51

Odp: pyLoad

Można, choć ja wolę jak mam dostep do demona i widzę co on robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52 (edytowany przez Nerio88 2011-06-12 20:19:34)

Mam problem (który już wystąpił u części osób) z uruchomieniem pyLoad.
Mianowicie:

root@TL-MR3220:/media/pyload$ python ./pyLoadCore.py
Traceback (most recent call last):
  File "./pyLoadCore.py", line 46, in <module>
    from module.HookManager import HookManager
  File "/media/pyload/module/HookManager.py", line 23, in <module>
    from module.PluginThread import HookThread
  File "/media/pyload/module/PluginThread.py", line 32, in <module>
    from pycurl import error
ImportError: File not found

Routerek z najnowszym Gargoylem + exroot (instalacja wg tego http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=21214#p21214)
Sam pyLoad instalowany i konfigurowany wg: http://eko.one.pl/?p=openwrt-pyload

Repozytorium RC5 dodane jest standardowo w tym obrazie (otrzymałem błąd, że mam zdublowany wpis), więc biblioteki instalują się z tego repo (jak mniemam).

Wersje:

root@TL-MR3220:/media/pyload$ opkg install python-curl libcurl
Package python-curl (7.19.0-1) installed in root is up to date.
Package libcurl (7.21.3-1) installed in root is up to date.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

53

Tak jak by nie widział tego curl'a

54 (edytowany przez Nerio88 2011-06-12 21:52:43)

Ścieżki w pythonie dodane i przeszukuje katalog  z tą biblioteką...

przy wywołaniu:

python -v
>>> import pycurl
dlopen("/usr/lib/python2.6/site-packages/pycurl.so", 2);
Traceback (most recent call last):
  File "<stdin>", line 1, in <module>
ImportError: File not found

Widać, że próbuje otworzyć, ale twierdzi, że brak pliku (a plik jest...)

Próbowałem jeszcze robić symlinki w katalogu wyżej (/usr/lib/python2.6), ale nic to nie dało, oprócz tego, że tak samo próbuje otworzyć tą bibliotekę z błędem...

// edit:
jest rozwiązanie...
mimo, że nowe repo było dopisane to nie brało go pod uwagę przy instalacji. Zakomentowałem w pliku /etc/opkg.conf dwa pozostałe repozytoria (uprzednio wywaliłem - opkg remove python-curl + rm -r curl/ z site-packages) i ponowna instalacja i jest OK smile
Zapewne można wskazać z jakiego miejsca / z jakiego repo ma instalować pakiet, ale póki co jestem żółtodziobem w openwrt i nie wiem...

W poradniku można wprowadzić małą modyfikację, bo jak widać potrafi to utrudnić życie...

55

Czy ma ktoś jakiś pomysł, dlaczego pyLoad po takim skonfigurowaniu:

folder download_folder : "Download Folder" = /mnt/sda1/downloads

gdzie sda1 to parycja fat32 na karcie microSD, z utworzonym katalogiem "downloads" uparcie twierdzi, że:

OSError: [Errno 19] No such device: '/mnt/sda1/downloads'

natomiast, gdy podam mu samo

folder download_folder : "Download Folder" = /mnt/sda1/

to zaczyna działać i pobierać (tylko uważa, że jest za mało miejsca, a ustawiłem mu min space = 50 MB, a na partycji jest ok. 300 MB wolnej przestrzeni.

56

Zrób ls /mnt/sda1/downloads i się okaże że nie masz takiego katalogu w ogóle, bo pewnie nie jest karta podmontowana.

57 (edytowany przez Mario884 2011-08-01 16:47:44)

Katalog jest, karta zamontowana, mam ją podpiętą pod ftp nawet. Wrzuciłem katalog test, żeby coś pokazało, i widać go. Poza tym dziwne jest dla mnie, że jak ustawię lokalizację bezpośrednio na główny katalog partycji, to pyLoad go widzi i działa, a jak już  podam ten katalog to nie.

root@Gargoyle:~$ ls /mnt/sda1/downloads
test
root@Gargoyle:~$  ls /mnt/sda1/
1312148434_by_KorneliaK_500.jpg
downloads

58

Pytanie jeszcze z jakiego konta odpalasz pyload i czy on ma prawo zapisu do tego katalogu.

59 (edytowany przez Mario884 2011-08-01 16:58:30)

odpalam z roota, dałem jeszcze chmod 777 i po restarcie bez zmian.

60

Udało się, problem był związany z partycją, najprawdopodobniej była niewłaściwie sformatowana, po ponownym sformatowaniu za pomocą  mkdosfs wszystko zaczęło pięknie działać, włącznie z rozpoznawaniem ilości wolnego miejsca. Bardzo dziękuję za pomoc Cezary, i polecam pyLoad, rewelacyjne narzędzie smile

61

Partycja FAT nie obsługuje systemu uprawnień, do końca życia mogłeś nadawać prawa do katalogów...

