Odp: ZTE MF286 - Openwrt
Znajoma bedzie kupowac a potem do mnie trafi wiec moge Ci to w nastenym tygodniu sprawdzic
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 - Openwrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Znajoma bedzie kupowac a potem do mnie trafi wiec moge Ci to w nastenym tygodniu sprawdzic
"Nie ma akumulatora, dlatego nie startuje za każdym razem po wyłączeniu z prądu. Trzeba kilkukrotnie startować, ale potem działa dość stabilnie"
Brzmi jak wyschnięte kondensatory przy przetwornicy , która nie potrafi wystartować.
A co do różnic po między MF286 , MF286A a MF286R to trzeba by potwierdzić , czy np. wszystkie potrafią zagregować 1800 z 2100 ( przy braku 2600MHz to wtedy podstawa) , bo tu mogą być różnice ( zwłaszcza ten z R).
MF286R
root@MiFi:~# /usr/share/3ginfo-lite/3ginfo.sh
{
"csq":"31",
"signal":"100",
"operator_name":"Aero2",
"operator_mcc":"260",
"operator_mnc":"01",
"mode":"LTE_A B3 (1800 MHz) / B1 (2100 MHz)",
"registration":"1",
"lac_dec":"11041",
"lac_hex":"2B21",
"cid_dec":"2742786",
"cid_hex":"29DA02",
"addon":[{"TAC":"11041 (2B21)"},{"RSSI":"-48 dBm"},{"RSRP":"-70 dBm"},{"RSRQ":"-10.5 dB"},{"SINR":"25 dB"},{"Primary band":"B3 (1800 MHz), 20 MHz"},{"PCI":"247"},{"EARFCN":"1300"},{"(S) band":"B1 (2100 MHz), 5 MHz"},{"(S) PCI":"436"},{"(S) EARFCN":"326"}]
}Więc potrafi. Przynajmniej mój egzemplarz.
bo R to cat7 a wczesniejsze to cat 6
Czyli jednak sa roznice w szczegolach.No to musz sie zastanowic czy jednak r nie wziac jej
Czy mf286r jest sprzedawany zawsze bez baterii (o ile w ogóle występuje w wersji z baterią) czy są jakieś dystrybucję że go sprzedają z baterią?
Chyba zawsze był bez baterii. Nie widziałem takiej wersji z baterią.
Czy jak dobrze rozumiem te z baterią agregują tylko 2600 z czymś innym a nie agregują np 2100+1800. Może to ktoś potwierdzić?
Niekoniecznie. Po prostu nikt nie robił takiego zestawienia.
Rozumiem. Ok mąż znajomej chce z baterią więc takiego wezmę a resztę przemagluję przez miesiąc w wawie a potem pójdzie z Twoim softem Cezary na działkę. Oby tylko przeszedł moje testy pozytywnie. Najbardziej boli mnie fakt , że nie śledziłem w ogóle waszych wpisów odnośnie tych sprzętów i muszę wszystkie wątki przewertować odnośnie komend at i w ogóle jego funkcjonowania. Więc jakby co Cezary wybacz że będę zadawał pytania które może już gdzieś padły i nawet odpowiedzi były.
P.S przetestowali oni sobie tego dwr 921 i są zachwyceni działaniem wiec myślę że mf286 powinien tylko polepszyć całą sytuację tym bardziej że jest w podobniej lub nawet niższej cenie.
Kupując z bateria masz 99% że będzie to najstarsza wersja MF286
Właśnie przemaglowałem cały wątek o R - ale roboty ekipa Cezarego miała. Pełen podziwu jestem i chyba wezmę jednak R bo jak twierdzą na bez-kabli faktycznie tam działa agregacja 2100+1800. Przeczytam jeszcze pozostałe wątki.
Leo-PL znajoma zamówiła już wersję R ale nie brandowaną więc w sumie nie wiadomo do końca co przyjdzie. Tak czy siak badziewie powinno dotrzeć jutro i wówczas z tydzień będę go testował na na początku na OFW (żeby w razie czego w ciągu 14 dni zwrócić). Więc najwcześniej w następnym tygodniu go wypatroszę i podepnę się konsolą uart i zgram co tam chciałeś.
@smereka już nie ma potrzeby, ale dzięki za info. Zamiast tego potestuj obraz z dodaną LEDką od Wi-Fi, Cezary wystrugał ;-)
Edit: a ja rozgryzłem patcha, żeby nie było xD
Jak tylko przejdzie fazę testów na OFW i będzie ok od razu na stół i patroszenie a potem implementacja dzieła Cezarego. Konfiguracja i jako klient vpn oraz jako po prostu brama do neta na działkę.
jest gdzies pelne rozpisanie roznic i wsparcia?
