876

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Wracam po chorobie, sprawdzam forum, a tam ten post:

MiG25 napisał/a:

Drugi MF286D zaktualizowany Framworkiem bez potrzeby rozkręcania ( Najpierw z Play do Nordic ,a później z Nordic do OpenWRT - choć możnaby od razu to robić.

Ale progress, nieźle.

Czyli nie trzeba rozkręcać routera, żeby podmieniać zawartość plików korzystając z oficjalnego softu do update.

Ja w między czasie się złamałem i podpiąłem serial i mogę powiedzieć, że ta binarka
https://busybox.net/downloads/binaries/ … box-armv7l
ściągnięta curl'em i zapisana jako `busybox` wystawia ładnie `telnetd` i można się połączyć z routerem normalnie po kablu sieciowym. Pewnie ta informacja nikomu już nie będzie potrzebna. Chociaż potrafię wyobrazić sobie opcję taką, że ktoś zmienia stock'ową partycję i dodaje tam inny BusyBox, dorzuca skrypt do autostartu `telnetd` i regułę w IPTABLEs i flashuje to oficjalnym softem.

877

MiG25 napisał/a:

Partycje mtd0 mtd3 mtd4 mtd5 mtd7 mtd10 mtd11 mogą być czyszczone ( nand erase) i orginał je odbuduje ( czasami nawet trzeba je wyczyścić ,żeby dało się zrobić OTA Update) , więc ich przywracać nie trzeba.

Mam jedna sztuke, ktora stanela na B02 i meldowala: Update is ongoing...

Po odpaleniu (parę razy):

flash_erase /dev/mtdX 0 0

(gdzie X to po kolei numerki z postu MiG25) i resecie, wreszcie w GUI dostałem informacje, ze jest nowy soft!

Co ciekawe proces update'u OTA powoduje na początku reset, po którym można dostać się dalej do GUI i zobaczyć starą wersję softu - jest to trochę mylące. Patrząc na output z serial, widać, że po resecie update się mieli i trwa to dobrą chwilę.

Co ciekawe, mtd7 nie może zostać w całości wyczyszczone. Miałem tak na dwóch sztukach. Dodatkowo na tej sztuce z B02, kasowanie mtd0  też rzucało błędem.

Aha, warto też pewnie wspomnieć, że któraś partycja to overlay więc po odpaleniu powyższych komend resetują się ustawienia (w tym hasło do GUI wraca co domyślnego).

878 (edytowany przez MiG25 2022-07-24 21:06:10)

Cezary napisał/a:

Nie mam bezpośredniego dostępu do MF286D więc nie sprawdzę ale w MF286R działa zalogowanie się przez adb do modemu i po prostu wyłączenie ledów przez echo 0 w /sys/class/leds/*/brightness Tak po prostu, modem mapuje je sobie jako zwykłe ledy.

Tak ,to działa (trzeba mieć zainstalowane adb), wyłącza diody po kolei: power , voice , 3G/4G i sgnał :

adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:power_blue/brightness"
adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:voice_blue/brightness"
adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:net_blue/brightness"
adb shell "echo "0" > /sys/class/leds/led:signal_blue/brightness"

Dioda WiFi i ewentualnie ta led w środku jest już sterowana bezpośrednio przez system:

echo "0" > /sys/class/leds/blue:wlan/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/blue:internal_led/brightness

EDIT: Choć za jakiś czas sygnał jednak się pojawia , trzeba znaleść co go permanentnie wyłącza ...

879 (edytowany przez smereka 2022-07-25 14:21:56)

Nie trzeba rozkręcać żeby wgrać to luksusowo smile  Ale teraz pytanie. Czy da się zrobić kopię zapasową niezbędnych w razie czego partycji bez rozkręcania. Ja osobiście bez tej kopii w ciemno bym nie ryzykował. Jest jakiś sposób?