Trzeba było ją zamontować po prostu z odpowiednimi opcjami.

62

A mi ten cały pyload jakoś dziwnie chodzi. Mam łącze 10 MBitów w dzień a w nocy 20. I teraz w dzień powinno mi ściągać z prędkością ok. 1.4MB/s a w nocy 2.6 MB/s A ten pyload ściąga mi z prędkością 400 KB/s.
Co zrobić żeby ściągał szybciej? Tutaj na tym forum http://pronas.pl/pobieranie-przez-pyloa … 29dd#p9502 widać, że jeden z użytkowników wyciąga na nim transfer 2 MB/s. Więc na pewno jakoś to się da osiągnąć.

63

szefu napisał/a:

pyload ściąga mi z prędkością 400 KB/s.
Co zrobić żeby ściągał szybciej?

A z jakiego ściągasz serwera ? Jeśli z darmowego np. RS, HF czy FS to one mają ograniczoną prędkość i więcej nie wyciągniesz, możesz przetestować na pliku np. Ubuntu czy ściągnie z szybszą prędkością.

64 (edytowany przez szefu 2011-08-07 16:00:49)

NO ściągam z premium linków poprzez ten serwis www.real-debrid.com i powinno iść z maksymalną przepustowością łącza a tak nie jest. A na Internet Download Managerze jest ok bo leci 1.3 MB/s a znów gdy wrzucę w program obraz ubuntu to idzie maksymalnym transferem.
Zauważyłem także, że nie raz pyload jak ściągnie mi plik to podzielony na party rar to te party maja różne wielkości co skutkuje tym, że są błędy CRC. Da się jakiś plugin włączyć, dograć który przed pobraniem wygeneruje md5 sume a później po ściągnięciu porówna czy się wszystko zgadza?

65

A może byś napisał do autorów pyload że taki problem występuje? Przecież jak ich nie poinformujesz o tym to nie będą wiedzieć że coś sie złego dzieje.

66 (edytowany przez szefu 2011-08-07 16:54:43)

Napisałem ale coś średnio mi wyszło http://forum.pyload.org/viewtopic.php?f=7&t=876

67

Ale ja nie miałem na myśli transferu tylko o błędach CRC. Transfer masz ograniczony wydajnością routera.

68 (edytowany przez Flood 2011-08-25 15:26:23)

Witam,
zainstalowałem sobie przed chwilą OpenWrt na urządzeniu TR-1043ND właśnie po to, by móc pobierać w nocy bez niepotrzebnych kosztów. Po zrobieniu ext-roota i skonfigurowaniu wszystkiego jak należy zająłem się pyLoad.
Postępowałem według tego poradnika: http://eko.one.pl/?p=openwrt-pyload

Pierwsza rzecz, ale nie najważniejsza: zainstalowałem python-openssl, ale pyLoad tego nie widzi. @marian.italian napisał:

dopiero zainstalowanie pyopenssl z poprzedniego repozytorium (RC4) rozwiązuje temat

. Jak to zrobić?

Po drugie, ważne: po wpisaniu komendy python ./pyLoadCore.py akcja przebiega tak:
http://i56.tinypic.com/2r3jo5c.png
I stoi w miejscu. Urządzenie się nie zawiesza, wszystko działa, mogę nawet wejść na web interface, tylko że nie mogę wykonywać żadnych dalszych operacji. Ctrl-C daje coś takiego:
http://i56.tinypic.com/2qdvhmq.png
Mogę zamknąć sesję i zalogować się ponownie jednak gdy zamknę sesję pyLoad przestaje działać(tak samo jak gdy wcisnę Ctrl-C), nie mogę wejść na stronę. Więc ironicznie musiałbym zostawić włączony komputer.

Jakieś sugestie? Z góry dzięki.

69

Po prostu masz używać tego samego repo rc5 (nie rc4). Ponad to nie zrobiłeś katalogu "done" gdzie ma pobierać dane.

70

Zrobiłem... może chodzi o podanie ścieżki przy konfiguracji? Po prostu wpisałem "done", a folder jest tutaj:
http://i56.tinypic.com/bj5vzr.png

Co do repo: jak zmienić? Od początku nic w tym kierunku nie robiłem, po prostu wpisywałem opkg install bleble.

71

Jeżeli używasz w miarę nowego obrazu to nic nie robisz.

72 (edytowany przez Flood 2011-08-25 15:54:48)

Zainstalowałem z Twojego repozytorium.
No dobra, na razie to zostawię. Co z tym błędem? Spróbowałem skonfigurować jeszcze raz "python ./pyLoadCore.py -s" tym razem podając ścieżkę do katalogu, nic z tego, błąd wyskakuje.

EDIT: Z openssl poradziłem sobie. Pozostała kwestia z folderem pobierania.

73

On nie widzi tego katalogu (wg mnie)

74

Na to wygląda. Mam go kopnąć, żeby zaczął widzieć? tongue

75

Zobacz co masz w konfigu pyload wpisane jako download-dir