2,801

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Cezary napisał/a:

Więc masz, przynajmniej się przyznaje do tego. A czy działa to już musisz sprawdzić.

W takim razie pozostanie jeszcze ożenić mesh z VLANami... Testował ktoś batmana? https://openwrt.org/docs/guide-user/net … esh/batman

2,802

To już nie ten wątek. Jak coś konkretnego chcesz wiedzieć to spytaj się w nowym wątku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,803

Jeszcze szarpię się z wyborem. Orientuje się ktoś czym się różni (MediaTek MT7915DA, MediaTek MT7915DN) w Totolink X5000R od MediaTek MT7915E w Cudy X6 ? Nie mogę się doszukać specyfikacji. Teoretycznie oba potrafią to samo, a jednak różne oznaczenia.

2,804

"Multi-Gigabit Performance

MediaTek MT7915 integrates a simultaneous dual-band architecture that delivers multi-gigabit Wi-Fi speeds via either 4x4 (MT7915A) or 2x2 (MT7915D) antenna options."

Znaczenie ma czy pierwsza litera jest D czy A. Ostatnia litera to może być np. obudowa.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,805

Królik napisał/a:

"Multi-Gigabit Performance

MediaTek MT7915 integrates a simultaneous dual-band architecture that delivers multi-gigabit Wi-Fi speeds via either 4x4 (MT7915A) or 2x2 (MT7915D) antenna options."

Znaczenie ma czy pierwsza litera jest D czy A. Ostatnia litera to może być np. obudowa.

No właśnie, a według opisu ze strony OpenWrt Cudy ma MediaTek MT7915E...

2,806

CONFIG_MT7915E: MediaTek MT7915E (PCIe) support:

This adds support for MT7915-based wireless PCIe devices, which support concurrent dual-band operation at both 5GHz and 2.4GHz IEEE 802.11ax 4x4:4SS 1024-QAM, 160MHz channels, OFDMA, spatial reuse and dual carrier modulation.

2,807

Cezary napisał/a:

CONFIG_MT7915E: MediaTek MT7915E (PCIe) support:

This adds support for MT7915-based wireless PCIe devices, which support concurrent dual-band operation at both 5GHz and 2.4GHz IEEE 802.11ax 4x4:4SS 1024-QAM, 160MHz channels, OFDMA, spatial reuse and dual carrier modulation.

Dzięki, czyli niby obsługuje MIMO 4x4 i kanały 160MHz ale w budżetowym routerku tego nie wykorzystano (chyba).

2,808 (edytowany przez IreuN 2022-07-21 12:28:15)

Hej, trochę się zagubiłem w routerach więc muszę zapytać tutaj..

Tutaj - https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi - napisane zostało że RT-AX53U ma MediaTek MT7621AT
Tutaj - https://wikidevi.wi-cat.ru/ASUS_RT-AX53U - napisane zostało że RT-AX53U ma Broadcom BCM6755

O co tutaj chodzi? Dwie wersje? Broadcom z tego co wiem nie jest wspierany przez OpenWrt..

A jeśli ma mediateka - budujesz pod niego obrazy?

2,809

Dobre pytanie kto się pomylił. Dla niego nie buduję, on dopiero się pojawił w wersji rozwojowej i nie został jeszcze przeniesiony do gałęzi stabilnej.

2,810

No właśnie - FCC ID jakie tam podali przenosi do "ASUSTeK Computer Inc -RTAX8A00" co zaś w dokumentach jest przedstawiane jako RT-AX55. No i ułożenie anten też się nie zgadza. Więc chyba wi-cat się walnął big_smile

To zakładając, że to Mediatek, i jest już w gałęzi rozwojowej, to raczej nie będzie strzałem w stopę kupienie go, bo pewnie w końcu znajdzie się w gałęzi stabilnej?

2,811

Dokładnie tak.

2,812

MrQ napisał/a:

Jeszcze szarpię się z wyborem. Orientuje się ktoś czym się różni (MediaTek MT7915DA, MediaTek MT7915DN) w Totolink X5000R od MediaTek MT7915E w Cudy X6 ? Nie mogę się doszukać specyfikacji. Teoretycznie oba potrafią to samo, a jednak różne oznaczenia.

Testowałes już może OpenWRT na Cudy X6? Buildy są u Cezarego.

2,813

IreuN napisał/a:

No właśnie - FCC ID jakie tam podali przenosi do "ASUSTeK Computer Inc -RTAX8A00" co zaś w dokumentach jest przedstawiane jako RT-AX55. No i ułożenie anten też się nie zgadza. Więc chyba wi-cat się walnął big_smile

To zakładając, że to Mediatek, i jest już w gałęzi rozwojowej, to raczej nie będzie strzałem w stopę kupienie go, bo pewnie w końcu znajdzie się w gałęzi stabilnej?

Raczej Mediatek smile

https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 1b9f38c03c

2,814

Czy zamiana netgeara 6220 na 6800 to krok do przodu czy zostać na tym 6220 ?

2,815

R6800? Więcej ramu i chyba radio lepsze (w sensie bitrate).

2,816

Tak r6800 netgear

2,817

Przewrotnie spytam: czy ktoś namierzył źródło X5000R?
Jedyne gdzie widzę, że są "do kupienia" to Aliexpress, ale nawet nie będę linkował bo cena w aktualnym przeliczeniu ponad 350zł.

Chciałbym poszerzyć sieć, którą mam (2x unifi), ale już z WiFi 6.
Póki co nie widzę zalet Unifi na tyle by dopłacać.

2,818

Cudy X6 zobacz. Ponoć to prawie to samo, a jest wspierany. I także go jeszcze nie kupiłem smile

2,819

Te Cudy z Allegro się rozeszły prawie do zera (w „Conradzie” jeszcze mają, chociaż i tak nietanio).
Xiaomi AX3600 jeszcze warty rozważenia z tych, co są dostępne, ale to już trochę droższy.
Albo tańszy AX3200 na 7622.

2,820

Odnośnie Cudy - przewijał się w tym wątku, ale chyba nie widziałem rzetelnego testu?
W recenzjach tego produktu widziałem problemy z utrzymaniem >300 Mbit/s na radiu (na łączu 1 gigowym)

2,821

Nie wiem. Ja nie mam, nikt w moim otoczeniu go sobie nie kupił więc nawet nie miałem okazji na półgodziny się nim pobawić.

2,822

ASUS RT-AX53U wygląda bardzo smacznie, ma USB

2,823

Kupiłem AX53U - jest fajny cashback do 12 sierpnia (xkom/komputronik), wychodzi za 159zł smile

2,824

@andrut zdradzisz jak zdobyć taki cacheback?
Chciałem dokupić drugiego totolinka ale chyba wymienię go na 2xAX53U

2,825

dnosal napisał/a:

@andrut zdradzisz jak zdobyć taki cacheback?
Chciałem dokupić drugiego totolinka ale chyba wymienię go na 2xAX53U

Wpisz w google "letni cashback asusa"