PS. Jedzie do mnie wersja z t-mobile. Potrzebne coś z niej jest komuś jakiś rozkład partycji czy to na to same kopyto wszystkie mf286d robione? Pisze bo jak dobrze pamiętam ktoś gdzieś prosił o jakieś wersje...

880

Nordic, play. Nic nie wiadomo o t-mobile? Jeżeli faktycznie jest to t-mobile to podłącz serial i zobacz czy wszystko się zgadza w partycjach itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

881 (edytowany przez smereka 2022-07-25 14:36:31)

Tak uczynię jak dojedzie. Chyba ze ktoś już go patroszył to niech da znać. Zresztą dla kopii partycji i tak będę...

882

No i najprawdopodobniej Framework do niego nie ruszy , trzeba będzie przygotować specjalny ( potrzebny będzie wynik z :

nv show |grep  wa_version

883 (edytowany przez pawol 2022-07-26 13:19:46)

Dobra jest taka sytuacja:
- mam D z Playa z wrzucownym Openwrt
- chce cofnąc sie na oryginał i zrobić przejscie na Nordic używajac frameworka . Po to żeby podniosł mi modem
- zakładam, że update modemu na Nordic  dojdzie do ostatniej wersji
- przechodzę z powrotem na OpenWrt.

Są jakieś "przeciw" zeby to się udało?

884 (edytowany przez stich86 2022-07-26 13:34:41)

pawol napisał/a:

Dobra jest taka sytuacja:
- mam D z Playa z wrzucownym Openwrt
- chce cofnąc sie na oryginał i zrobić przejscie na Nordic używajac frameworka . Po to żeby podniosł mi modem
- zakładam, że update modemu na Nordic  dojdzie do ostatniej wersji
- przechodzę z powrotem na OpenWrt.

Są jakieś "przeciw" zeby to się udało?

you can update modem's module also on OpenWRT (using ABD and AT+FOTACR commands), it's not necessry to use the ZTE Framework smile

885 (edytowany przez MiG25 2022-07-26 13:59:31)

@stich86 ,update Yes, but first you have to change a base from Play to Nordic ,and this only by Framework ,or outside... Or you have a solution to flash a base on OpenWrt?

@pawol, nie ma żadnych przeciw ,mi się to udawało bez problemów, trzeba tylko pamiętać żeby ustawiać imei przed każdym ota na taki z Nordic,inaczej nie znajdzie aktualizacji (pisałem tutaj już wcześniej o tym).

No albo robisz tylko base Frameworkiem (ten ode mnie tez przerobi modem na Nordic B02 i od razu da OpenWrt) ,a później tak jak stich86 pisze (tak też robilem).

886

@stitch
would describe in details how to update modem on openwrt?

@mig
masz jakis fake IMEI Nordic?

887

@Leo-PL

next week I should receive MF289F, board is similar to MF286D (except for the modem that is a Qualcomm X55 Cat.20).
Can you help me to build OpenWRT for it?

Currently InitRAMFS of MF286D is booting on MF289F, but without network.

So I think it will necessary to change dts\dtsi for the new HW

Let me know smile

888

MiG25 napisał/a:

@stich86 ,update Yes, but first you have to change a base from Play to Nordic ,and this only by Framework ,or outside... Or you have a solution to flash a base on OpenWrt?

only way to switch the base firmware, without ZTE framework, is QPST tools.

If only socat\ser2net working like DIAG mode, it will be very easy to do sad

889 (edytowany przez stich86 2022-07-26 14:10:56)

MiG25 napisał/a:

only way to switch the base firmware, without ZTE framework, is QPST tools.

If only socat\ser2net stars to work like DIAG mode, it will be very easy to do sad

pawol napisał/a:

@stitch
would describe in details how to update modem on openwrt?

