Strony Poprzednia 1 … 108 109 110 111 112 … 176 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Turris Omnia
macie jakieś doświadczenie z tym routerem?
Dawno temu pisaliśmy recenzję prototypu: https://openrouter.info/forum/viewtopic … 102#p36102. Jest tu chyba też jeden użytkownik który go miał.
Prototyp był na P2020, potem zmienili architekturę.
Mamy jeden w pracy. Ciekawa konstrukcja, procek Marvell Armada. Ogromne możliwości rearanżacji i zmiany setupu. Idealna platforma do modów i w sumie po to go kupiliśmy. Radio spoko, zasięg niezły. Anteny fajne, w środku też fajnie pomyślane splitery antenowe. Dzięki temu są po dwie anteny dual-band.
Czy wart swojej ceny? Tak nie do końca bym powiedział. To dość leciwy procek, ale jeszcze daje radę. 1,5k za ten sprzęt to bardzo dużo. Ale my go do wszelakich testów nowego hardware używamy i do tego sprawdza się świetnie.
Trochę OT ale myślę, że uda się co nie co dowiedzieć. W co warto teraz wchodzić do customowego projektu na openwrt? Nie interesuje mnie temat WIFI. Szukamy co aktualnie da się kupić na rynku zamiast MT7621/MT7622. Z dostępnych wg. słów dostawcy mamy właśnie marvel armada ale model A3720, z którym nigdy nie miałem do czynienia, NXP LS1012, ASUS / Rockchip, NXP iM8mini oraz STM32MP1.
W sumie to obecnie nie masz żadnych gwarancji na ciągłość dostaw, więc jak coś kupisz teraz to nie masz gwarancji że za 2 miesiące jeszcze będzie jak będziesz to chciał produkcyjnie robić.
Inna sprawa - z doświadczenia powiem że te mniej używane/popularne platformy bardzo szybko odchodzą, bo nie ma userów i wsparcia a i producent często szybko z tego rezygnuje bo kasy z tego nie ma, więc... weź coś co jest w miarę popularne.
Trochę OT ale myślę, że uda się co nie co dowiedzieć. W co warto teraz wchodzić do customowego projektu na openwrt? Nie interesuje mnie temat WIFI. Szukamy co aktualnie da się kupić na rynku zamiast MT7621/MT7622. Z dostępnych wg. słów dostawcy mamy właśnie marvel armada ale model A3720, z którym nigdy nie miałem do czynienia, NXP LS1012, ASUS / Rockchip, NXP iM8mini oraz STM32MP1.
Ja bym szedł w procesory od NXP: seria LS lub IMX. Dlaczego? Bo to jedyny producent dostępny dla detalu, który deklaruje produkcję (niektórych) układów przez 15-lat. I rzeczywiście to się sprawdza. Np. dopiero niedawno P2020 stał się EOL.
Jak zdecydujesz się na Layerscape LS1012A, to pamiętaj, że ich sterowniki sieciowe nie są w mainline i najprawdopodobniej nigdy nie będą. Przez co jakość kodu jest ewidentnie niższa i są przygody:nNp. mieliśmy dużo przejść by uruchomić driver sieciowy switcha konfigurowanego przez SPI do współpracy z DSA.
Ale NXP utrzymuje względnie świeże gałęzie swoich drzew. Chociaż tyle dobrego.
Bartekk napisał/a:Trochę OT ale myślę, że uda się co nie co dowiedzieć. W co warto teraz wchodzić do customowego projektu na openwrt? Nie interesuje mnie temat WIFI. Szukamy co aktualnie da się kupić na rynku zamiast MT7621/MT7622. Z dostępnych wg. słów dostawcy mamy właśnie marvel armada ale model A3720, z którym nigdy nie miałem do czynienia, NXP LS1012, ASUS / Rockchip, NXP iM8mini oraz STM32MP1.
