1

Temat: nie przepuszcza ruchu www

luci openwrt 22.03 snapshot r19304-0e607d60ef

w nocy byla jakas grubsza awaria pradu, wszystko padlo. po podniesieniu router przydziela adresy z puli 192.168.x.x. ale nie dziala www z przegladarki i ping. nie moglem sie wbic tez na luci. ssh dziala. zalogowalem sie, zrestartowalem uhttpd i juz luci zaskoczylo przez przegladarke. dalej jednak nie dziala www z przegladarki komputerow w sieci 192.168.x.x. pingi do serwerow zewnetrznych tez nie dzialaja. traceroute pokazuje tylko adres routera. zainstalowalem na routerze przegladarke lynx i z routera www dziala.

gdzie podazyc z dalsza diagnostyka? cos blokuje miedzy lan a wan.

2

Odp: nie przepuszcza ruchu www

Firewall, zobacz czy /etc/config/firewall jest cały i daje się odczytać przez uci show firewall. Jeżeli tak jest to zobacz co fw4 print wyświetla.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

uci show firewall wyswietlil, ale nie wiem czy wszystko. natomiast fw4

ucode: unrecognized option: i
syntax error: expecting expression
in line 1, byte 2

'{%' near here

syntax error: unexpected token
expecting }
in line 137, byte 3

'}' near here

4 (edytowany przez Cezary 2022-06-05 09:44:51)

Plik /usr/share/ucode/fw4.uc

Zobacz czy jest cały. Raczej nie, więc jeżeli masz router ze squashfs to skopiuj sobie plik z /rom/usr/share/ucode a jak nie to ściągnij pakiet ucode i go przeinstaluj lub wypakuj i podmień sam plik fw4.uc

5 (edytowany przez geos 2022-06-05 10:07:20)

dziękuję Cezary.

skopiowałem, restart, dalej to samo, fw4 print wskazuje błędy.
zainstalowałem pakiet ucode - bez zmian

doszedłem do wniosku, że skoro i tak najnowsze wydanie jest dostępne od Ciebie to może je zainstaluję z zachowaniem ustawień. tak zrobiłem i teraz fw4 print wyświetla poprawnie. no i wszystko działa. kolejne notatki zrobione smile

dziękuję Cezary!

6

Eh, poszedłeś po łatwiźnie.Trzeba było zobaczyć co się właściwie stało smile

7

Cezary napisał/a:

Eh, poszedłeś po łatwiźnie.Trzeba było zobaczyć co się właściwie stało smile

to prawda.

miałem taką myśl, że Cezary pewnie chciałby zobaczyć co klękło smile i nawet mi ręka drgnęła. ale z drugiej strony pomyślałem, że chłopak tak pomaga innym i tak się angażuje, że skoro już wskazał mi kierunek to może nie będę mu dalej głowy zawracał przy niedzieli i drążył do upadłego.

ale jak coś to będę miał w pamięci na przyszłość smile

dziękuję!