ZTE MF286, CAT6 , WiFi5, ?QCA9982, battery 3000mAh (up to 3h)
ZTE MF286A, CAT6 , WiFi5 wave2?, ?QCA9886?QCA9888?, battery 3000mAh (up to 3h)
ZTE MF286R, CAT7 (possibly wider CA pool than CAT6 versions), WiFi5 wave2?, ?QCA9886?QCA9888?
ZTE-MF286D, CAT12, WiFi5 wave2?, ?QCA9886?QCA9888?
ZTE MF286 vs ZTE MF286A T-Mobile nie ma zadnych roznic na pudelkach czy sn, imei, etc?
Czy roznice w tych modulach wifi 5 sa w ogole istotne jakas roznica funkcjonalnsci, gdziekolwiek jest 160MHz?
Wszystkie są wspierane, nie ma żadnej różnicy z modułach wifi dla zwykłego użytkownika.
Jest jedna różnica - MF286 nie umie pasma 160MHz, bazuje na QCA9880 - to jest układ "wave 1". Kolejne już potrafią, bazując na QCA9888 lub IPQ4019.
Dane z przytoczonej tabelki są niespecjalnie prawdziwe ;-)
A potrafią? Sprawdzę w domu, ale chyba nie.
Na MF286D na pewno odpaliłem kiedyś 160MHz, tylko IIRC trzeba wybrać odpowiedni kanał. I na pewno stockowy FW to wspierał.
OTOH, może to jeszcze zależy od drivera albo czegoś innego, iw twierdzi inaczej:
VHT Capabilities (0x339959b2):
Max MPDU length: 11454
Supported Channel Width: neither 160 nor 80+80
RX LDPC
short GI (80 MHz)
TX STBC
SU Beamformer
SU Beamformee
MU Beamformer
MU Beamformee
RX antenna pattern consistency
TX antenna pattern consistencyjest gdzies pelne rozpisanie roznic i wsparcia?
ZTE MF286, CAT6 , WiFi5, ?QCA9982, battery 3000mAh (up to 3h)
ZTE MF286A, CAT6 , WiFi5 wave2?, ?QCA9886?QCA9888?, battery 3000mAh (up to 3h)
ZTE MF286R, CAT7 (possibly wider CA pool than CAT6 versions), WiFi5 wave2?, ?QCA9886?QCA9888?
ZTE-MF286D, CAT12, WiFi5 wave2?, ?QCA9886?QCA9888?ZTE MF286 vs ZTE MF286A T-Mobile nie ma zadnych roznic na pudelkach czy sn, imei, etc?
Czy roznice w tych modulach wifi 5 sa w ogole istotne jakas roznica funkcjonalnsci, gdziekolwiek jest 160MHz?
Tutaj bliższe prawdy różnice:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 43#p257543
Na MF286D na pewno odpaliłem kiedyś 160MHz, tylko IIRC trzeba wybrać odpowiedni kanał. I na pewno stockowy
Na Nordicu w MF286D jest max 80MHz do wyboru. Nie ma 160MHz.
Udało mi się podbić zakleszczoną wersję softu na moim MF286 i przy okazji zrozumiałem, co jest czym w paczce delta update'u. Mając modem z Orange w wersji B03 i firmware B06, która oczekuje modemu w wersji B02 aktualizacja wywalała się, bo delta z B03 była już wgrana. Pomogło usunięcie "delta.package" z image.zip, który podłożyłem zamiast tego ściągniętego. Wtedy soft na routerze podbił się do B09 i już pasował do wersji modemu. Mam to oczywiście zlogowane, pozrzucałem też obraz fabryczny i delta package. Dalej poszedł update do B11, która jest ostatnią wersją wydaną dla OPL, razem z modemem podbitym do B04. Sukces!
Później opiszę, co jest czym w paczce z deltami. Dzięki zebranym logom powinno udać się wykombinować sposób na update z modemu z poziomu OpenWrt ;-)
Mam w modemie jakąś FITELIA , więc chętnie zmienię na Nordic B11 z poziomu Openwt , jak powiesz jak
No i jeszcze załączysz plik ,bo nie mam tego B11...
EDIT: ja mialem na mysli mf286d , a Ty piszesz o mf286 ...
Co pokazuje AT+CGMR?
Ta metoda nie pozwoli na crossflash na soft innego operatora, jedynie na aktualizację.
Also, tu miałem na myśli konkretnie swój MF286, nie D. Ale na D jest bardzo podobnie. Walczyłem z nimi wczoraj, o czym wspomniałem w odpowiednim wątku.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc