1

Temat: WR1043 + 3g (DE NettoKom)

Witam

W moim ruterku, do którego do tej pory podłączony był usb stick 3g z kartą Play (wszystko pięknie działało), zmieniłem kartę na niemiecką kartę NettoKom (ruter też zmienił położenie gdzie takowa sieć działa).
Problem polega na tym iż stick nie łapie połączenia z niemiecką siecią mimo zmiany ustawień na stronie konfiguracyjnej (apn, login i hasło). Karta na podanych danych działa w telefonie (łączy się z siecią i jest możliwość przesyłania danych)
Dane zmieniałem używając strony gargoyl'a. Dane ze strony wiki o połączeniu:

Punktu dostępu (APN)     Nazwa użytkownika     Hasło     Uwierzytelnianie
internet.eplus.de             nettokom                    nettokom       PAP

Czy ktoś może wiedzieć na czym może polegać problem. Tym bardziej że router z tym samym stickiem działał w Polsce "na Playu".

2

Odp: WR1043 + 3g (DE NettoKom)

A podłącz do komputera i zobacz czy na tych danych się podłączy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

A podłącz do komputera i zobacz czy na tych danych się podłączy.

Co powinienem zrobić jeżeli zadziała a co jeżeli nie zadziała? Pytam bo jak będę na miejscu do puki nie uruchomię routera nie mam dostępu do internetu.

4

Jak nie zadziała na komputerze to problem z danymi, zasięgiem, modem lub brak pieniążków na koncie smile

Jak zadziała to na routerze też musi.

5

Cezary napisał/a:

Jak nie zadziała na komputerze to problem z danymi, zasięgiem, modem lub brak pieniążków na koncie smile

Jak zadziała to na routerze też musi.

Jak to mawiają "musi to na rusie ... "
Karta działał w telefonie więc nie jest to problem zasięgu ani braku pieniążków na koncie. Modem i router działały na karcie Playa w PL bez zarzutu wiec i ten problem odrzucam. Jaka jeszcze  konfiguracja może wchodzić w rachubę? Czy można w sposób jawny podać jaki metodę uwierzytelnienia jaką należy użyć?

6

http://www.nettokom.de/tarife/datentarif.html

Nie wiem czy ma znaczenie wielkość liter, ale sprawdź: NettoKOM.

7

Cezary napisał/a:

http://www.nettokom.de/tarife/datentarif.html

Nie wiem czy ma znaczenie wielkość liter, ale sprawdź: NettoKOM.

OK. Sprawdzę. Jeżeli to nie zadziała masz jakiś pomysł? W domu nie mam innego dostępu do internetu a nie chciałbym zastawiać rodzinę na kolejny dzień bez dostępu.

8

eplus przyznaję się do innego usera. Zakładam więc że nettokom jest virtualnym, jak nasze tak-tak czy coś ten deseń? W takim razie powinien połączyć się bez problemu. Obserwuj czy modem zmienia światełka (loguje się do sieci). Bo może być też tak że ten operator chodzi na innej częstotliwości, której modem nie obsługuje.

9

Cezary napisał/a:

eplus przyznaję się do innego usera. Zakładam więc że nettokom jest virtualnym, jak nasze tak-tak czy coś ten deseń? W takim razie powinien połączyć się bez problemu. Obserwuj czy modem zmienia światełka (loguje się do sieci). Bo może być też tak że ten operator chodzi na innej częstotliwości, której modem nie obsługuje.

Tak NettoKOM jest wirtualnym operatorem. A modem nie loguje się do sieci.

10

A to masz problem z modem. O ile podałeś pin (o ile jest ustawiony) to ma się modem samodzielnie połączyć z siecią inaczej sam modem nie widzi sieci.

11

Jaki w ogóle to modem? DE działa na 1900 i 2100 MHz. Może modem nie wspiera tego?

12

Jaki w ogóle to modem? DE działa na 1900 i 2100 MHz. Może modem nie wspiera tego?

13

Modem to Vodafone k3565-rev2, czyli Huawei E160.

14

Wiec to nie to, ma wszystkie częstotliwości jakie trzeba.