Temat: OpenWrt + Mesh + VLANy
Yo.
Potrzebuję pogodzić 3 składniki jak w temacie. Przewinęło mi się na necie że powinien mi w tym pomóc BATMAN. Wdrażał to ktoś u siebie? Jak ze stabilnością i wydajnością?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt + Mesh + VLANy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Yo.
Potrzebuję pogodzić 3 składniki jak w temacie. Przewinęło mi się na necie że powinien mi w tym pomóc BATMAN. Wdrażał to ktoś u siebie? Jak ze stabilnością i wydajnością?
Generalnie pojęcie vlanów nie istnieje dla wifi bo to domena ethernetu. Co właściwie chcesz zrobić?
Generalnie pojęcie vlanów nie istnieje dla wifi bo to domena ethernetu. Co właściwie chcesz zrobić?
Teoretycznie masz rację, ale ten link sugeruje że jednak jest furtka https://openwrt.org/docs/guide-user/net … esh/batman .
Obecnie mam 1 AP na Totolinku i na nim kilka SSID , każdy na osobnym VLANie co dalej mi ogarnia zarządzalny switch i główny router na OPNsense. Potrzebuję do tego podpiąć drugi Totolink który mi "przedłuży" po mesh te same SSID i które będą trafiać do tych samych VLANów.
Nie napisałem że nie ma i że nie działa ![]()
Mam wrażenie że ty w ogóle mesha nie potrzebujesz. Będziesz miał dwa ap po prostu, jeżeli po kablu to tak po prostu. Jeżeli po wifi to relayd raczej potrzebujesz, bo mesh to tylko sposób podłączenia iluś tam sztuk sprzętu ze sobą.
Nie napisałem że nie ma i że nie działa
Mam wrażenie że ty w ogóle mesha nie potrzebujesz. Będziesz miał dwa ap po prostu, jeżeli po kablu to tak po prostu. Jeżeli po wifi to relayd raczej potrzebujesz, bo mesh to tylko sposób podłączenia iluś tam sztuk sprzętu ze sobą.
No właśnie nigdy tego nie robiłem całkowicie po radiu i tym bardziej na OpenWrt (obecnie brak możliwości dociągnięcia kabla do drugiego ap). Chcę żeby roaming był transparentny dla każdego SSID no i żeby trafiało wszystko do właściwego VLANu niezależnie od tego do którego AP klient będzie aktualnie podłączony.
Relayd po prostu przenosi ruch cały, więc jak to na końcówce masz i gdzie wpada to twoja sprawa. Weź sobie dowolny innym router który działa pod openwrt i się po prostu pobaw.
Relayd po prostu przenosi ruch cały, więc jak to na końcówce masz i gdzie wpada to twoja sprawa. Weź sobie dowolny innym router który działa pod openwrt i się po prostu pobaw.
Dzięki za info. Z braku x5000r na rynku wezmę Cudy X6 i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Gra i buczy ![]()
Piszesz o X6? Jeżeli tak to podziel się wrażeniami z użytkowania.
Piszesz o X6? Jeżeli tak to podziel się wrażeniami z użytkowania.
Chodzi o ogólną komunikację. Poza nieznacznymi różnicami w wyglądzie X6 to praktycznie to samo co x5000r
Skonfigurowałem u siebie Mesh 802.11s + batmant-adv + DAWN i naprawdę bardzo fajnie to chodzi (roaming, przenoszenie vlanów itp).
Prawdopodobnie dokupię jeszcze 1-2 szt żeby jeszcze bardziej zwiększyć pokrycie domu i ogrodu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt + Mesh + VLANy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc