726 (edytowany przez MiG25 2022-07-01 08:58:57)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Cezary napisał/a:

Nie pamiętam co było od roamingu. Wrócę do domu to zobaczę w swoim archiwum czy to mam.

Tam jest jeszcze chyba rozróżnienie na roaming krajowy ( czyli np jak Play korzysta z sieci Orange )  i zagraniczny smile

727

IceG napisał/a:

Zrobiłem aktualizację pakietów (LuCI JS), powinny wyglądać lepiej na motywie OpenWrt2020 (dla mnie ten motyw jest wciąż brzydki i niedopracowany).

@stich86
I did a package update (LuCI JS), they should look better on the OpenWrt2020 theme.

oh thanks man!

i'll update tonight the plugin smile

728

Po wczorajszych manewrach zostawiłem na noc ten router. Przychodzę dzisiaj i ani nie nadaje wifi ani nie można się z nim połączyć przewodem. Niestety konsole uart odłączyłem wiec logów nie mam. Reboot oczywiście poskutkował i znowu działa. Miał ktoś tak na OFW?

729

@MiG25 i've tried the file ElisaB03toB06, but i looks like that the modem goes up to B01 and not B06.
Do you have other OTA file?

730 (edytowany przez MiG25 2022-07-01 10:47:19)

No , when i flash with framework to Elisa i get only this one update , with router sets to Elisa1_B06 , and modem is still B01 , but previous digids are changing from 1.0.0 to 1.0.1.
Maybe it is a case of IMEI , since others ,when changing from TIM to Elisa gets two updates , one to B06 ,and second to B11 ( as i recall).

731

MiG25 napisał/a:

No , when i flash with framework to Elisa i get only this one update , with router sets to Elisa1_B06 , and modem is still B01 , but previous digids are changing from 1.0.0 to 1.0.1.
Maybe it is a case of IMEI , since others ,when changing from TIM to Elisa gets two updates , one to B06 ,and second to B11 ( as i recall).

A friend of mine has a modem with ELISA 1.0.1B06

732 (edytowany przez smereka 2022-07-01 11:30:13)

Czytam te wszystkie wątki i nie mogę znaleźć. Napiszcie proszę jaka jest w tej chwili najlepsza nakładka na luci albo oddzielny program żeby zobaczyć na jakich pasmach nadaje? Nie mam na myśli konsoli tylko graficzne rozwiązanie

733

smereka napisał/a:

Czytam te wszystkie wątki i nie mogę znaleźć. Napiszcie proszę jaka jest w tej chwili najlepsza nakładka na luci albo oddzielny program żeby zobaczyć na jakich pasmach nadaje? Nie mam na myśli konsoli tylko graficzne rozwiązanie

https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite

Tam się wyświetlają bieżące parametry połączenia, już przeżute tak że użytkownik końcowy miał radość z czytania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

734

stich86 napisał/a:

A friend of mine has a modem with ELISA 1.0.1B06

And version of software in GUI ? Maybe B11 , so he receives two OTAs ?

Could you send me his IMEI ( to priv ) , then i'll back to initial Elisa via Framework , use this imei , and try to see , if i get two updates , so i could upload them.  Or he could do it him self if he want ( just after OTA download file image.zip is in folder /etc_rw/fota , just connect pendrive ,mount it and copy that file before update starts...)

735 (edytowany przez smereka 2022-07-01 11:59:08)

Czy kto testował dokładnie tą komendę?

Restart modemu i przywrócenie pełnej funkcjonalności:
AT+CFUN=1,1

Z moich testów wynika, że jak wcześniej wymuszę dane pasmo to po zastosowaniu tej komendy modem się jedynie rebotuje ale nie zmienia pasm na wszystkie domyślne, mylę się?

736

To nie jest polecenie do resetu modemu do ustawień fabrycznych, więc czemu miał by zmieniać pasma na domyślnie?

737 (edytowany przez smereka 2022-07-01 12:06:48)

Ok o taką mi odpowiedź chodziło - już wiem co chciałem. Nie jasne było dla mnie to sformułowanie przez pawpola. Dziękuję

A bym zapomniał gcom działa Cezary luksusowo z tymi pasmami. Po każdej zmianie ifdown ifup i lecimy wink

738

Bo tą komendą AT+CFUN ustawia się różne "funkcjonalności" ,jak w pierwszym lepszym googlowskim wyszukaniu:
0 minimum functionality
1 full functionality
2 disable phone transmit RF circuits only
3 disable phone receive RF circuits only
4 disable phone both transmit and receive RF circuits

Więc chodzi o ustawienie 1 , czyli "pełnej funkcjonalności" smile

739 (edytowany przez smereka 2022-07-01 12:08:08)

Dziękuję migu za całkowite wyjaśnienie i właśnie to wszystko powinno być zebrane do jednej teczki i na pierwszy post

740

smereka napisał/a:

Po każdej zmianie ifdown ifup i lecimy wink

wystarczy tylko ifup wink

741

smereka napisał/a:

Dziękuję migu za całkowite wyjaśnienie i właśnie to wszystko powinno być zebrane do jednej teczki i na pierwszy post

Tylko... że to ogólna wiedza i 99% modemów tak działa. Nie jest to jakoś specjalnie dla tego ZTE. Nie wiedziałeś?

742

smereka napisał/a:

A bym zapomniał gcom działa Cezary luksusowo z tymi pasmami. Po każdej zmianie ifdown ifup i lecimy wink

Pamiętasz że masz do tego już napisany pakiet modemband?

743 (edytowany przez smereka 2022-07-01 12:17:34)

Tak pamiętam testowałem działa. Po wpisaniu 6 połączyło mnie z umts przypadkiem wybrałem zamiast 7 wink. Ale łatwiej mi pokopiować z wndr4300 i poczynić zmiany niż od nowa ustawić z tym modemband

Fanie ze jest ten mf286d. Brakowało mi właśnie czegoś po e3276 z wymuszaniem pasm w rozsądnej cenie. Szkoda że dwr960,961 i 921 nie mają listy komend - nie wiem po jaką cholerę producenci to chowają

744

Ja mogę tylko dodać że także quectele są dokumentację fajną. I co najważniejsze soft wydają do aktualizacji, ale to już OT.

745

smstools3 też fajnie na tym działa idzie sterować czym się chce. Natomiast w tym pakiecie co mi Cezary linka wysłałeś nie działa ta opcja Connection statistics: mam zegarek, myślniki i 2 strzałki a powinien być chyba czas połączenia zmieniłem interfejsy na inne ale w żaden sposób tam nic nie widać

746

A to z @IceG rozmawiaj, pewnie zaraz Ci wyjaśni co i jak.

747

zaważyłem, że smstools3 działa zarówno na ttyUSB1 jaki i ttyUSB2 a nie działa na ttyUSB0. E3276 działa tylko na jednym porcie. To normalne, że tak jest w tym przypadku i mogę zostawić to na ttyUSB2 żeby nie gryzło się z tamtym pakietem iceg co odbiera na ttyUSB1 czy jednak zmienić na ttyUSB1 bo czyhają jakieś inne niebezpieczeństwa?

748

Możesz zostawić na tym innym.

749

smereka napisał/a:

smstools3 też fajnie na tym działa idzie sterować czym się chce. Natomiast w tym pakiecie co mi Cezary linka wysłałeś nie działa ta opcja Connection statistics: mam zegarek, myślniki i 2 strzałki a powinien być chyba czas połączenia zmieniłem interfejsy na inne ale w żaden sposób tam nic nie widać

Podałeś prawidłową nazwę interfejsu, którym łączysz się z internetem? Wszystko jest standardowo ustawione na "wan", jak masz swoje nazwy to wybierz to co tam sobie ustawiłeś.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

750

IceG napisał/a:
smereka napisał/a:

Podałeś prawidłową nazwę interfejsu, którym łączysz się z internetem? Wszystko jest standardowo ustawione na "wan", jak masz swoje nazwy to wybierz to co tam sobie ustawiłeś.

Tak qmi mam jako test i to wybrałem i nie czyta. Mogę Ci teamwiver udostępnić jak chcesz żebyś sprawdził możę coś źle robię