2,751

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Czyli wracamy do mikrotika.

Ale jakoś biednie to WIFi wygląda patrząc na zdjęcia wink

2,752

@Cezary @Krolik temat z prockami do customowych projektów wygląda gorzej niż tragicznie. Nikt nie chcę rozmawiać, a jak już chce to informuje, że niczego nie ma rynku i na razie nie będzie... Marvel nie rekomenduje ARMADA 38x do nowych projektów i proponuje Marvell® OCTEON CN913X  w zamian. Co myślicie?

2,753

Nie wypowiem się na temat ocetonów, bo moja jedyna styczność z nimi to starsze ubiquiti. Nie wiem jak się normalnie zachowują na dłuższą metę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,754

Szukam czegoś, co pozwoli mi na możliwie dobre działanie mobilnego Internetu w domu. Z pierwszego posta w tym temacie i z zaleceń OpenWRT wybór ograniczył mi się do ZTE MF286D. Jest coś, o czym powinienem wiedzieć przed jego zakupem? Cena około 400 PLN jest za niego OK? Bo nie śledziłem rynku wcześniej, nie wiem, czy to uczciwa cena, czy cena braku sprzętu na rynku.

2,755

Na razie u nas rynku jest jeden model, więc jak kupisz sprawny to powinno dać się przeflashować na openwrt. Cena w pełni sprawnego to właśnie te 400zł, czasami zdarza się jakiś tańszy z drugiej ręki, ale idzie praktycznie od razu, jest też masa licytacji takich które są mniej lub bardziej uszkodzone - od zepsutego slotu karty SIM do uszkodzonego modemu lub samego routera.

2,756

Bartekk napisał/a:

@Cezary @Krolik temat z prockami do customowych projektów wygląda gorzej niż tragicznie. Nikt nie chcę rozmawiać, a jak już chce to informuje, że niczego nie ma rynku i na razie nie będzie... Marvel nie rekomenduje ARMADA 38x do nowych projektów i proponuje Marvell® OCTEON CN913X  w zamian. Co myślicie?

OpenWrt na to nie masz póki co. W miarę świeżynka, w kernelu od 5.5. Osobiście nie mam żadnych doświadczeń z marvellowymi Octeonami.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,757

Mam pytanie jeszcze o TL-MR3020. Ostatni raz korzystałem z niego 8 lat temu, później poszedł w odstawkę, bo przeszedłem na światłowód. Działał fajnie z jakimś modemem 3G USB, iPhonem 3GS (jako "sieciówką"), ale jak go testowałem jakiś czas temu, to z nowszym iPhonem już nie działał, brakowało konfiguracji, która by rozpoznawała "kartę sieciową" wystawianą przez iPhone'a. Uprzedzając pytania, iOSowy Hot Spot działa u mnie fatalnie, Wi-Fi znika, są problemy z połączeniami przychodzącymi, dlatego szukam czegoś innego. Dziś go podłączyłem TP-Linka, tam cały czas działa 10-letnie OpenWRT 12.09 Attitude Adjustment, ale wiem, że ze względu na małą ilość pamięci obrazy na niego przestały być wydawane. Widziałem, że są obrazy MiFi 17.01 dla niego. Będą one działać sensownie z jakimś stickiem LTE? Czy nie warto obie zawracać głowy pięcioletnim firmware'em?

2,758

Sterowniki od wifi zostały zaktualizowane, ale to nadal już stary i nie rozwijany soft. Zobaczyć możesz, nic w sumie nie masz już do stracenia.

2,759

Cezary napisał/a:

Sterowniki od wifi zostały zaktualizowane, ale to nadal już stary i nie rozwijany soft. Zobaczyć możesz, nic w sumie nie masz już do stracenia.

A jest gdzieś lista kompatybilnych sticków USB, ewentualnie jakiś jest polecany? Bo modem LTE musiałbym kupić.

2,760

Huawei E3372 kup, najlepiej w hlinku.

2,761

A coś wartego ceny ale nie w H... Drogiego co by miało podwójne radio 2.4 albo 5 GHz ale lepiej żeby było 2x 2.4 w celu ustawienia jednej sieci wlan w bridge z klientem openvpn a druga sieć 2.4-5ghz na internet/ruch lokalny

2,762

Cokolwiek co znajdziesz wspieranego na allegro i dołóż drugą kartę na usb. Z tych gotowych to praktycznie nie ma takiego który ma dwa radia tylko 2.4GHz (pomijam linksys które mają trzecie radio ale ono jest takie sobie  a linksys swoje kosztuje).

2,763

To mam Netgear R6220 i pod to jakaś karta wifi usb. Jaka kupić jaki chipset?

2,764

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=269342 najlepiej ath9k_htc czy coś na rt2800

2,765

Tenda RX9 Pro AX3000 za 208zł
https://www.amazon.pl/dp/B09KGNBF25
https://www.tendacn.com/product/RX9Pro.html

W środku MT7621 i OpenWRT, WIFI 6 AX

Modem: Technicolor CGA2121 (Multimedia)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571

2,766

Ale oficjalnie nie jest jeszcze wspierany. Na dodatek wg danych jest tam jakiś intel, nie mediatek.

2,767 (edytowany przez ambrozy5 2022-06-17 12:08:18)

pablo.see napisał/a:

RAM:     128 MB
procek jakic 2c 1.6GHz wiec na bank inny
szkoda sensu

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,768

ambrozy5 napisał/a:
pablo.see napisał/a:

RAM:     128 MB
procek jakic 2c 1.6GHz wiec na bank inny
szkoda sensu

Patrząc po firmware to chyba jest: Lantiq (Intel) GRX350 1.6 GHz, 2 cores (MIPS interAptiv)(MIPS 34Kc).

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,769

Może ten będzie miał wsparcie: Mercusys MR80X (AX-3000) - dwurdzeniowy Qualcomm 64bit z 12 wątkowym NPU (IPQ5XXX?), cena ok. 230zł.

2,770

Nie, żadne ipq5xxx czy ipq6xxx na razie oficjalnie nie ma wsparcia.

2,771

Malo tego na te chwile 512MB ramu to trochę na styk... Ten kszajomi ax3600 to szału nie ma...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,772

Od 4 lat posiadam Gargoyle na TP-Link Archer C7, ale kilka pytań:
1. pojawiaja się zwiechy, czasem 1x/tydz, a czasem kilka razy dziennie - pomaga wył/zał. Czy to może już być starość, ew. co w nich wysiada?
2. czy to nadal dobry model, czy jednak warty już wymiany? Na co?
3. czy do Gargoyle  jest jakaś app zarządzania ze smartfona?
4. czy system Gargoyle  z przed 4 lat (nie pamiętam wersji) warto lub konieczna aktualizacja?

2,773

1. Jako przykład: zasilacz lub na płytce wyschły kondensatory.
2. Może jeszcze zostać jeżeli nie masz jakieś łącza gigabitowego
3. Nie. Tylko po co jak gui gargoyle ładnie się skaluje na smartfonach (bo chyba że używasz starej wersji która tego nie robiła)
3. j/w smile 1.13.x jest obecnie aktualny, więc sobie zaktualizuj.

2,774

C7 V1 niestety chyba tak ma. U mnie wifi znika przy mocnym używaniu. Czasami nie włączy się po resecie routera i puszę podczepiać się skrętką aby włączyć wi-fi. Zasięg też słaby

2,775

Dzięki wielkie, a jeśli bym chciał wymienić to co obecnie ekonomicznego współpracuje z Open  i w co się kierować? 
Wspomniana wyżej Tenda RX9 Pro AX3000 będzie znacząco lepsza bez USB i z i 3xLan?