Temat: Tplink 3420 v1

Witam wszystkich.
Miałem sobie taki router z Gorgoyle. Postanowiłem zrobić update. Ściągnąłem plik luci-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-8M-squashfs-sysupgrade.bin Barrier Breaker LuCI - 14.07 i dałem z panelu Gorgoyle ten update. Wyświetliło w przeglądarce że wgrało i zrobi restart.
Nie mogę się teraz dostać do routera, komputer nie dostaje IP, nie rozpoznaje sieci, nie pomaga ręczne ustawienie IP, maski i bramy. Router uruchamia się, miga wszystko, zaświeca się PWR, miga LAN1 czy tam inny do którego podłączony jest komputer kablem. Tryb failsave nie daje się uruchomić. Nie mogę się połączyć na stary adres 192.168.1.4, na ten który być powinien 192.168.1.1 też nie. Ani przez WWW, ani przez Putty. Coś da się zrobić?

2

Odp: Tplink 3420 v1

Wgrałeś wersję firmware z oznaczeniem "8M" - przeznaczona jest tylko dla egzemplarzy z pamięcią flash wymieniona na 8 MB. Teraz masz uwalony router i musisz mieć JTAGa i przez niego zaprogramować router (prawie) od zera, żeby go odratować.

3

Ubiłeś router. Ten plik jest dla routera z rozszerzoną pamięcią flash do 8M lub więcej, ty tego zapewne nie masz. Czemu nie przeczytałeś co to jest i do czego służy?

Jedyna możliwość to rozebrać router, przylutować konwerter szeregowy i wgrać nowy soft przez bootloader. Właściwy soft dla tego modelu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Dzięki, zacząłem już rozbierać router i znalazłem schematy. Miałem nadzieję, że da się wgrać to przez RS. Nie wiedziałem, że można wymienić w nim pamięć, ostatnio po prostu ściągnąłem i wgrałem. Taka zabawa na koniec dnia nie była dobrym pomysłem...
Teraz widzę, że te pozycje są  szare w zestawieniu firmware. Rozumiem, że jednak zwykła przejściówka USB-RS TTL wystarczy i nie trzeba jtaga.
Dzięki za odpowiedzi.

5

Tak, mój błąd, JTAGiem nazwałem błędnie port szeregowy. Właśnie się zabieram za naukę jak z tego korzystać, bo z Chin dojechał do mnie taki konwerterek na CPxxxx.

6

Dzięki
Router już działa. Rozumiem, że z graficznym interfejsem nic nowszego nie ma niż Gargoyle dla 4mb flasz.
Sporo pomaga rezystor 10k między VCC i TX, inaczej na mojej przejściówce FTDI (na ekranie terminala oczywiście) nie było widać co wklepuje z klawiatury - czyli TX routera nie działał? No i IP musi być *.27? W jakimś tutorialu podany był *.100 a router dobijał się pod 27, sam miał końcówkę 10.

7

Rezystor pullup zwykle powinien już być, ale tplink lubi omijać elementy w okolicach seriala.
Zostaw gargoyle jak wszystko ci działa. Openwrt CC idzie zmieścić z luci, podstawową obsługą usb i wwan (do obsługi modemów 3g) ale to już "na styk" i nie wejdzie nic więcej. Poza tym, wymagania trochę urosły i działa to wolniej niż stare gargoyle 1.6 zbudowane na AA.

kaczakat napisał/a:

No i IP musi być *.27? W jakimś tutorialu podany był *.100 a router dobijał się pod 27, sam miał końcówkę 10.

Chodzi ci o adres urządzenia pod bootloaderem? To możesz ustawić "setenv ipaddr x.x.x.x" a następnie "saveenv"

8

Witajcie w świecie po pandemii big_smile.
Po czasie wróciłem do tego routera, jakiś czas leżał na półce, teraz chciałem nim przedłużyć zasięg WIFI do budynku gospodarczego. Jednak opcja mostu WIFI jest w nim nieklikalna. Sieć działa tylko wtedy, gdy dla urządzeń podłączonych po LAN/WIFI routera stworzę podsieć, zrobiłem 192.168.2.0 (router 2). Moja domowa to 192.168.1.0 (router 1). Byłem mile zaskoczony, że urządzenia z podsieci 2 łączą się z urządzeniami podsieci 1, dostęp do Internetu oczywiście też jest. Tylko teraz chciałbym też w drugą stronę. Do routera 2 po WIFI łączy się sterownik siłownika drzwi z nr 192.168.2.104, chcę nim sterować przez jego stronę WWW laptopem podłączonym do routera 1, albo wysłać mu nowy soft przez OTA - jest to ESP z Arduino.
Ale nie wiem jak to ogarnąć. W moim domowym routerze 1 dodałem regułę trasy podsieć 192.168.2.0 maska 255.255.255.0 ma iść na statyczny adres routera 2 192.168.1.8 i to zadziałało. Wcześniej zapytania do sieci 2 kończyły się brakiem odzewu. Ale teraz wszystkie zapytania 2.1-254 idą na router 2, tak samo jak bym wpisał 192.168.1.8 i otwiera się jego strona logowania.
Gdzie można podziałać by to spiąć razem. Mogę co prawda przekierować port 80, ale ESP korzysta z kilku portów jeszcze, może będą kolejne ESP. Wolałbym spiąć sieci. Widziałem filmik Hindusa, gdzie pokazywał to na maszynach virtualnych z linuxem, ale tu będzie jedna karta WIFI w trybie Client+AP, a poza tym to pewnie inna bajka. Wydawało mi się,  że to prosta funkcja powinna być, wszystko co leci na adres 2 przekazuj do hostów z sieci 2, tak samo jak wszystkie zapytania z sieci 2  przekazuje po hostach sieci 1, ale po paru godzinach szukania w Google ręce mi opadły, najczęstsze porady to zrobienia tego w jednej podsieci, tak ten router działa OK, gdy łączy się z siecią po kablu, wtedy dostaje z palca nr 192.168.1.4 i może sobie tak wisieć jako AP, wyłączam mu DHCP, adresy rozdziela router 1, działa OK. Najbliżej co znalazłem to ten Hindus zmieniający wartość w pliku ip_forward z 0 na 1, wcześniej jeszcze każdemu hostowi wpisał, że zapytania z puli drugiej sieci kierować na router, to już mam raczej ogarnięte. Podpowiecie jaki jest sposób w tym routerze?

9

Wgraj sobie wersję z gargoyle-router.com to będziesz miał dostępną opcję mostu. U mnie była wyłączona bo już się nie zmieściło we flash.

10

Dzięki za odpowiedź.
Wgrałem ten soft, faktycznie repeter działa, ale też jest sugestia by wybrać IP spoza podsieci AP, do którego się będę podłączał. Może i bez sensu, bo nie widać opcji włączenia DHCP. Na razie działa, jutro zrobię testy na faktyczną odległość.
A tak dla samej wiedzy, by dodać kolejną jej drobinkę co parę lat, jest możliwe takie połączenie sieci by również w drugą stronę przez ruter 2 się łączyć? Czy po prostu za dużo klepania na forum by mi robić indywidualny kurs o sieciach?
Miłego dnia.

11

I dokładnie tak ma być. Poczytaj jak się konfiguruje relayd, bo zaraz będziesz się pytał dlaczego tam jest inny adres ip i dlaczego nie możesz się na niego połączyć (bo nie możesz, masz go nie  używać).

To co zrobiłeś poprzednio to zwykły router z nat, robi się przekierowanie portów z wanu na jakieś hosty w lanie. Albo DMZ, ale to to samo. Przy relayd masz po prostu jedną sieć, więc nic nie robisz z przekierowaniami i dhcp.

12

Dziękuję za wypowiedź.
Ten soft nie do końca zadziałał, nie mam pewności jeszcze dlaczego, dwa dni i dwa razy padł po paru godzinach tak, że sieć WIFI widzę (mam taki analizator sieci w telefonie, pokazuje że są dwie na kanale 3,  każda z inną mocą), ale się podłączyć się nie da, mieli kółko w telefonie i nie daje IP z DHCP. Po odłączeniu Tplinka z gniazdka znowu nawiązuje kontakt z hostem na gorszych parametrach. Może to soft, może ten leciwy router, sprawdzę.
Na początku jest super RSSI z <-90dBm rośnie do około -70dBm, da się wgrać bez problemu nowy soft do ESP, ale po czasie robi się lipa. Przy RSSI z domowego routera coś co powinno się aktualizować na stronie WWW z ESP co 1s wpada co 2-4s.
Z repeaterem działa super, ale do czasu totalnego zwichy.
Więc wracając do opcji gdzie router jako AP tworzy podsieć za NAT, i bez opcji DMZ, bo to nie jest jedno WIFI ESP8266.
Tak właśnie działają moje routery od 10 lat - "I dokładnie tak ma być", co za nat to tylko portem. Ale mam program na Arduino, taki mini serwerek, IOT, i on jednocześnie korzysta z kilku, strona WWW 80, komunikacja websockets 81, UDP do debugowania jakiśtam, no i to tylko ten jeden moduł wielkości 2zł do otwierania drzwi kurnika, kolejny jest do światła, inny mierzy temperaturę, kolejny jest "żarówką" czy inteligentnym gniazdkiem, następny jest w truskawkach i mierzy czy podlewać. To się raczej nie uda by ten sam port przekierować do każdego, dla każdego modułu musiałbym ogarnąć zestaw portów, dla każdego inny zestaw. Mogę ogarnąć jakoś ten porto 80 do każdego modułu na innym, ale z 81 to już nie wiem jak, przestaje być fajnie. Może dlatego takie sieci opierają się o jakiś centralny punkt, do którego one raportując cyklicznie odbierają swoje polecenia. No ale jakoś ten ruch do nich trafia, więc się da, nawet jeśli to tylko odpowiedź na zadane pytanie.
No i lubię sobie wejść bezpośrednio do modułu WIFI, nawet jak kuna przeżre znowu światłowód to mogę po prostu kliknąć przycisk, by coś się zadziało, albo sprawdzić czy coś się dzieje, nawet jak nie ma Intenernetu.
I znalazłem do ESP taki soft routera https://github.com/martin-ger/esp_wifi_repeater gdzie jest to magiczne "static routes", z linijką jak to ma działać: | STA1 10.0.1.2 | <-> | 10.0.1.1 ESP1 192.168.1.10 | <-> |Home Router| <-> | 192.168.1.20 ESP2 10.0.2.1| <-> | STA2 10.0.2.2 |
No więc da się z hosta2 SUBNET1 dopingować do hosta2 SUBNET2.
I znalazłem ten film Hindusa https://www.youtube.com/watch?v=5qHjNRKQh3M o konfiguracji hostów/routerów z Linux, tak by host z subnet1 mógł gadać z hostem subnet2. Tu też się da. A przecież soft Gargoyle to jest jakiś linux.
I teraz to samo chciałbym na Gargoyle. Połowa jest, hosty z subnetu dobijają do sieci routera, bezpośrednio do każdego hosta w tej sieci, tak samo poziom wyżej, do Internetu.
I właśnie podobną linijkę (mniej więcej) wpisałem do swojego routera domowego, on przekierował zapytania do routera Gargoyle. Z drugiej strony działa to OK, każde zapytanie z subnet2 do moich hostów trafia OK do każdego, czyli jest prawidłowa linijka wpisana w router dla kierunku z subnet, każde ESP może podłączyć się do PEN'a wpiętego do drukarki WIFI. Czyli każdy host z tej sieci 192.168.2.YYY wbija bezpośrednio do hostów w sieci 192.168.1.YYY, mój router Gargoyle jest jednocześnie hostem sieci1 o IP 192.168.1.4.
Ale nie wiem jaką linijkę, analogiczną do podanej powyżej wpisać do Gargoyle o ip. --1.4, może w ogóle się nie da, nie wiem, dla kierunku przeciwnego. Każde zapytanie do podsieci routera domowego było przekierowane na jego IP 192.168.1.4, ale niezależnie od podanego IP tego subnet 192.168.2.100-200 otwierała się strona routera o IP 192.168.2.1 (od strony mojego PCeta widziana oczywiście jako 192.168.1.4).
Się da czy nie? Bo tego z routerem na ESP to faktycznie nie testowałem, faktyczny zasięg (jego zwiększenie) jest żałosny, ale jak napiszesz, że się nie da, to pewnie sprawdzę.
Router TPLink zwiększa mi moc sygnału o 15dBm, ten z ESP o parę dBm, host nie zawsze widzi różnicę, czasami i tak podłącza się do Tplinka z pominięciem routera na ESP.
I masz rację, nie mogę się teraz podłączyć do repetara, nie widzę jego strony WWW, ale to nie jest standardowe zachowanie. Mam reapeter kupiony na Allegro https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sy … 1598037407 , no nie mam go teraz, dałem dziadkom, działał super, taki dongle do gniazdka 230V, i można się do niego zalogować zarówno od strony biorcy, jak i od strony dawcy sieci. TPlinka na Gargoyle podłączyłem, skonfigurowałem, i straciłem z nim kontakt. Był póki byłem podłączony kablem, teraz go nie widzę.

13

Sorry, ale za dużo tu jest pomieszanych rzeczy że na taki wywód coś odpowiedzieć. Zadaj konkretne pytanie, pokaż konfigi, nie rób strony opisowej i nie zmuszaj nikogo do oglądania filmów "bo zrobiłeś dokładnie tak jak było na filmie".

