76

Odp: Luci- blokada dostępu do internetu w określonym czasie

Witam
Czy do openwrt luci v.21 z 2021r coś muszę doinstalować, żeby działała kontrola rodzicielska po polsku?
Kotlet trochę odgrzewany dlatego pytam, przepraszam , jestem zielony w te klocki.... :-)

kszuster napisał/a:

Dopisałem do pakietu polską wersję językową.
Wystarczy pobrać i zainstalować paczkę: https://github.com/k-szuster/luci-acces … .1_all.ipk.
Żeby wszystko dobrze się wyświetlało musi być zainstalowana w komplecie z najnowszą wersją programu dostępną tu: https://github.com/k-szuster/luci-acces … .1_all.ipk.
W działaniu programu nic się nie zmieniło.
Przetestowane na OpenWrt BB i CC.

77

zainstaluj i zobacz  . obcjonalnie mozesz blokowac przez firewall  , lub czasowo przez wi-fi  poleceniem z terminala 

ubus call hostapd.wlan0 del_client "{'addr':'4C:11:AE:xx:xx:xx', 'reason':5, 'disassoc ap busy':false, 'ban_time':300000}"  // 300 tys milisekund = 5 min

78

Kompa mam po kablu , próbowałem z url i z pliku ale za każdym razem wyskakuje mi błąd 255

79

Taki błąd mi wywala

Uruchamianie menedżera pakietów
Unknown package 'https://github.com/4IceG/luci-app-timecontrol'.
Błędy
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package https://github.com/4IceG/luci-app-timecontrol.
Polecenie opkg install zakończyło się niepomyślnie z kodem 255.

80

Nie wiem o co chodzi ale po któreś próbie zainstalowało się , Dziękuje za pomoc i wskazanie pakietów :-))

81 (edytowany przez pabloskrak 2022-07-21 18:38:54)

Witam

Widzę że  temat się zatrzymał ponad rok temu jest szansa na jakaś nowszą wersje bardziej zgodną LuCI openwrt-22.03  na  WNDR4300.

Bo z tego co widzę u siebie nadal jest problem z dodawaniem   komputerów i późniejszą potrzeba zmiany w zaporze sieciowej na protokoły ALL a nie 0. albo czy jest jakaś bardziej nowsza wtyczka do blokowania ruchu dla poszczególnych komputerów z rozdzieleniem na dni godziny tak jak to jest w w/w. Dla przykładu wydanie biletu powoduje odblokowanie komputera ale jak bilet się skończy a czas blokady nie minął to nadal jest internet a powinien nastąpić  ponowny jego brak.

82

Znalazłem pomoc tutaj https://github.com/k-szuster/luci-acces … /issues/29
I to mi zadziałało na OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r10925-5000fc53a1 / LuCI openwrt-19.07 branch (git-19.213.54959-a4dc8f0)
dla WNDR4300

83 (edytowany przez pabloskrak 2022-08-01 21:47:45)

A jest jeszcze jakiś sprawdzony sposób aby zablokowało aktywna sesje  a nie tylko nowe bo zdarza się że czasem jak jest aktywna sesja i nastąpi włączenie blokady  o określonej godzinie to nie zrywa sesji tylko ciągle  działa ne np  podczas gry w ROBLOX. Nie ubija trwającej sesji o określonej godzinie.

84

Czym jest wg ciebie "sesja gry ROBLOX"? Jeżeli zablokujesz forward pakietów dla danego hosta to przecież nic nie przejdzie z niego, nie ma znaczenia czy to będzie dostęp do www czy coś innego bo fizycznie pakiet nie przechodzi.

Blokujesz ruch na firewallu po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

85

No właśnie wygląda tak jak by nie blokował ruchu całkowicie lub losowo dziś blokuje jutro nie bez zmiany ustawień. Wiem że to bardzo dziwne ale tak to wygląda.  Sprawdzę to dokładnie  dziś i opisze.

86

Może czas ci się nie synchronizuje na routerze?

87

jak chcesz miec 100%  wyłaczenia - postaw 2 router  a jego zasilanie podlacz przez jakiś sonoff  -  apka na telefon   > wylaczenie  pyk  - nie ma neta ,
wlaczenie  pyk  i jest internet   smile   moze  wydawać  sie to  radykalne - ale tam tez masz harmonogram  włacz-wyłacz  ,  itd .

88

https://s3.amazonaws.com/images.seroundtable.com/google-cat-cable-firewall-cut-1550665957.jpg

smile Ale rozwiązanie też dobre.

89

Witam

Zaktualizowałem oprogramowanie  do najnowszej wersji tj z:
luci-22.03-snapshot-r19304-0e607d60ef-ath79-nand-netgear_wndr4300
do:
luci-22.03-snapshot-r19690-03c251ac14-ath79-nand-netgear_wndr4300-

i teraz pojawił się problem  a mianowicie dodatek acces control w ustawieniach używa godzimy w formacie 00:00 natomiast po aktualizacji reguły firewala  00:00:00 i teraz  albo jedno wywala że nie poprawny format godzinowy  albo drugie  wcześniej nie wywala błędu tylko to jakoś tako działało teraz jest problem przy poprawkach konfiguracji dla kontroli dostępu.

jest jakaś szansa na poprawę albo aktualizację dodatku.

90

Na najnowszej wersji - w gui w wprowadzasz czas np. 09:00 do 10:00, pozwala zapisać. W konfigu ląduje to jako 09:00:00 do 10:00:00 i normalnie wchodzi do firewalla. Nie ma żadnego błędu o problemie z formatem.

