1

Temat: Źródło ciepła przy fotowoltaice

Dobry wszystkim,

Właśnie zamontowałem fotowoltaike na falowniku Growat 3000 TL3-S. (wiem że integracje można już zrobić). Teraz stoję przed montażem pieca gazowego dwufunkcyjnego i rekuperacji z odzyskiem ciepła.

Fotowoltaikę zamontowałem wcześniej bo z gazowni odgrażają się że podłączenie i transfer gazu będzie dopiero za rok, a ja chce się wprowadzać w tym roku. W związku z tym myślałem i ponoć się da (stąd pytanie do osób które tak mają) że piec gazowy może też działać z prądem A dokładniej że woda może być podgrzewana przez grzałkę? zamontowaną w zasobniku? Kwestia rekuperacji jest mocno powiązana z kwestią ogrzewania.

Oczywiście wszystko musi być kompatybilne z HA tak żebym mógł zrobić automatyzację (także w przyszłości kiedy gaz zawita do pieca).

Pytanie zapewne do osób które przeszły podobny dylemat i już korzystają z takich smart urządzeń. Jak to u Was wygląda?

2

Odp: Źródło ciepła przy fotowoltaice

Może i są takie wypasione kotły które mają w sobie opcjonalną grzałkę, choć nie słyszałem.
Mój kocioł Ariston CLAS B PREMIUM EVO dwufunkcyjny ma opcję "Sonda solarna CWU (wyposażenie dodatkowe)". Lecz jak pytałem serwisanta co to jest to o ile pamiętam mówił mi że to jest tylko coś w rodzaju czujnika temperatury. Przykładowo, jeśli woda która trafia do kotła jest już podgrzana (np. w innym zasobniku do temp. np. 48 stopni) a na piecu mam ustawiona temp CWU na 45 stopni to ta sonda (czujnik) po prostu nie włącza palnika, nie podgrzewa wody bo jest już podgrzana. Lecz kocioł sam w sobie grzałek elektrycznych nie ma.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

3 (edytowany przez krynio 2022-06-27 21:21:01)

Odp: Źródło ciepła przy fotowoltaice

Dastan napisał/a:

... z drugiej strony róznica nie jest aż taka dramatyczna.

Zgodzę się ze wszystkim poza w/w.
Różnica jest spora obecnie. Ceny pomp ciepła z uwagi na sytuację poszły sporo do góry. Kolega z pracy ostatnio zamówił pompę mitsubishi czeka za dostawą i montażem, całość około 52.000 zł. Z tego co wiem Vaillant  jeszcze droższy. Natomiast koszt kotła gazowego dwu funkcyjnego to 8-10.000 zł.
Co nie zmienia faktu że jak jest budżet to zdecydowanie lepiej jest iść w fotowoltaikę i pompę ciepła choć z pompami to też temat rzeka, taka czy siaka...

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270