Ja bym szedł w procesory od NXP: seria LS lub IMX. Dlaczego? Bo to jedyny producent dostępny dla detalu, który deklaruje produkcję (niektórych) układów przez 15-lat. I rzeczywiście to się sprawdza. Np. dopiero niedawno P2020 stał się EOL.
Jak zdecydujesz się na Layerscape LS1012A, to pamiętaj, że ich sterowniki sieciowe nie są w mainline i najprawdopodobniej nigdy nie będą. Przez co jakość kodu jest ewidentnie niższa i są przygody:nNp. mieliśmy dużo przejść by uruchomić driver sieciowy switcha konfigurowanego przez SPI do współpracy z DSA.
Ale NXP utrzymuje względnie świeże gałęzie swoich drzew. Chociaż tyle dobrego.
Na codzień dużo pracuje z produktami od NXP m.in iMX6UL/iMX7/iMX8M i większości ich fork linuxowy woła o pomstę do nieba. Projektant HW usilnie próbuje przeforsować ARMADA 38x. Zobaczymy co mediatek odpowie...
Na codzień dużo pracuje z produktami od NXP m.in iMX6UL/iMX7/iMX8M i większości ich fork linuxowy woła o pomstę do nieba. Projektant HW usilnie próbuje przeforsować ARMADA 38x. Zobaczymy co mediatek odpowie...
Armada jest mocno przetrenowana przez posiadaczy Linksysów WRT 1200/1900/3200/32X. Przynajmniej wsparcie w mainline jest całkiem spoko, a i OpenWRT ma sporą grupę aktywnych devów w tej architekturze.
Znalazłem jeszcze
Linksys EA7500
wygląda ciekawie
Znalazłem jeszcze
Linksys EA7500
wygląda ciekawie
V1 czy v2?
Trudno powiedzieć ale jest kilka
Tylko to też produkty już nie produkowane
Sensowna i opanowana konfiguracja DIR-1260, lepsza wersja C6U a wsparcia brak... Szkoda.
ale jest D-Link DIR-1960 A1
Oczywiście ale 1xDIR-1960=3xDIR-1260 ![]()
Ja patrzyłem jako alternatywa do Linksys WRT3200ACM
Ale np D-Link DIR-2660 to połowa wszystkiego co Linksys
Panowie.
Co teraz jest na topie ze wsparciem OpenWRT ale koniecznie z bardzo dobrym zasięgiem WIFi ??
Teraz na topie jest to co jeszcze dostaniesz w sklepie
Serio, braki w towarze są.
Fakt.
O tym nie pomyślałem.
Ale to w co celować ?
Nic starego i nic co ma mniej niż 16MB flash i 64MB ramu. Ja bym obecnie szukał czegoś na ipq40xx, akurat mi się bardzo dobrze pracuje na takich sprzętach. No ale to moje preferencje.
A jakieś przykładowe modele
?
I koniecznie z bardzo dobrym WIFi
To czy mają "dobre" wifi to nie wiem, nie robiłem porównania a tym bardziej nie jestem w miejscu gdzie to chcesz podstawić żeby wiedzieć czy będzie "dobrze". Wifi to rzecz bardzo indywidualna.
Konkretne modele: masz listę obrazów: https://dl.eko.one.pl/openwrt-22.03/targets/ipq40xx/ , jakieś sztuki mikrotika hap2 i hap3 może znajdziesz jeszcze w sklepach.
A coś z obecnych tplinków, dlinkow, linksysow oto z trylionem antenek ma wsparcie do OpenWRT ?
Nie. Te pająkowate potworki są zwykle na broadcomie. Ze tych z dużą ilością anten to ze dwa modele nowszych xiaomi się wspierane (lub mają nieoficjalnie orbazy), ale to tyle.
Xiaomi Redmi AC2100
Coś to warte ?
To jest na MT7621A
Nie wiem. Ale to zwykły mediatek, taki jak setka innych.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc