151

Odp: ZTE MF289F - Porting OpenWRT

Dzisiaj być może dzięki uprzejmości znajomego będę miał na jakiś czas (a może i na zawsze)  do testów wersję z t-mobile. Mam zgodę na wypatroszenie wink  Ciężko się go rozbiera? Jakieś wskazówki żeby zrobić to jak najmniej inwazyjnie?

152 (edytowany przez MiG25 2022-08-17 11:43:43)

Pod dwoma gumkami na dole są dwie śrubki ,wiec trzeba je odkleić.Wtedy zejdzie spodni dekiel,pod nim chyba są kolejne śrubki do wykrecenia.
Na gorze pod deklem są kolejne , a sam dekiel jest na zatrzaskach,wiec trzeba z wyczuciem go oddzielić od reszty obudowy.
Dalej z przodu jest maskownica na gniazdach lan, zasilania ,i ja tez się podwaza-trzyma się na zatrzaskach.
Później już da się całość wysunąć z obudowy.
Mniej więcej to tak zapamiętałem.
Koniecznie zgraj wszystkie partycje (może nawet przed sprawdzeniem ,czy jest aktualizacja). Żeby to zrobić najłatwiej uruchomić obraz initramfs ,zgrać do tmp i później połączyć się przez scp.
Zrob tez logowanie uruchamiania.
Prosba o udostępnienie (przynajmniej  mtd16 i mtd17) ,bym sobie zobaczyl co ma fw od T-Mobile.

Ja kupiłem w poniedziałek na olx mf289f z T-Mobile za 350pln, ale głupia baba go  nie wyslala ,i anulowała tranzakcje...

153 (edytowany przez smereka 2022-08-17 11:53:02)

Napisz proszę jak krok po kroczku uruchomić obraz initramfs i potem wrzucić do tmp. Zgrać przez scp to wiem jak - rozumiem, że bez hasła root puści?

To t-mobile udostępnia aktualizację - to jednak były suweniry dla zte?

154 (edytowany przez stich86 2022-08-17 11:53:20)

smereka napisał/a:

Dzisiaj być może dzięki uprzejmości znajomego będę miał na jakiś czas (a może i na zawsze)  do testów wersję z t-mobile. Mam zgodę na wypatroszenie wink  Ciężko się go rozbiera? Jakieś wskazówki żeby zrobić to jak najmniej inwazyjnie?

nice.. yes pls share mtd16 and mtd17

you can found here the instruction to backup partition:

https://github.com/openwrt/openwrt/pull … f9d2719f26

here you have a guide to open it (sorry for Italian):

https://forum.fibra.click/d/32421-zte-m … dello-vfit

If you need a test build with working and corrected wifi calibration (both AT1 and AT2 revs), you can find new one here:

https://github.com/stich86/OpenWRT-ZTE- … ild_220817

let us know smile

155 (edytowany przez smereka 2022-08-17 12:01:04)

Ok ja mi go znajomy przywiezie to to zrobię. Ale na razie na protezowe openwrt przechodzić nie będę bo chce przetestować minimum z tydzień jaka jest stabilność na OFW - legendarny uptime big_smile   Jak to pisze Cezary: "Co wy macie z tym uptime" smile))). A potem można go będzie torturować. Mogę nawet wystawić go na jakimś kompie na teamwiwerze jak będziecie chcieli - to testów- moja wiedza na temat tworzenia openwrt jest zerowa. Nawet jeśli się sprawdzi i będzie stabilny no to OFW to przecież męczarnia dla niego niemiłosierna. Trzeba go wyzwolić z tej niewoli smile

156

Były by szopki jak by się okazało że to kolejny model, nie T1/T2 smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

157

Na weekend chce go zabrać na wioskę - znajomy prosił o dobranie sprzętu do lokalizacji. Wstawię w tym samym miejscu czyli szczyt dachu lub nawet komin mf286d i mf289f jeśli znajomy odwiedzi mnie z tym sprzetem do piątku. Porównam jakość sygnałów. On chce mieć tylko tam wifi żadnych kabli. Wiec jak mf289f się sprawdzi lepiej niż mf286d to mu za jakiś czas go oddam jak już zmajstrujecie jedyny prawdziwy soft. Mi ten sprzęt nie potrzebny nie ma usb i portów lan mało - jedynie 4ca czy tam 5ca go minimalnie ratuje. P.S a nie da się gdzieś ze ścieżek SoC wyprowadzić usb?

158

Na testowanie uptime to sobie wez MF286D wink
Nie musisz od razu wgrywać openwrt ,ważne tylko ,żeby podłączyć konsole ,zrobić bootlog, odpalić initramfs i zgrać partycje (jak to opisal @stich86 ). Jak nie zrobisz sysupdate ,to ciągle będzie oryginalnal.

