Temat: Jeden mocny komputer w domu i zdalny pulpit w sieci lokalnej

Dorobiłem  się nareszcie jakiejś mocniejszej maszyny ( i5 12400 z 16 GB ramu) Teraz problem polega na tym, że córka by chciała korzystać z tego kompa w swoim pokoju, a ja w swoim. Przenosić peceta trochę głupio..
Czy można wykorzystać zasoby tego mocniejszego komputera na przykład poprzez pulpit zdalny w sieci lokalnej na słabszym komputerze??

Mam na myśli, że stworze dodatkowe konto na tym mocniejszym komputerze dla córki, zainstaluje jakieś (wymagające gry) a córka poprzez pulpit zdalny, będzie mogła grać w swoim pokoju.
Czy to ma sens? Czy nie będzie jakiś opóźnień lub innych..
Jakie są wady takiego rozwiązania ? Czy jest to względnie bezpieczne  ?
Jeśli miał bym czegoś takiego dokonać, jak to zrobić - jakieś dedykowane programy?
Na mocniejszym komputerze w planach Windows 11 (ale też linux jako dualboot)
na słabszych laptopach mam dualbooty (windows10 i linux mint)

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Jeden mocny komputer w domu i zdalny pulpit w sieci lokalnej

Pod linuksem to normlanie, tak działa linuks. Pod windowsem jak uruchomisz zdalny pulpit to będziesz widział na ekranie co jest robione jak będzie to na tym samym loginie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Pod linuksem to normlanie, tak działa linuks. Pod windowsem jak uruchomisz zdalny pulpit to będziesz widział na ekranie co jest robione jak będzie to na tym samym loginie.

jeśli zdecydował bym się zrobić na linuxie, to linux miał by być przede wszystkim na komputerze głównym, czy tym zdalnym albo na obydwóch?
no i jak tego dokonać? są jakieś dedykowane programy?

4

Wszystko masz w systemie, instalujesz linuksa i możesz dostać się do niego albo "normlanie" X'ami, albo zalogować się przez zdalny pulpit (w sumie to po instalacji odpowiednich pakietów masz to nawet do wyklikanie np. w gnomie), czy chociaż by przez vnc. Wrzuć w google to znajdziesz linki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Do grania to zależy od karty graficznej która może kosztować więcej niż reszta bebechów , jeżeli ma być do grania to powinien stać w pokoju córki ,  bo będzie miała lagi  , a ty się łączysz zdalnie  , tyle że musisz, mieć tego kompa nonstop włączonego albo ustawione wybudzenie

6 (edytowany przez Kebap 2022-07-29 20:30:44)

Pulpit zdalny nie nadaje się do grania, jest kilka rozwiązań, od steama i steamlink (czy to fizyczny [którego już od dawna nie sprzedają] czy apka na smart tv itp), masz streaming poprzez oprogramowanie od nvidii (nvidia game stream chyba), do tego opensourcowe forki (np moonlight), które dają ci więcej kontroli nad tym, wiem też że jest coś uniwersalnego, ale nie znam nazwy, no i jeśli chodzi o amd to chyba też coś mają, ale nie wiem dokładnie.

Są też inne rozwiązania, które wymagają jakichś tam inwestycji w infrastrukturę jeszcze, ale więcej nic nie powiem bo nigdy takiego czegoś nie miałem, więc nie będę gadał głupot, Linus z kanału Linus Tech Tips ma takie rozwiązanie u siebie, ale do tego potrzebny angielski i byś musiał poszukać filmików na ten temat i jest to dość problematyczne żeby zrobić aby wszystko działało jak powinno z tego co tam kiedyś oglądałem jak to podłączał...

No i nie będziecie mogli tego w tym samym czasie używać, chyba że zainstalujecie windows pro i vma na hyperv

7

ad2014 napisał/a:

Do grania to zależy od karty graficznej która może kosztować więcej niż reszta bebechów , jeżeli ma być do grania to powinien stać w pokoju córki ,  bo będzie miała lagi  , a ty się łączysz zdalnie  , tyle że musisz, mieć tego kompa nonstop włączonego albo ustawione wybudzenie

karta grafiki też jest niczego sobie.. ( bodajże
Karta graficzna EVGA GeForce GTX 1060 SC Gaming 6GB)

no dobra, a gdybym zostawił go u córki, a przykładowo chciał (taki przykład) zaprogramować atmege / arduino, wówczas musiał bym koniecznie wpiąć do USB komputera   głównego, czy mógł bym wpiąć do tego zdalnego a za pomocą tego głównego programować?
tu się trochę to chyba komplikuje, wydaje mi się że musiałbym wpiąć do komputera głównego ale wtedy nie widział bym efektów na płytce po wgraniu jakiegoś wsadu do arduino..

8

Do zabawy z Arduino ,programowania , itd wystarczy  byle.jaki laptop stary komp , terminal    ,za 200.zl  więc szkoda zachodu , nawet jak poszukasz to .za.darmo.cos.sie.w.rodzinie się .znajdzie np.jaki netbuk Intel atom  który pewnie leży gdzieś nieużywany

9

ad2014 napisał/a:

Do zabawy z Arduino ,programowania , itd wystarczy  byle.jaki laptop stary komp , terminal    ,za 200.zl  więc szkoda zachodu , nawet jak poszukasz to .za.darmo.cos.sie.w.rodzinie się .znajdzie np.jaki netbuk Intel atom  który pewnie leży gdzieś nieużywany

To jest jasne, że mocnego sprzętu nie potrzebuje (np do arduino ale to był tylko przykład) .. ale w tym komputerze już wszystko jest.. poinstalowane, programy, pliki,wsady.. wszystko już jest tam na dysku..

10

Być może są jakieś rozwiązania , osobiście uważam że do zabawy z Arduino trza mieć fizyczny dostęp , niektóre płytki trzeba zwierac odpowiedni pin do masy przy programowaniu , ESP  i inne  , trzeba nieraz robić to wielokrotnie jak coś nie gra , więc najlepsze rozwiązanie to 1 komp do gier ,( ewentualnie możesz go wykorzystać do kompilacji  openwrt ) , a jakiś laptop do Arduino

11 (edytowany przez Kebap 2022-08-02 10:29:54)

arek1194 napisał/a:
ad2014 napisał/a:

To jest jasne, że mocnego sprzętu nie potrzebuje (np do arduino ale to był tylko przykład) .. ale w tym komputerze już wszystko jest.. poinstalowane, programy, pliki,wsady.. wszystko już jest tam na dysku..

Dysk i system możesz sobie przenieść bez problemu, a córce zainstalować nowy system na innym dysku i niech sobie gra na nim

12

Jak chcesz korzystać równolegle z drugiego konta na windowsie to poszukaj coś o RDP Wrapper.
Normalnie tylko windows server umożliwia pracę kilku użytkowników na raz ale w/w wrapper też daje taką możliwość.

Z mojego doświadczenia zauważyłem że niestety niektóre programy sprawdzają czy program uruchamiany jest przez pulpit zdalny czy normalnie. Czy można to jakoś obejść ?
Swoją drogą ja jak gdzieś wyjeźdzam i muszę mieć doraźnie dostęp do szybkiego komputera i normalnego łącza to łączę się pulpitem zdalnym ze stacją roboczą.