobiłem z GUI, wywaliłem WAN, następnie w LANie w zakładce "Ustawienia sprzętowe" zaptaszkowałem Interfejs VLAN: "eth0.2". Jest OK WAN działa razem jak switch. Dziękuje za pomoc smile

A jeszcze jedno pytanie. Jak teraz sprawdzić jaki adres MAC ma port WAN ? Abym na drugim routerze mógł przypisać mu stałe IP. Bo ten MAC co wyswietla mi w  INTERFEJSACH przy LAN to nie jest pozostałych portów LAN a jak mam wejscie z routera A wpiete do WAN routera B to jest inny ?

PS
Zauważyłem jeden BUG w stylu graficznym BOOTSTRAP... Na IE 9.0 w QOS nie ma strzałek w regułach klasyfikacji do przesuwania w górę i w dół. Są tylko puste ikony kwadratowe. Na FireFox jest ok.

10

ifconfig -a pokaże wszystko.

11

Dzięki smile

Jeszcze jakbyś był taki miły i pomogł mi w innym temacie założonym też skonfigurować działanie MWAN3 jako failover do Aero2 bo za cholere nie wiem jak to ugryźć... W MWAN3 mam oba interfejsy cały czas OFFLINE mimo ze są połaczone.

12

Zamiast mieszać w gui zrób edycje /etc/config/mwan i sobie zmień nazwy interfejsów na takie jak masz.

13 (edytowany przez pepe_lodz 2013-11-08 08:46:09)

Ale nazwy zmienic w konfigu mwan czy w network na takie jak sa wpisane w MWAN3?

14

Network to ty zostaw, bo z tym się tez wiąże firewall. Konfig mwana dostosuj.

15

A jak tworzę interface do połaczenia 3G to nazwać go WAN2 i rozumiem ze przypisać do firewalla tego co jest WAN dopisny czyli firewall WAN ?

Przenieś jesli możesz te wątki do tematu MWAN3 co założyłem. Będzie porzadek.

16

Nie mogę tego zrobić. Więc nie pisz tu tylko w tamtym wątku.

17

Odkopię trochę stary temat żeby nie zakładać nowego od razu uprzedzam że jestem świeżakiem jeśli chodzi o alternatywne softy na routery ale do rzeczy chciałbym wzmocnić sobie sygnał WIFI na piętrze w domu.
Mam dwa routery 1043nd i wdr4300. Wdr4300 jest głównym routerem który pobiera internet z łącza GSM. I teraz chcę zestawić połączenie na tunerze 1043nd z wgranym Luci. Podłączam kabel do portu LAN, wyłączam DHCP ustawiam adres urządzenia na 192.168.1.2 i internet chodzi jak należy i po wifi i po lan. Jest jeden jednak mały problem. Poprzednio miałem ak skonfigurowane że jak szedłem z laptopem to mnie automatycznie przełączało między sieciami. Teraz widzi jako dwie osobne sieci wifi (tak samo nazwane) a chciałbym żeby była jedna.
Pytanie jak skonfigurować poprawnie drugi router by był przedłużeniem wifi tego pierwszego.
Z góry dziękuje za pomoc.

18

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=678

19

Kopiemy
Krok po kroku:
1) Usunąłem WAN
2) klikam Dodaj nowy interfejs
3)....

20

Nie baw się w archeologa. Załóż nowy wątek i opisz z czym masz problem.