Temat: TL-MR3020 v3.20
Cześć forumowicze!
Od jakiegoś czasu bawię się tym routerkiem i postawiłem na nim OpenWrt. Wasze forum było mi mocno pomocne a zwłaszcza przy konfiguracji połączenia 3G. Jednak tym razem nie o tym. Z racji tego, że urządzonko ma słaby zasięg wifi (pracuje jako AP -> internet z modemu daje na inne urządzenia po wifi) zacząłem myśleć nad modem dodającym zewnętrzną antenę. Niestety elektronikiem jestem amatorem i dlatego wolałbym się dopytać bardziej doświadczonych użytkowników.
Mam wersję 3.20 "mocniejszą" z microusb. Znalazłem w necie poradniki jak dodać antenę ale wszystkie są do wersji słabszej a widać na pierwszy rzut oka, że płytki się od siebie różnią, stąd moje wątpliwości.

Na płytce widać dwie antenki (J21 i J22) do której mam się dolutować ? W poradnikach dopinają się do antenki AN2, co jak mi się wydaje, będzie J22. Czy mogę rozlutować zworkę J5 i dolutować się do padów przed zworką? Na ścieżce będzie "+" a na polu masowym "-"? Wszędzie w poradnikach przecinają ścieżkę na samej antenie i wlutowują się bezpośrednio w nią.
Dodam, że planuje wlutować gniazdo uFL i podpiąć pigtail uFL -> SMA i wkręcić antenkę 3dBi
Z góry dzięki za pomoc i przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie ![]()