Temat: TL-MR3020 v3.20

Cześć forumowicze!

Od jakiegoś czasu bawię się tym routerkiem i postawiłem na nim OpenWrt. Wasze forum było mi mocno pomocne a zwłaszcza przy konfiguracji połączenia 3G. Jednak tym razem nie o tym. Z racji tego, że urządzonko ma słaby zasięg wifi (pracuje jako AP -> internet z modemu daje na inne urządzenia po wifi) zacząłem myśleć nad modem dodającym zewnętrzną antenę. Niestety elektronikiem jestem amatorem i dlatego wolałbym się dopytać bardziej doświadczonych użytkowników.

Mam wersję 3.20 "mocniejszą" z microusb. Znalazłem w necie poradniki jak dodać antenę ale wszystkie są do wersji słabszej a widać na pierwszy rzut oka, że płytki się od siebie różnią, stąd moje wątpliwości.

PunBB bbcode test
Na płytce widać dwie antenki (J21 i J22) do której mam się dolutować ? W poradnikach dopinają się do antenki AN2, co jak mi się wydaje, będzie J22. Czy mogę rozlutować zworkę J5 i dolutować się do padów przed zworką? Na ścieżce będzie "+" a na polu masowym "-"? Wszędzie w poradnikach przecinają ścieżkę na samej antenie i wlutowują się bezpośrednio w nią.
Dodam, że planuje wlutować gniazdo uFL i podpiąć pigtail uFL -> SMA i wkręcić antenkę 3dBi

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie tongue

2

Odp: TL-MR3020 v3.20

Generalnie - powinieneś zrobić obie. Układ radiowy ma dwa strumienie i korzysta z obu anten, więc żeby uzyskać jak najlepsze warunki pracy i przepustowość to powinieneś dołożyć dwie anteny zewnętrzne.
Ale... jak zrobisz jedną to tez będzie pracował, co najwyżej ona będzie miała lepszy sygnał odbiorczy i będzie sprzętowo uważana za "główną". Więc chyba spokojnie możesz zrobić zewnętrzną dowolną z nich.
Tylko to jest mediatek MT7628, więc cudów się nie spodziewaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie spodziewam się cudów ale troszkę chciałbym poprawić zasięg. A mogę zrobić tak jak myślę i rozlutować zworkę i wlutować się w pady czy lepiej na samej antenie ? (widać, że za zworką a przed antenką są elementy dyskretne)

4

Generalnie to co ludzie robili to było wlutowanie się bezpośrednio w pady anteny. Nie wiem, nie robiłem ani tym bardzie nie mierzyłem, więc nie wiem czy takie podejście jest odpowiednie. W sumie możesz wlutować się w miejsce anteny, a jak coś będzie szalało to zejdziesz do zworki po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

W sumie pomysł niezły. Dzięki, zamówię gniazdo i pigtaile i zobaczymy smile

6 (edytowany przez MiG25 2022-07-11 09:53:39)

Te punkty tuż przed J3 i J5 są po to ,żeby wlutować się bezpośrednio przewodem antenowym ( pod nimi są masy do wlutowaniu ekranu tego przewodu).

7

MiG25 napisał/a:

Te punkty tuż przed J3 i J5 są po to ,żeby wlutować się bezpośrednio przewodem antenowym ( pod nimi są masy do wlutowaniu ekranu tego przewodu).

Tak się domyślałem. I chyba trzeba rozlutować zworkę J3/j5

8

No tak.