Temat: Konfiguracja printservera TL-WDR4300 v1 z gargoyle

Witam,
na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ dopiero co zaczynam przygodę z Gargoyle. Zdecydowałem się na alternatywne oprogramowanie ponieważ zrywało mi często połączenie pomiędzy routerem a netgear EX6120. Teraz jest lepiej tylko, że nie mogę zrobić serwera wydruku dla HP960c. Szukałem, czytałem i dalej w ciemnym lesie. Komunikat przy drukarkach; DeskJet 960C jest podłączona przez USB. Możesz połączyć się z drukarką po adresie IP 192.168.1.2 przez protokół HP JetDirect, niestety nie potrafię tego rozwiązać i prosiłbym o łopatologiczną pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.

2

Odp: Konfiguracja printservera TL-WDR4300 v1 z gargoyle

Ale czego nie potrafisz rozwiązać, bo tego nie napisałeś? W gargoyle printserwer jest i właśnie go uruchomiłeś. To czy ta drukarka będzie chciała tak działać to już inna historia. Klienta windowsowego konfigurujesz tak: https://openwrt.org/docs/guide-user/ser … re_clients

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bardzo dziękuję, o to chodziło. A ja jakieś wgrywania przez putty. big_smile Jeszcze raz dzięki, byłeś pomocny. Pozdrawiam.

4

Witam,
w związku z tym , że przygodę z alternatywnym oprogramowaniem zaczynam mam pytanie dotyczące softu. Wgrałem do mojego routera gargoyle w wersji 1.6 czyli najstaszej, ponieważ wyczytałem jeżeli Gargoyle w wersji 1.13 nie należy używać z routerami wyposażonymi w 32MB (lub mniej) pamięci RAM. Byłem chyba w błędzie bo mój router posiada pamięci 8 MB ale flash a ramu 128 MB. W związku z tym chyba mogę wgrać do niego najnowszy soft? Proszę o potwierdzenie. Może wgrać coś innego jeżeli będzie lepiej dogadywało sie z moim sprzętem, jakieś propozycje? Jeżeli chodzi o serwer wydruku chciałbym pójśc o krok dalej i uruchomić AirPrint i wiem, że muszę zainstalować CUPS. Bardzo proszę o pomoc i poradę.

5

Tak możesz zrobić aktualizację, ale bez zachowania konfiguracji. Używasz do tego obrazu sysupgrade, jeżeli wyskoczy info że obraz nie jest kompatybilny to robisz to przez ssh.

cupsa nie zainstalujesz, bo go fizycznie nie ma w pakietach.

6

Dziękuję za odpowiedź, czyli zostać na gargoyle, czy jakaś sugestia zmiany? Z tego co wyczytałem cupsa trzeba dograć, tylko czy do tego softu będzie taka możliwośc?

7

Jak znajdziesz pakiety robione przez kogoś to możesz dograć; oficjalnie nie ma pakietów do cupsa.

8

Jeszcze jedna wątpliwość, sorki, wersja 1.13 opisana jako testowa czy 1.12?

9

Obie wersje są obecnie "stabilne".

10

Dziękuję BARDZO.

11

Mam problem i proszę o pomoc jak to naprawić. „ pamięć flash routera jest zapełniona …

12

Przywróć ustawienia domyślnie lub skasuj ręcznie to czym zapchałeś flash. Wszystkie zmiany są w katalogu /overlay.

13 (edytowany przez _mirek_ 2022-07-15 22:41:33)

Cezary a tak bardziej łopatologicznie gdybyś to wyjaśnił, byłbym bardzo wdzięczny. Uważam, że pamięci nie zapchałem ponieważ nic tam nie robiłem, nie znam się na tym. Wgrałem oprogramowanie nowe ze 3 m-ce temu i tyle. Nie bardzo potrafię się do rutera zalogować raz się uda raz nie a przejście do ustawień jest niemożliwe.

14

Jednak router ci wypisał że masz pamięć routera jest zapełniona więc czymś jednak zapchałeś. Wszystko co potrzebujesz masz w faq na górze tej strony - tam masz czym i jak się dostać do routera. A później albo usuwasz albo, jak nie wiesz co usunąć, wpisz po prostu firstboot i daj enter to zrestartuje się do ustawień domyślnych. Jednak z gui to jest prostsze to wykonania bo masz tam przycisk od tego.
Zawsze możesz też nacisnąć reset na 20s to sam się zrestartuje do ustawień domyślnych, o ile jeszcze tam żyje system.

15

Mój problem prawdopodobnie powstał z winy dostawcy internetu. Niestety jak do tej pory internet tylko w telefonie (mimo wszystko ograniczone możliwości smile ) a chciałbym wykorzystać iPhone jako modemu komórkowego w ruterze i znowu prośba co i jak trzeba zrobić. Nie potrafię skorzystać z hotspota przez USB ponieważ nie miałem zainstalowanego iTunesa a WIFI w komputerze nie posiadam.

16

Teraz to w ogóle piszesz trochę nie na temat w tym wątku.
Włącz sobie w iphone hotspot osobisty, a w gargoyle wybierasz tryb połączenia bezprzewodowego (dhcp), wybierz sieć którą udostępniłeś w iphonie, zapisz i to tyle w sumie. Nie ma to nic skompilowanego.

17 (edytowany przez _mirek_ 2022-07-17 12:22:53)

W sumie to było trochę na temat, bo na mus potrzebuję internetu smile. Nie sądziłem, że to takie proste i oczywiste, wydawało mi się jakieś pakiety i coś jeszcze... Dzięki za cierpliwość, jak coś wyskoczy znowu będę nękał. Nie chciałem zaśmiecać nowym wątkiem, bo jakby kontynuacja problemu.

18

No ale jak to się ma do "konfiguracji printeservera z gargoyle"?

19

Wybacz, że znowu nie w temacie ale mam pytanie odnośnie "Przywrócenia domyślnej konfiguracji". Udało mi się zalogować do routera i zainicjowałem przywróć domyślną konfigurację, cały czas kręci ładowanie oryginalnych plików konfiguracyjnych, co robić. Internet jest, diody na routerze ok.

20

Zrestartuj. Jeżeli nie zadziałało to będzie bez zmian, jeżeli zadziałało to wstanie na domyślnej konfiguracji.

21

Żeby zakończyć...
po przywróceniu domyślnej konfiguracji wgrałem oprogramowanie bez zachowania jej i komunikat o zajętej pamięci znikł. Po przywróceniu z backupu ten sam problem. Wgrałem jeszcze raz, wklepałem wszystko z palca, jak do tej pory ok i niech tak zostanie. Dzięki za pomoc.