14

Pytanie: skąd router to wie: "There the ESP2 knows how to send it to STA2."? Tego mi brakuje w ustawieniach Gargoyle, gdzie to zmienić?
Wstawiłem linka by nie powiększać tego posta bardziej. Tam jest taka linijka:
route add 10.0.1.0/24 192.168.1.10 która ponoć powoduje, że zapytania z sieci 10.0.2.0/24 trafiają do sieci 10.0.1.0/24 przez repeater na 192.168.1.10. Szukam takiej linijki i tego co jeszcze trzeba zmienić, lub opcji do wyklikania, lub wyedytowania plików konfiguracyjnych przez TELNET dla firewall, routingu, NAT (nie wiem gdzie to ustawić) w routerze Gargoyle.  Teraz każde zapytanie do podsieci kieruje mnie do strony WWW routera, a ja dobijam się do konkretnego hosta za nim.
Bo jestem przekonany, że tak się dać powinno, i nie przez przekierowywanie portów.
To jest opis jak to ma działać z tego linka:
"Now even client STA1 with the local address 10.0.1.2 can ping to STA2 with 10.0.2.2 as it send its request first to its default router ESP1 and this knows, that all packets to a 10.0.2.0/24 address have to be forwarded to 192.168.1.20. There the ESP2 knows how to send it to STA2. Tthe same applies for the reply in the other direction.
This allows you to configure a multi-star topology of ESPs, where each ESP and its STA clients can direcly reach each other (without any need for portmaps). Configuration of the required routes maybe somewhat painful - but a nice exercise in networking. Next step would be to port a dynamic routing protocol like RIP on the ESP..."

15

Cytat z esp_wifi_repeater  mówi po prostu o ustawienie statycznej trasy. I tak, w gui gargoyle jest takie coś od samego początku projektu (static routes w angielskojęzycznej wersji).

16

No i super. Te trasy są ustawione, ale tylko w połowie(? bo może nie o nie chodzi). Mój router Gargoyle wie od razu po wgraniu softu i ustawieniu swojej subnet, że gdy jego "podwładny" host z sieci 192.168.2.0 zada pytanie do hosta 192.168.1.33 (bo w tej sieci jest Gateway)  to przekierowuje to do mojego routera/hosta sieci 192.168.1.0/24 i to działa, otwiera mi się adres WWW z portu 80, dane płyną przez websockets portu 81.
Host 192.168.2.12 nawiązuje połączenia z hostem 192.168.1.33.
Ale router Gargoyle nie wie/nie chce/blokuje drogę w drugą stronę.
Host 192.168.1.18 nie nawiązuje połączenia z hostem 192.168.2.104 (ta trasa jest wbita w mój router poziom wyżej, host 192.168.1.18 wie, że do 192.168.2.104 wbije przez Gargoyle 192.168.1.4).
Ustawianie dodatkowych warunków w tablicy routingu nic nie daje, ale podejrzewam, że nie o to chodzi.
Więc skąd router to wie: "There the ESP2 knows how to send it to STA2." Może nie chodzi o to, że wie/nie wie, ale może coś blokuje?  Dlatego był filmik z Hindusem, on nie dodał trasy do routera  "tutaj widzicie rozumicie jak jest zapytanie z sieci gdzie jest adres konkretnego IP waszej podsieci to przekierujcie to do tego hosta", bo to jest pewnie oczywiste, on zmienił w jednym pliku wartość 0 na 1.
Ten link jest do konkretnej sekundy filmu, gdzie edytuje poleceniem cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward - i to jest coś, co czuję powinno rozwiązać problem, nawet tak się nazywa odpowiednio. Tylko gdzie to jest, czy jest w ogóle w Gargoyle?

Czyli może chodzi o pozwolenie na ip_forward?

Rozumiem, że pytanie mogą być niewłaściwie sformułowane, właściwie je będę umiał zadać jak poznam odpowiedź.

17

Raczej to że tam jest nat i firewall postawiony na wanie. Siłą rzeczy żaden ruch przychodzący z wanu nie zostanie przerzucony do lanu.

ip_forwarding jest domyślnie włączony na każdym sprzęcie z openwrt, bo domyślnie pracuje jako zwykły router.

18

Dzięki za chęć pomocy.
Może NAT, może firewall, da się wyłączyć na początek firewall? NAT to pewnie jest potrzebny by to był dalej subnet?

19

/etc/init.d/firewall stop
ew
/etc/init.d/firewall disable

żeby się nie uruchamiał na starcie. To wyłączy wszystko, łącznie z natem. Dalej możesz samodzielnie robić reguły iptables jakie ci się podobają.

