Temat: Ruter jako "punkt dostępowy"

Witam,

Proszę o pomoc w konfiguracji rutera z OPENWRT (luci).
Mam pierwszy ruter Tp-link AX50 (bez OPENWRT), który pracuje jako główny ruter podpięty przez WAN do neta. Pracuje on w sieci lokalnej 192.168.8.x oraz przedziela on adresy DHCP.
Drugi ruter Archer C7 (z Luci) podpięty jest do głównego rutera przez WAN i tutaj zaczynają się schody. Próbuję ustawić drugi ruter jako podrzędny, czyli żeby miał tą samą klasę adresów co główny czyli 192.168.8.x, miał wyłączony DHCP (adresy przyznawane przez główny ruter), oraz żeby można się było do niego dostać z zewnątrz i po sieci lokalnej rozgłaszanej po WiFi oraz LAN.
W oryginalnym sofcie wystarczy ustawić tryb pracy na „Punkt dostępowy” ale chcę to samo uzyskać na OPENWRT.
Walczę od kilku dni i nie jestem w stanie uzyskać takiego efektu. Jak najprościej ustawić taką konfigurację?

Drugie pytanie, czy można na stałe ustawić wymuszenie prędkości 1GB/s na porcie WAN?

2

Odp: Ruter jako "punkt dostępowy"

W taki sposób: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady

Adres IP oczywiście ustaw taki jak główny router daje (czyli np. 192.168.8.2). I Podłącz go kablem do lanu (albo wan dołącz do lanu, ale jak to zrobić to zależy której wersji openwrt używasz).

Nie masz jak zbytnio wymusić tego, tym bardziej że jesteś na switchu. Jeżeli przełącza ci się na 100 to sprawdź kabel.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

@Superprzemo najprościej to ustawić na czystym openwrt nawet inny adres lokalny, wejść w intefejs br-lan (lan) i wyłączyć DHCP (ignore) i ustawić opcje Wifi. kabel z AX50 wpinasz do portu LAN Archera
Napisz proszę dlaczego ten drugi router wpinasz przez WAN (port AX50 czy port WAN Archera)?

4

Dzięki za odpowiedzi, na pewno przetestuję.
Połączenie LAN z AX50 do WAN w Archer C7 jest za pomocą 100 metrowej skrętki cat 7. Na początku ustawiana jest prędkość 1GB/s a po jakimś czasie spada do 100MB/s. Na innych ruterach też tak się dzieje, na początku jest 1GB/s a potem spada do 100MB/s. W głównym ruterze ustawione jest bez negocjacji na 1GB/s po LAN.
Myślałem że da się jakoś "wymusić" stałą prędkość, żeby po czasie nie zwalniało do 100MB/s.

5

Napisz proszę, czy Ty zapinałeś gniazdka na tym kablu (przelotowe czy zwyczajne końcówki?). 100 metrów równo, czy raczej wiecej niż mniej?
Pozdrawiam serdecznie

6

Ja zapinałem złącza przelotowe, mam teraz prędkości 1000Mb/s, więc jest ok. Wszystko prawie działa według założeń, oprócz tego nie nie mogę się dostać do urządzeń za tym ruterem z zewnątrz mimo przekierowania portów na odpowiednie IP na głównym ruterze. Po LAN wszystko ładnie śmiga (mogę wchodzić na wszystkie urządzenia), tylko z zewnątrz nie można się dostać do odpowiednich urządzeń za tym ruterem.
Muszę dodać jakąś regułę żeby przekierowanie portów z zewnątrz działało?

7

Napisz co zrobiłeś i jak się chcesz "dostać" do tych urządzeń.

8

Na LUCI ustawiłem tylko lokalny adres na 192.168.8.2, podpiąłem kabel ethernetowy z głównego rutera do portu LAN, wyłączyłem DHCP oraz włączyłem WiFi. Urządzenia łączą się za pomocą WiFi i są w jednej puli adresów, co było założeniem.
Natomiast jak zmieniam przekierowania portów na głównym ruterze na odpowiednie IP w sieci LAN, to urządzenia za tym ruterem z LUCI nie są widoczne. Inne urządzenia, które są podpięte do głównego rutera są widoczne z zewnątrz, np. port 85 z zewnątrz jest przekierowywany na port 82 na 192.168.8.60.
Przekierowania na głównym ruterze robiłem wpisując adresy końcowe IP (nie robiąc nic więcej na ruterze z LUCI) i to nie działa, czy powinienem przekierować porty, które mnie interesują na adres tego rutera czyli 192.168.8.2 i na nim dopiero przekierować na odpowiednie adresy IP?

9

Nie, tej z luci robi za ap, nie ma maskarady, nie ma firewalla i wszystko jest lanie. Jeżeli faktycznie zrobiłeś go jako AP to jest tylko konwerterem medium i nie bierze udziału w tej zabawie.