No i ciekawe ,czy to nie będzie jeszcze inny HW ,ale obstawiam,że to ten tańszy T2 będzie...

159

Jasna sprawa MiGu zrobię to jak tylko mi go przywiezie - piwo się już chłodzi tongue wiec czekam i czekam

160 (edytowany przez MiG25 2022-08-17 12:14:35)

Co do usb ,to probowalem sie wlutowac w złącze microusb ,ale bez sukcesu.

Znaczy wlut się udal ale ,nie ma ani 5v ,ani nic się nie dzieje.

Technologia PCB tez nie ulatwia sprawy ,bo nie widać za wiele ścieżek.

161

MiG25 napisał/a:

Co do usb ,to probowalem sie wlutowac w złącze microusb ,ale bez sukcesu.

Znaczy wlut się udal ale ,nie ma ani 5v ,ani nic się nie dzieje.

Technologia PCB tez nie ulatwia sprawy ,bo nie widać za wiele ścieżek.

but you have said before that there is no signal on that pad..
Does it make sense to solder the port?

162 (edytowany przez smereka 2022-08-17 12:17:16)

5v to byśmy przetwornicą step down załatwili z 12v czy ile on tam ma na zasilaniu. D+ i D- w zasadzie i GND potrzebne chyba czy się mylę?

163

Leo-PL napisał/a:

Calibration of ath10k is a bit like walking in the darkness, because it is result of data from board-2.bin, pre-cal data on flash AND OTP data per unit, with no decoder of board files into plaintext. Both are essentially key-value stores. atheepmgr shows very little data about ath10k due to this.

Still, I would not worry about the power as much, the fact that board-2.bin is extracted from right firmware is more important, and PR on Github needs to be updated.

understood..
i've update the PR changing also the ipq-wifi package to add custom board-2.bin, till ath10k is updated

164

stich86 napisał/a:

but you have said before that there is no signal on that pad..
Does it make sense to solder the port?

Like i wrote ,you can conect to the 4 pads abowe and conect to the real big USB socket.
Have no time to Look on it since im out ,but my idea is that there is a small place to solder some resistors to D- and D+ traces. Maybe someone smarter can have a Look.

Till now only soldering microusb port gives nothing (at list on my VDFDE T2) , it have to be dane something more...

165

A tak dla przypomnienia ,to włożenie modemu z mf289f do routera mf286d dziala od strzała ,nawet na ofw.

166

A to jest dobra informacja. Czyli mf289f też ma wyciąganego w złączu? Fajnie jeśli tak to sobie go wsadzę do mf286d a dla znajomego wsadzę do obudowy tego z mf286d wink Będę miał lepsza agregację u siebie

167

W MF286D trzeba będzie dluzsze o 1cm pigtaile dla anten 1 i 5... i nie będzie wskaźnika jakości sygnału...

168

Na razie bez patroszenia to pokazuje OFW:

https://i.ibb.co/sw04C61/wersja.png

169

Czyli T2?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

170

smereka napisał/a:

Na razie bez patroszenia to pokazuje OFW:

https://i.ibb.co/sw04C61/wersja.png

Cool… we should found ZTE framework for this modem…

171 (edytowany przez smereka 2022-08-17 15:30:55)

Ciekawostki gdzieś wyczytałem że w mf289f port rj11 jest martwy. W mojej wersji działa. Podłączyłem stary telefon stacjonarny i na karcie fakt mobile zrzuciło do 3G i normalna gadka szła. Nie mam żadnej z usługa volte na chwilę obecną ale jak taką znajdę sprawdzę czy zadziała. Dioda network chyba podobnie jak w mf286d podczas dzownienia i rozmowy miga na zielono w przypadku karty bez włączonej technologii volte

172

stich, or what is this version with problematic wifi at 80MHz or the correct one?

173

smereka napisał/a:

stich, or what is this version with problematic wifi at 80MHz or the correct one?

Fixed
I’ve put correct board data for AT2 smile

174 (edytowany przez MiG25 2022-08-17 16:54:11)

Na niemieckim Vodafone w web jest tak:
CR_VDFDEMF289FV1.0.0B04
Hardware Version Ver.A(T1)

A na etykiecie pod routerem HW version T2 ,i nazywamy ją T2 (bo 5ghz jest z IPQ4019...)

Ta z T-Mobile pewnie na etykiecie nic na temat HW version nie ma ?(widziałem zdjęcie etykiety takiego z tmobile i nie mial...)
Może w web odnośnie wifi znajdziesz szerokosc kanału 5ghz ,i dałoby się ustawić 160MHz (wtedy to niebylby IPQ4019...)

Jednym słowem, dopóki bootloga nie zrobisz to na 100% nie będzie wiadomo...
Przy okazji pytanie ,czy da się mu ustawić tryb pracy na bridge mode ?

175

stich86 napisał/a:

Cool… we should found ZTE framework for this modem…

Do you have framework for this version?