20

Drugie polecenie przez TELNET - /etc/init.d/firewall disable i restart z panela HTTP, wyłączenie dostępu przez WAN na porcie 80, zostawiłem HTTPS na 443, działa, to wyłączenie dostępu od strony WAN obczaiłem już  przy DMZ, inaczej dalej była storna WWW routera, a nie ESP z wnętrza subnet 192.168.2.0.
Właściwym pytaniem było:
"Jak wyłączyć firewall w Gargoyle".
Dziękuję.

21

Nie wiem czy edytować, czy dopisać, jak widać wybrałem źle.
Znalazłem pewną niedogodność, nie dolatują pakiety UDP do hosta w podsieci 192.168.2.0. ESP wysyła zapytanie o godzinę do serwera NTP, oczekuje odpowiedzi na porcie 8888. Naszła mnie myśl, że można by to przekierować firwallem, ale jest wyłączony. A po to by nie przekierowywać portów i przecież z TCP to działa. 
Nie widzę też hostów w podsieci 2 w swoim Arduino IDE. Normalnie mogę im wgrywać nowy firmware po sieci, rozgłaszają swoje IP i nazwę, ja mam na PC zainstalowany jakiś pakiet bonjour i wykrywa te IP ze swojej sieci 1, te z 2 zgłaszają się na jakiś dziwnych, np.  169.254.214.costam. To łatwo obeszłem znajdując w Google skrypt do inicjacji wgrywania firmware z linii poleceń na prawidłowy adres 192.168.2.34, który widzę jako podłączony host WIFI w Gargoyle Tplinka. Więc sam mechanizm połączenia w tym trybie działa OK, wgrywanie działa, choć naokoło.
Pozostaje kwestia czasu NTP, bo kury nie będą wiedziały, czy mogą już wstać i iść biegać. Na razie ESP liczy czas na palcach, ale to się może rozjeżdżać w ciągu doby trochę. Albo prądu braknie na chwilę i się zdziwią, że nie ma jak wrócić na noc.
Przypadkiem Gargoyle nie może podać swojego czasu w taki sposób jak NTP? Albo może jest jeszcze coś do kliknięcia w routerze, by to było przekierowywane, tak by pakiety latały.
Piszę o tym też dlatego, bo może ktoś będzie próbował takie rozwiązanie i tak jak mnie Google sprowadzi go na to forum.

22

/etc/config/system, można włączyć żeby router robił za serwer czasu

23

Nawet nie będę pytał jak to włączyć, jaka komenda z palca by wyedytować i zapisać, bo było włączone. Niestety w tym sofcie jest to trzepnięte, czas pokazuje z przesunięciem o 21.5h do tyłu. A minuty też  tak nie do końca, w routerze jest to przesunięte jeszcze o 4 minuty do przodu, a do ESP przesyła z około minutowym lagiem. Nie idzie ustawić czasu w menu routera bo tu odchyłka jest +/-12h od czasu zerowego, to nie ma teraz dla mnie znaczenia, najwyżej wrócę do poprzedniego softu PL. W drugim routerze 1043 godzinę pokazuje poprawnie, soft od Ciebie, jednak nie ma włączonego serwera NTP. Pakiet pewnie i tak nie wróci do drugiej sieci.
Nie zwróciłem na to uwagi po instalacji. Ale w ESP mogę sobie wpisać dowolne przesunięcie, byle mu się nie naprawiło nagle jutro.
Dziękuję.

24

Takie przesunięcie oznacza tylko tyle ze w ogóle nie zsynchronizaował czasu. OpenWrt musi się podłączyć do internetu i musi mieć dostęp do serwerów czasu żeby to zrobić. Inaczej ma czas pobrany z ostatniej modyfikacji plików z katalogu /etc, więc w sumie może być dowolnym czasem.

A ty czy ci się esp zsynchronizuje czy nie to już w ogóle nie zależy od openwrt.

25

OK, ogarnąłem to z Twoim podpowiedziami. Wgrałem z powrotem Twój soft w wersji eng, tu NTP działa OK, wyłączyłem firewall, włączyłem opcje serwera NTP:
uci set system.ntp.enable_server=1
uci commit
To commit pewnie włączyło mi z powrotem firewall, więc go znowu wyłączyłem i w końcu pobrało prawidłowy czas z routera.
Od razu widać różnicę, czas jest zsynchronizowany w różnych urządzeniach w granicach 1s, a nie że co pobrany to było inaczej i jeszcze wczoraj, a czas się rozjeżdżał po każdym wyłączeniu routera z gniazdka, coś tam było nie tak z tą sekcją firmware.
Dziękuję.