@mig
masz jakis fake IMEI Nordic?

you can find the procedure on my MEGA folder:

Nordic B02 up to B11 -> https://mega.nz/folder/ypgUkKyL#QBWE3kA3WUlw2rq19q9F4Q
Elisa B03 up to Elisa1 B06 -> https://mega.nz/folder/ehAwlLCQ#G5EcKgA2sPjxVokkMLE_VQ

To update Nordic using FOTA on original firmware you can use this IMEI:

nv set imei=866754040397403

890

Mówiłem, że o tym pisalem:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 41#p271141

891 (edytowany przez pawol 2022-07-26 16:47:25)

rozumiem imei zmieniam na poziomie UBoota

892 (edytowany przez Leo-PL 2022-07-26 17:23:37)

stich86 napisał/a:

@Leo-PL

next week I should receive MF289F, board is similar to MF286D (except for the modem that is a Qualcomm X55 Cat.20).

Let me know smile

@Królik (author of support for 286D, I did previous ath79-based boards) knows the platform better than I do.

I'd start from dumping stock FW MTDs, partition layout (/proc/mtd), and device tree - /sys/firmware/fdt if available, if not, making a tarball from /proc/device-tree. Not to mention the boot log ;-]

A lot of info is here: https://fccid.io/SRQ-MF289F/Internal-Ph … 333543.pdf - HW differs quite substantially, though at least one switch port should establish link, the same QCA8075 penta-PHY is used.

BTW. I just looked i up on auction sites - expensive AF.

pawol napisał/a:

Nie, w samym stockowym systemie.

893 (edytowany przez MiG25 2022-07-27 05:05:25)

Looks like mix of MF286D and MF289F would be the best ( PCB from MF286D is beter ,becouse of USB and switch ... and modem from MF289F is better )

894 (edytowany przez mafalde 2022-07-27 08:00:02)

Mam problem z ustawieniem OpenWRT dla MF286D. Urzadzenie zestawilo polaczenie, ale jest wolno (~20Mbit DL) i wydaje mi sie, ze nie agreguje czestotliwosci.
Jest to fizycznie ta sama sztuka, która na stockowym FW agregowala mi 3CA i osiagala conajmniej 3x szybsze predkosci, wiec jestem pewien, ze to cos z ustawieniami.

Pytania:
1. Ktory dev ttyUSB uzyc? Wydaje sie, ze `/dev/ttyUSB1` i `/dev/ttyUSB2`dzialaja. Przy `/dev/ttyUSB0`nie moge odczytac zadnych danych. To samo przy `/dev/cdc-wdm0`.
2. Firmware nie ma ustawionego interface domyslnego dla LTE wiec dodalem interface z `QMI Cellular`. Czy musze ustawic cos jeszcze?
3. Jak to jest, ze wiekszosc obrazow dla urzadzen jest od razu skonfigurowana w 100%. Tutaj mamy build, ktory jest de facto testowy (OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19540-945b13e369) i po slashowaniu wymagana jest dodatkowa konfiguracja, zeby w ogole zestawic polaczenie.
4. Czy firmware wplywa na sposob zestawiania polaczenia przed modem? Urzadzenie stoi w tym samym miejscu, ma ta sama karte SIM. Przy zalozeniu, ze sygnal jest taki sam, moze progi czulosci sa inne, np OpenWRT uwaza, ze sygnal jest za slaby, a stock FW sie laczy?

/etc/config# cat 3ginfo 

config 3ginfo
        option network 'wwan0'
        option device '/dev/ttyUSB2'

/etc/config# cat modemband 

config modemband
        option wanrestart '0'
        option modemrestart '0'
        option notify '0'
        option set_port '/dev/ttyUSB2'
        option iface 'wwan0'

/etc/config# cat network 

config interface 'loopback'
        option device 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
        option ula_prefix 'fda8:ef06:3af3::/48'

config device
        option name 'br-lan'
        option type 'bridge'
        list ports 'eth0'

config interface 'lan'
        option device 'br-lan'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        option ipaddr '192.168.32.1'

config interface 'wan'
        option device 'eth1'
        option proto 'dhcp'

config interface 'wan6'
        option device 'eth1'
        option proto 'dhcpv6'

config switch
        option name 'switch0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option ports '2 3 4 0'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '2'
        option ports '5 0'

config interface 'qmi'
        option proto 'qmi'
        option device '/dev/cdc-wdm0'
        option apn 'internet'
        option auth 'none'
        option pdptype 'ipv4'

/etc/config# cat sms_tool 

config sms_tool 'general'
        option pnumber '48'
        option prefix '1'
        option ledtimeon '1'
        option ledtimeoff '5'
        option lednotify '0'
        option checktime '10'
        option mergesms '0'
        option information '1'
        option ussd '0'
        option pdu '0'
        option storage 'SM'
        option prestart '6'
        option ledtype 'D'
        option sendport '/dev/ttyUSB2'
        option readport '/dev/ttyUSB2'
        option ussdport '/dev/ttyUSB2'
        option atport '/dev/ttyUSB2'
/etc/config# modemband.sh 
Modem: ZTE MF286D
Supported LTE bands: 1 3 7 8 20 28 32 38
LTE bands: 1 3 7 

1: FDD 2100 MHz
 3: FDD 1800 MHz
 7: FDD 2600 MHz
 8: FDD  900 MHz
20: FDD  800 MHz
28: FDD  700 MHz
32: SDL 1500 MHz
38: TDD 2600 MHz

895

1. Z /dev/ttyUSB0 nie odczytasz żadnych danych , do tego są następne /dev/ttyUSB1 i /dev/ttyUSB2.
2. Pewnie jeszcze dodać to "qmi" do firewalla obok "wan"
3.Jak chcesz mieć od razu wszystko skonfigurowane to wgraj obraz mifi .
4. Nie ma to znaczenia ,dopóki sam nie zaczniesz ustawiać bandów , być może lockcellow. Może trzeba jeszcze włączyć flow offloading...

896

Jak chcesz mozesz przetestowac moj obraz, jest wstepnie skonfigurowany https://github.com/4IceG/ZTE-MF286D

Wiadomo do konfiguracji na ten moment jest jeszcze apn, hasla i wi-fi.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

897

@stitch
thanks for your description how to update Nordic modem on openwrt

Is there any method to replace Play modem fw onto Nordic fw on Openwrt?

898

pawol napisał/a:

@stitch
thanks for your description how to update Nordic modem on openwrt

Is there any method to replace Play modem fw onto Nordic fw on Openwrt?

ATM no, you have to use ZTE Framework (on stock firmware), or QPST using and MiniPCIe-2-USB adapter on PC

899 (edytowany przez stich86 2022-07-27 09:41:46)

MiG25 napisał/a:

Looks like mix of MF286D and MF289F would be the best ( PCB from MF286D is beter ,becouse of USB and switch ... and modem from MF289F is better )

yes, but i need to put it outside, MF289F motherboard is small. The USB should be present (but not soldered). It near the SIM tray and shoul be and micro-USB port

HW (cpu and wifi) seems equals to MF286D, may be the switch on-board is different

i'll open a new topic when i'll get the modem (hope by the end of this week) smile

Leo-PL napisał/a:
stich86 napisał/a:

@Leo-PL

Let me know smile

@Królik (author of support for 286D, I did previous ath79-based boards) knows the platform better than I do.

I'd start from dumping stock FW MTDs, partition layout (/proc/mtd), and device tree - /sys/firmware/fdt if available, if not, making a tarball from /proc/device-tree. Not to mention the boot log ;-]

A lot of info is here: https://fccid.io/SRQ-MF289F/Internal-Ph … 333543.pdf - HW differs quite substantially, though at least one switch port should establish link, the same QCA8075 penta-PHY is used.

BTW. I just looked i up on auction sites - expensive AF.

pawol napisał/a:

Nie, w samym stockowym systemie.

Yes, I got it for 60€ (the VF Italy version). I'll dump the nvram of the modem (that is recognized by QPST) and write on it a backup of the German version to see if it aggregates the B20 band. Our version (IT) does only b1+b3+b7 :\

900

First try with AT command for changing bands , maybe this will be enough (like B32 in MF286D)