26 (edytowany przez paradix 2019-08-24 15:15:15)

Odp: Quota i ograniczenia

Błąd się wkradł smile poprawiłem swoje wypociny.

A dwa modemy, bo jeden ma taryfę nocną bez limitu smile Nie pytaj, na wsi żyje się ciężko big_smile big_smile

Na routerz lata skrypt przez cron, który zmienia o odpowiednich godzinach bramę z LTE1 na LTE2 itd.

27

Cezary napisał/a:

Po co drugi modem lte z taką samą adresacją jak lan?

Czy jakieś inne uwagi masz do tej konfiguracji.?

28

Nie. Może być

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Dziękuję bardzo

30

Sieć skonfigurowana i działa zgodnie z założeniami.
Dzięki jeszcze raz za wsparcie.

31 (edytowany przez wisipior 2021-09-21 14:08:05)

Czy mogę przepisać quotę z Gargoyle 1.13(MR6400) do Mifi 21(DWR-960) ??? Rozumiem, że jak chcę forwarding to trzeba przepisać sobie ręcznie np. do /etc/firewall.user ale jak przepisać mam quotę - czy to zadziała w Mifi, i jakim poleceniem ją potem odczytać ?? (używałem jej w Gargoyle w celu zniszczenia ZSRR).

config quota 'quota_1'
    option reset_interval 'month'
    option ip '10.9.8.1-10.9.8.49'
    option id '10.9.8.1-10.9.8.49'
    option onpeak_hours '09:00-23:59'
    option enabled '1'
    option ingress_limit '107374182400'
    option exceeded_down_class_mark '512'
    option exceeded_up_class_mark '3'
    option reset_time '464400' 

32

Nie. Jedno z drugim nie jest kompatybilne. Ustaw sobie w mifi ograniczenie czasu dla jakiegoś użytkownika i później zobacz w /etc/config/firewall jak to jest zrealizowane wpisami w uci.

Limity prędkości zaś są wpisane w /etc/config/nft-qos

33 (edytowany przez wisipior 2021-09-27 13:08:44)

Cezary napisał/a:

Nie. Jedno z drugim nie jest kompatybilne. Ustaw sobie w mifi ograniczenie czasu dla jakiegoś użytkownika i później zobacz w /etc/config/firewall jak to jest zrealizowane wpisami w uci.

Ja triku tego używałem do prezentacji całkowitego transferu nabitego tylko w godzinach 00-09 (stan quoty w Gargoyle jest już na stronie logowania). Szukam sposobu w MiFI. I wystarczy do tego główny licznik transferu. Na razie tworzę plik lock /tmp/easyconfig_statistics.json.lock w czasie:

*/1 0-9 * * * touch /tmp/easyconfig_statistics.json.lock
0 9 * * * rm -f /tmp/easyconfig_statistics.json.lock

który wstrzymuje wykonanie skryptu "easyconfig_statistics" który nalicza. Niestety zaraz przy następnym wykonaniu skryptu o 9 rano i tak doliczany jest cały transfer, CHYBA że zresetuję licznik urządzenia wwan0. "ethtool -g" tego  nie potrafi a nie chcę ingerować w skrypty więc najprościej restart routera. Czy ktoś wie jak zresetować taki licznik bez restartu routera ??

34

Chyba tylko przez reset sprzętu.

35

Cezary napisał/a:

Chyba tylko przez reset sprzętu.

No ale którą komendą zresetować wwan0 ? uci commit za słabe, ifdown ifup - licznik zostaje, co by tu jeszcze ?

36

reboot polecenie, reset sprzętu. Ew możesz zobaczyć czy ifdown, wyładowanie i ponownie załadowanie sterowników da rezultat.

37 (edytowany przez wisipior 2021-10-01 11:16:04)

Cezary napisał/a:

reboot polecenie, reset sprzętu. Ew możesz zobaczyć czy ifdown, wyładowanie i ponownie załadowanie sterowników da rezultat.

I dlatego robię tak:

ifdown wan ; echo 0 > /sys/class/gpio/gpio0/value ; sleep 3 ; echo 1 > /sys/class/gpio/gpio0/value ; sleep 10 ; ifup wan

38 (edytowany przez wisipior 2021-10-06 08:43:50)

wisipior napisał/a:
Cezary napisał/a:

I dlatego robię tak:

ifdown wan ; echo 0 > /sys/class/gpio/gpio0/value ; sleep 3 ; echo 1 > /sys/class/gpio/gpio0/value ; sleep 10 ; ifup wan

I jeszcze prościej:
W cronie codziennie o godz. 0:00 tworzę kopię pliku .gz który siedzi w /usr/lib/easyconfig/ a o godz. 9:00 nadpisuję go w to samo miejsce - czyli cofam licznik o ilość danych które nie mają być naliczane.

39

Cezary napisał/a:

Inne pytanie. W tym samym Mifi na DWR-960 można limitować klientowi w LANie pasmo ale czy i jak mogę ustawić ograniczenie prędkości z konkretnego IP w internecie ? jaka jest składnia tego nft-qos  dla Mifi ?

40

Nie, nie możesz tak zrobić w nft-qos.

41

Cezary napisał/a:

Nie, nie możesz tak zrobić w nft-qos.

A nieco inaczej - skoro w nft-qos mogę ustawić limit prędkości DL/UP dla konkretnego IP to czy jakoś mogę ustawić ogólny limit DL/UP dla wszystkich a dla konkretnego IP inny ??

42

W konfigu się chyba da,  ale czy zadziała to nie wiem,  nie testowałem. Jak spojrzysz głębiej to tam masz reguły nftables,  więc poczytaj o nim i zrób takie reguły jak chcesz. Tym bardziej że nftables jest teraz standardowo w openwrt.