Temat: Server Settings -GUI - co z czym?

Witam.

Pewnie banalne pytanie, ale korci mnie. Ogołnie wszystko działa, ale dzisiaj skonfigurowałem OPNSense i Pihole z unbound i fajnie to działa. Przy okazji zabawy wszedłem w zakładkę Server Settings w GUI.
Ma ktoś może jakąś rozpiskę co z czym tam się je?
Chodzi mi głównie, czy jak np ustawiłem domain name w OPNSense np dom, czy tutj musze w Local domain też zmienić na to samo?
DNS forwardings - czy ta opcja pozwala na "przekazanie nazwy urządzenia w lokalnej sieci ? coś jak Conditional Forwarding ( tutaj podaję serwer DHCP i podsieć)?

pozdrawiam
Marcin

2

Odp: Server Settings -GUI - co z czym?

Co to ma wspólnego z OpenWrt? Na openrouter.info zapraszam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez lexmark3200 2022-06-13 21:48:12)

Cezary, te ustawienia są akurat w zakładce OpenWRT ;-)

Może źle napisałem. Przy okazji zabawy z OPNSense, wszedłem w zakładki w OpenWRT, w Networks->DHCP i DNS i tam jest General Settings u mnie OpenWRT jest na AP wgrany.
Nie mogę wstawić printscreen ;-(

Rozumiem, że gdybym ustawiał DHCP na OpenWRT, to wtedy wklepuje domain name itd.
Ale pytanie, czy jak działa jako AP ( bez DHCP, dnmasq) to czy w opcji DNS Forwardings podając adres serwera dhcp, "pozwoli mi AP przerzucić nazwy"
Teraz jak pinguje po nazwach np. ping komp.local - to dostaje odpowiedź z IP, ale wysyłając ping do AP po nazwie, nie otrzymuję odpowiedzi. Jakby nie widział jego nazwy.

4

Wstaw zdjęcie gdziekolwiek i daj tu linka.

Jak masz AP to zwykłe dns/dhcp masz wyłączone. Nawet jak coś tam wpiszesz to i tak nie będzie działać jak serwer wyłączyłeś...

5

https://ibb.co/5kczMy0

6

Cezary napisał/a:

Wstaw zdjęcie gdziekolwiek i daj tu linka.

Jak masz AP to zwykłe dns/dhcp masz wyłączone. Nawet jak coś tam wpiszesz to i tak nie będzie działać jak serwer wyłączyłeś...

Ok.
Ale nie wiem dlaczego nie pinguje po nazwie hosta?

7

No dokładnie. Jeżeli na ap masz wyłączony dnsmasq to nic ci po tym ustawieniu.

Bo nie zna nazwy hosta. Żeby znał to AP musi korzystać z dnsa który zna tą nazwę. Jakiego dns używa twój AP?

8 (edytowany przez lexmark3200 2022-06-13 22:07:03)

Jako DNS w zakładce Interface -> Use Custom DNS mam podane IP PiHole. W PiHole mam forwarding włączony, nazwy powinien przyrzucać z routera OPNsense.
Chyba, że jeszcze gdzieś muszę podać DNS?

9

No to sorry, ale pihole ci nie podaje w takim razie tych nazw. Jeżeli w ogóle działa dns (ping onet.pl działa?) to problem  masz po stronie opnsense/pihole.

10

Tak ping z konsoli AP leci na onet.pl

11

Czy dnsy masz podane, AP nazwy rozwiązuje, nie masz nazw swoich hostów to masz problem z tym nadrzędnym dnsem.

12

Ale wszystkie inne urzadzenia w sieci działają, tylko nazwy AP jakoś nie widzi. hmmm...

13

Zdajesz sobie sprawę że rozwiązywanie nazw to niezależna sprawa od działania czy nie urządzenia w sieci? Szukaj dalaczego te serwery nie rozwiązują nazw.

14

a czy problemem, może być, że mam na static IP w OpenWRT, ale ten adres jest spoza puli LAN?

15 (edytowany przez lexmark3200 2022-06-13 22:32:24)

Cezary napisał/a:

Zdajesz sobie sprawę że rozwiązywanie nazw to niezależna sprawa od działania czy nie urządzenia w sieci? Szukaj dalaczego te serwery nie rozwiązują nazw.

źle mnie rozumiesz. Nie chodzi mi o działanie i rozwiązywanie nazw.
Chodzi o to:
mam np repeater w sieci tp link, który sam się identyfikuje jako tl-wr850re. widzę jego nazwę hosta, pinguje go jako PING tl-wr850re i dostaje odpowiedź. to działa, i każe inne urządzenie działa, czy to laptop po wifi za pomocą AP który jakoś nie przekazuje swojej nazwy. czy to komp wpiety po kablu.
O takie działanie mi chodzi, więc jakby nie patrzeć nazwy tłumaczy czyli DNS działa w całej sieci. Wg mnie nie działa tylko AP.

https://ibb.co/86yZc2P

16

Jeszcze raz - jeżeli nie działa ci ping tl-wr850re z poziomu AP to problem jest nadal w serwerze dns. On przecież sobie tej nazwy nie wymyśli i potrzebuje serwera dns żeby mu to przetłumaczył. Tak czy nie?

17

Teraz zaczynamy się rozumieć.
Ale zobacz pinguje z kompa:
https://ibb.co/86yZc2P

i to działa. Czyli AP nie widzi nazw. Ale też komp nie widzia nazwy AP, ale widzi pozostałe hosty w sieci bez problemu.

18

I teraz pytanie: czy komputer korzysta z tego samego dnsa co ap?

19

Tak. Cała sieć korzysta z tego samego DNS czyli piHole ;-)

20

Ale jednak masz coś inaczej skoro na jednym działa a na drugim nie.

21 (edytowany przez lexmark3200 2022-06-13 22:44:14)

teraz wklepałem w konsoli AP ping (nazwa serwera ubuntu) i odpowiada. tak samo nazwe hosta pi-hole tez odpowaida.

Ale rozkmina ;-)