Gdzie więc konkretnie masz błąd?

91

A wiec tak:
Wpisując w GUI czas 20:00 do 20:10 i taki zapisując ląduje on w GUI w firewalla jako 20:00 do 20:10 i po zmianie "protokół"  na każdy wyskakuje czerwony monit o błędzie w zakładce o"graniczenia czasowe niepoprawne dwa pola i dopiero po zmianie czasu na 20:00:00 do 20:10:00 jest możliwość zapisania konfiguracji.

czasy

Zmiana i zapisanie konfiguracji w GUI w firewall z czasem w formacie 00:00:00 powoduje wpisanie w GIU z Access Control czasu 20:00:00 do 20:10:00  co jest niezgodne   i przy zapisie wywala błąd "Time value must be HH:MM or empty
Time value must be HH:MM or empty" i trzeba ręcznie zmanić znowu na 20:00  do 20:10

92

Nic takiego u mnie nie występuje. Której wersji openwrt używasz i w jakiej wersji zainstalowałeś dodatek?

Ja mam 22.03, luci-app-access-control w wersji 0.4.3, zmiana protokołu na "kazdy" czy "tcp" nie powoduje na nim wrażenia - w firewallu jest zapis z sekundami, access-control  widzi to jako bez sekund.

93 (edytowany przez pabloskrak 2022-09-11 08:10:27)

Jeśli chodzi o wersję  luci-app-access-control to jest to wersja 0.4.3 natomiast jeśli chodzi o wersję openwrt to jest to najnowsza a dokładnie: luci-22.03-snapshot-r19690-03c251ac14-ath79-nand-netgear_wndr4300. Poprzednią wersje jaka była zainstalowana na routerze to luci-22.03-snapshot-r19304-0e607d60ef-ath79-nand-netgear_wndr4300 i na niej w/w problem nie występował. Problemy zaczęły się po aktualizacji openwrt.

Natomiast zmiana protokołu na każdy  czy inna zmiana w zakładce w firewallu powoduje wyświetlenie monitu jak na zdjęciu  o niepoprawnym wpisie. Pojawia się tam wpis 00:00  co jest błędem bo powinien być spis 00:00:00 i blokuje możliwość zapisu  np po zmianie protokołu. Poprawny wpis i zapisanie konfiguracji firewala powoduje znowu błędny wpis w formacie czasu w dodatku access-control który znowu trzeba edytować aby zapisać.

I nie wiem czy to ma też związek z formatem  czasu ale nie wpisuje w firewalla  ograniczeń co do konkretnego dnia jak ustawie w acces control np tylko sobota i niedziela to w firewall jest KAŻDY i oczywiście znowu czas zmieniony w formacie 00:00

94 (edytowany przez Cezary 2022-09-11 08:05:16)

Coś zepsułeś. Sam dodatek sztucznie dodaje/usuwa te zera sekundowe, więc wygląda tak jak byś miał jakieś "stare" pliki które tego nie robią.

Tak czy siak - to jest funkcja samego firewalla, więc wywal dodatek jeżeli u Ciebie nie działa i rób reguły bezpośrednio w firewallu.

95 (edytowany przez pabloskrak 2022-09-11 08:22:06)

Wiem ale skoro jest to fajnie by było aby działko to poprawnie.

według mnie problem siedzi w dodatku  luci-app-access-control  bilety czasowe też nie działały nawet na poprzedniej wersji.

Zrobię jeszcze czysta instalację   bez wgrywania konfiguracji  i się wyjaśni w 100% wink

96

Witam, czy jest możliwość blokowania danego urządzenia np. po wykorzystaniu  3 h na dobę  z polaczenia? Chidzi mi że dziecko siedzi 3 h ipo tym czasie blokuje mu dostęp do internetu, a na następny dzień ma znowu do wykorzystania 3 h. Nie od godziny którejś do którejś.

97

Czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-blokady#d … ytegoczasu

W tym rozwiązaniu możliwe do zrobienia tylko na iptables, więc na starszej wersji openwrt. Na nowszej musiał byś po prostu tworzyć regułki w firewallu i przeładowywać firewalla.

98 (edytowany przez marek445 2023-11-10 15:09:15)

Czytałem już to wcześniej. Mam openwrt 23.05 więc odpada a druga sprawa to że po restarcie routera trzeba od nowa to ustawiać albo kopiować plik z konfiguracją. Wiesz może jak to zrobić w openwrt 23.05?
Wcześniej miałem fritzboxa tam jeśli chodzi o kontrolę rodzicielskaą to wszystko można było ładnie sobie skonfigurować

99

A może jest coś takiego we wtyczce parental controls?

100

Przecież ci napisałem - zamiast jawnie wołać iptables robisz regułki przez uci i przeładowywujesz firewalla. Jak to będziesz zapisywał to jak zrestartujesz router to przecież regułki zostaną.

To jest openwrt w którym jak czegoś nie ma to musisz sobie zrobić. Ta ideologia nie ma nic wspólnego że jakiś soft producenta dowolnego routera ma coś w standardzie i można sobie to łatwo wykilkać. Więc jakiekolwiek porównywanie do tego czy fritzbox coś miał czy nie mija się z celem. To tak jak byś narzekał że skoda którą masz obecnie nie ma podgrzewanych foteli a ford który miałeś poprzednio miał. No innych sprzęt po prostu.