1 (edytowany przez szyper 2022-08-01 12:55:45)

Temat: znikające powiadomienia push

Witam,

Chciałbym poprosić Was o jakieś sugestie dotyczące dziwnego zachowania powiadomień "push" od Google.
Mam 2 sieci:
1. Domowa - stare Openwrt 19.07 (jeszcze).
2. Firmowa - tu postawiłem niedawno na testy najnowszy Openwrt (był 19.07).

Wszystko ładnie działa, poza jedną sprawą, że telefon w sieci domowej zawsze dostaje powiadomienia push, natomiast przychodząc do pracy niestety jakby to jest uśpione.
Jeśli wyłączę Wifi to na GSM oczywiście otrzymuje powiadomienia (zaległe też).
Jak włączę to przez jakiś czas działają, ale po dłuższym czasie (godziny, dzień) powiadomienia przestają dochodzić.

Podejrzewałem Adblocka, niby pomagało na chwile, ale poźniej to samo.
Podejrzewam DNS'y - ustawiłem teraz na sztywno na próbe googlowe w komorce. Wcześniej miałem w dnsach włączone safesearch i OpenDNSowe, czy inne DNSy (tepsa nask itp).
Czy ktoś może miał podobnie?
Czym to prześledzić?

Pozdrawiam serdecznie.

2

Odp: znikające powiadomienia push

Do sieci firmowej nie musisz się jakoś specjalnie logować? Bo to co opisujesz to wygląda po prostu na brak internetu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie, komorka pobiera przez Wifi adres, VoWifi sobie włącza nawet (chyba nie ma to znaczenia, w domu tez tak jest).
Gdzieś tam poszperalem ze safesearch moze blokować lub może OpenDNS który jest jako pierwszy na liscie serwerów w resolv.conf.auto.
Zbadam jeszcze jakie mam dnsy w domu...
Dzięki Cezary za szybki odzew...
Czym to prześledzić (push) na routerze?

4

tcpdumpem prawdopodobnie, tylko to jest już wysoka warstwa, więc będzie raczej szyfrowanie i nic w sumie nie zobaczysz.

PS. W openwrt jest musl który inaczej odpytuje serwery nazw niż w normalnym linuksie z glibem. Nie robi zapytań po kolei do każdego wpisu w resolv tylko pyta równolegle wszystkie a który odpowie pierwszy ten jest brany.

5 (edytowany przez szyper 2022-08-02 08:43:01)

Na ten moment na 99% winne jest ustawienie safesearch w adblocku dla google.
Testuje pakiet safe-search, zobacze czy jest inaczej.
dzieki za pomysły nt roznych dnsow (sorki, przeedytowalem posta).

Pozdrawiam

6

Generalnie to w ten sposób: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp
Możesz też klasyfikować klientów i dawać im odpowiednie rzeczy: https://openwrt.org/docs/guide-user/bas … al_options

7

Dzięki za podpowiedzi,

Wystarczyła opcja list dhcp_option '6,X.X.X.X,X.X.X.X' dla danego interfejsu.
A oddzielne hosty robie tagiem i tam daje specyficzne inne itp.
Zaciekawiło mnie to, że jak manualnie zmienie plik configa dhcp to luci tego nie widzi, czy luci tworzy jakies swoje cache zmian?

Na razie pushe przy pakiecie safe-search przychodzą...

8

Gui ma swoje cache ale nie danych. Dane są na bieżąco czytane. Może to co zmieniłeś to luci akurat nie obsługuje i nie wyświetla.

9

No z ciekawości przed postem dodalem recznie ta opcje '6,xX....' recznie i wszedłem do luci i nie widze.
Hmm, linijka dodana przez luci
list dhcp_option '6,208.67.222.222,8.8.4.4'

jak usunę ręcznie z pliku /etc/config/dhcp powyższa linijke to luci dalej widzi ten wpis.
Z innej przegladarki to samo.
Bardzo ciekawe, troche off-topic, wiem, że nie lubisz Cezary interfejs Luci, ale to tak jak pewnie nie używasz Midnight Commander'a, a ja lubie wizualnie bardziej.

Pozdrawiam

10

Sprawdzę później w domu czy luci to w ogóle widzi.